Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Přednáška o řadě výkonových jističů NZM vhodné pro systémy distribuce energie, od malých rozvaděčů po velké energetické rozvody. Univerzální použití zvyšuje možnosti návrhů, usnadňuje instalaci a zjednodušuje údržbu. Díky konektivitě a funkcím ...
  • Mezinárodní strojírenský veletrh 2024 se uskuteční 8.–11. října v Brně. Největší středoevropská přehlídka průmyslových technologií přiláká více než 12% firem navíc oproti loňsku, včetně vystavovatelů z 21 zemí. V pavilonu P se představí nové ...

K čemu je dobrý poloměr ohybu trubky


Document Actions
K čemu je dobrý poloměr ohybu trubky
Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako "podržtaška" na montážích ... to byla škola!
Martin Ondráček, ze dne: 20.04.2024
reklama


Když jsme si s kluky opravovali místnost naší "super rockové" zkušebny, došli jsme k praktickému objevu! V tátově dílně jsem našel mnoho zbytků, smotků ohebných podomítkových trubek. Protože se jevily velice nevyužitě, zasekali jsme si je do zdí, aby snížily viditelnost už tak bohatého množství vedení. Když pak po zaomítání došlo k protahování kabelů, bohužel jsme skončily pouze mnoha marnými pokusy. Tehdy nám došlo, co je to minimální poloměr ohybu.
 
Když jsem později "nosil svačinu a cigarety" na stavbách starším elektrikářům, dobře jsem koukal "pod prsty". Mnoho staveb s trubkami sice nebylo, prý je to přežitek", ovšem na tom málu se naučit dalo. Zmiňuji se o ohebných, plastových trubkách. S kovovými jsem se setkal pouze jednou v kovárně.


Tak tudy cesta opravdu nevede ...


Ale tvorba ohybu platí pro trubku pevnou i ohebnou. Pominu to, že každé vedení má nějaký doporučovaný poloměr, v případě trubek nám jde o následné protažení. Proto je při instalaci a ohybu trubek zásadní, aby došlo k minimálnímu zmenšení vnitřního průřezu, což zaručuje snadný průchod protahovaného vedení bez rizika jejich poškození. 

Standardně by měl být poloměr zakřivení trubek nejméně desetkrát větší než vnitřní šířka trubky, což je parametr známý jako její "světlost". Pro tento účel je potřeba použít příslušná zařízení nebo nástroje určené pro ohyb trubek.

To se dočteme z mnoha zdrojů.

Existují-li speciální zařízení pro ohybání, která garantují zachování světlosti trubek bez významných změn, může být poloměr ohybu redukován na čtyřnásobek vnějšího průměru trubky. 

V archívu jsem našel ...


Flexibilní trubky obvykle ohýbáme s poloměrem, který je přibližně čtyřikrát větší než jejich vnější průměr. Nicméně, je možné použít i menší poloměr ohybu, pokud to nezpůsobí potíže při protahování kabelů.


 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 15)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Informační sešit je určen pro elektrotechniky. Při projektování elektrických instalací je klíčové zajistit ochranu proti požáru, a to prostřednictvím tří hlavních cílů. Zachování požárních úseků, zabezpečení únikových cest a zachování funkčnosti. Tušíte, jaké systémy přepážek mohou účinně zabránit šíření ohně mezi jednotlivými úseky? Jakými metodami lze zajistit bezpečnost únikových cest v případě požáru? Sledujte krátký pohled na tento katalog OBO ...
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933