Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

To nejlepší z českých učebnic elektrotechniky


Document Actions
To nejlepší z českých učebnic elektrotechniky
K neustálým dotazům z čeho se učit ke zkouškám už máme jasnější odpověď! Z nepřeberného množství textů, které se objevují na našem trhu nemají všichni tak jasno, jako ti, kterým prochází očima v podstatě vše vydané. V žádném případě nikdo netvrdí, že jiní vydavatelé odborných informací nevydávají korektní publikace, pouze učební texty autora, které v tomto článku zmiňuji, mají zřejmě elektrotechnici více v oblibě. Kdo se chce připravovat na určitý segment oboru, například ke zkouškám, pak je tento materiál velice dobrým vodítkem ...
Igor Nováček, Miroslav Minařík, ze dne: 21.08.2020
reklama


I přesto, že jsem se ve svém životě a odborné praxi nechtěl příliš věnovat literatuře, dopadl jsem přesně podle proroka Ujlanova. Na našem ústavu zajišťuji odbornou literaturu, tedy od ČSN, přes učebnice, knihy a katalogy konče. Budou tomu už tři roky, kdy jsem byl vyzván k vyhodnocení přijímaných materiálů a omezil jejich příjem pouze na ty relevantní.

Toto přání nadřízených sice nakonec nějak zapadlo, ovšem od toho dne začal jakýsi spontánní průzkum. Jak to dopadlo? Odvážím se tvrdit, že za posledních dvacet let mi prošlo rukama většina, co bylo v souvislosti s instalační elektrotechnikou vydáno. Za několik posledních let se u nás nejvíce používají učební texty olomouckého SOLID TEAM ...


 

Provedení sešitů
je jednoduché ale funkční. Vazba je tvořena ručně kroužkovou vazbou. Tato skutečnost prozrazuje, že publikace není hlavním produktem společnosti, protože touto formou zařazuje výrobu do manufaktury. Na druhou stranu uživateli to vůbec nevadí. Vazba vydržela při běžném používání několik roků.



Skladba obsahu jednotlivých dílů
Jak jsem uvedl, za posledních několik desítek let jsem měl ke srovnání prakticky vše, co u nás odborného vyšlo. Autoři těchto učebních dílů obsah připravují pro svá vlastní školení, výuku a přezkoušení. Už z tohoto důvodu není možné tisknout velká množství, protože neustálé změny v ČSN odsuzují zastaralé učebnice k likvidaci.

Samozřejmě je bláhové se domnívat, že by se všechny potřebné informace k výkonu elektrotechnické profese vešly do několika knih. Učebnice je pro elektrotechnika spíš rozcestníkem základních vědomostí, které pak další činností rozvíjí.


Přehled všech dílů a jejich krátkých recenzí ...
a



Uvedené díly jsou používány v souvislosti se školeními SOLID Team a obsah je proto neustále udržován. Jednotlivé publikace jsou popsány v samostatných článcích. Stačí kliknout na obrázek příslušného dílu.


Kde a jak je pořídit?
elektronický obchod vydavatele SOLID Team Olomouc (zde) s možností zaslání nebo osobní odběr v Olomouci. Je možné využít rychlé objednávky níže. S tím, že objednáte díl a jste informováni o aktuální ceně.




EXPRESNÍ OBJEDNÁNÍ TĚCHTO UČEBNIC
LZE REALIZOVAT

I NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Solid Team s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933