Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

RTU: Řešení WAGO v energetické automatizaci


Document Actions
RTU: Řešení WAGO v energetické automatizaci
Sledujte exkluzivní rozhovor, ve kterém prozkoumáme technologii RTU značky WAGO používanou především ve fotovoltaických elektrárnách! Prozradíme standardy a certifikace nutné pro bezpečnost a dostupnost energetických dat. Probereme také, jak lze využít cloudové technologie. Dozvíte se, jakou roli hrají systémoví integrátoři při nasazování RTU jednotek a proč je důležité nepodcenit výběr těch ověřených. Zároveň prozradíme, proč zvolit modulární systém WAGO jako platformu pro RTU. Podrobnosti včetně důležitých odkazů naleznete v tomto článku!
Miroslav Minařík, ze dne: 20.12.2023


O RTU jsme hovořili s Filipem Cenefelsem, produktovým specialistou společnosti WAGO ...

Mluvíš o RTU. Můžeš vysvětlit, co to je a jakou roli to hraje ve WAGO? Ať to chápeme.
Filip Cenefels WAGO: RTU znamená Remote Telemetry Unit. Je to zařízení v oblasti IoT, sloužící provozovatelům elektrické energie, vody, plynu a elektriky pro monitorování a ovládání jejich zařízení na dálku.

Dobře, můžeš popsat, komu je RTU určeno a kdo by měl mít o tento termín zájem?
Filip Cenefels WAGO: Určitě. Nejlépe to vysvětlím na příkladu trhu s fotovoltaikou, který je v současnosti velmi aktuální. V tomto odvětví je RTU důležité pro každý fotovoltaický systém s výkonem nad 100 kW peak. Provozovatelé vyžadují, aby takové systémy měly telemetrickou jednotku, aby bylo možné sledovat produkci energie a v případě potřeby je na dálku odpojit.

A proč je WAGO vhodným řešením?
Filip Cenefels WAGO: WAGO je ideální z hlediska hardware PLC, protože je modulární. Umožňuje vytvořit RTU nejen pro dispečerské řízení, ale také pro ovládání fotovoltaických systémů jako celku. Nabízí také možnost kombinovat fotovoltaické technologie s dalšími, jako jsou lokální distribuční soustavy, různé zdroje energie, více odběratelů energie a řízení zátěžového managementu.



RTU znamená Remote Telemetry Unit ...

RTU je mikroprocesorem řízené zařízení realizující rozhraní mezi řízenými elektronickými zařízeními a správou infrastruktury. Jde se o jednotku zabezpečující oboustrannou komunikaci, tedy monitoring a ovládání, s dispečerským řízením v konkrétní části infrastruktury. Jedná se tedy o obecný pojem, který je zažitý v terminologii infrastruktury mnohem déle než pojem IoT. V dnešní době se pochopitelně skloňuje především v problematice fotovoltaických elektráren.

Všechny FVE musejí mít možnost být ovládané z dispečinku. Existuje škálovatelnost, kdy malé FVE, např. ty na rodinných domech, jsou ovládány, resp. vypínány za pomoci HDO signálu. Větší elektrárny a složitější odběrná místa a zdroje musejí poskytovat mnohem více informací, proto se používá RTU.


 



Požadavky na certifikaci ...

Prozraď více o certifikačních požadavcích pro RTU v kontextu fotovoltaických elektráren a jak se s tím WAGO vypořádává?
Filip Cenefels WAGO: Certifikace je něco, co se v souvislosti s RTU často zmiňuje, ale popravdě v tom není úplně jasno.
Já chápu certifikát jako dokument, kterým nezávislá autorita potvrzuje, že byl proveden hloubkový test podle metodiky a že dané zařízení tímto testem prošlo. Součástí Certifikátu je i podrobná zpráva o testovaných parametrech a výsledcích testování. V tomto pohledu vám žádný provider, ani výrobce nemůže vydat certifikát, protože nejsme nezávislá autorita.

Nejčastěji se v souvislosti s RTU mluví o certifikaci na CyberSecurity na komunikaci IEC60870-5. Provideři se v požadavcích v na dílčí funkcionality liší, někdy je požadován funkční test, někdy laboratorní zkouška a někde Certifikát.

Wago jako výrobce často překračuje požadavky providerů, protože disponuje certifikáty na komunikaci IEC60870-5 od autority DNV-GL (bývalá KEMA) a náš strategický partner pro RTU má certifikát na CyberSecurity od autority BSI.

Jinými slovy naší systémoví integrátoři, používající naše RTU, těmito certifikáty disponují a mohou je využít a předložit providerům a investorům.

V jiném pohledu na „certifikát“ je jakési schválení, že je firma k něčemu oprávněna. Provideři asi z důvodu legislativy nemohou takovéto schválení vydat, výrobce ale může říci, že chce s konkrétní firmou, tedy systémovým integrátorem, na daném typu zařízení spolupracovat a vydat jim jakési oprávnění, chcete-li „Certifikát“.  

Toto schválení u nás znamená, že Systémový integrátor prošel naším školením, že rozumí dané problematice a požadavkům provozovatelů distribuční soustavy a schopen úspěšně a dlouhodobě realizovat systémy RTU.





Říkáš strategický partner, co to znamená, kdo to je?
Filip Cenefels WAGO: Wago si vybralo jako strategického partnera v oblasti modemu firmu INSYS, s kterou dlouhodobě spolupracujeme nejenom na Českém, ale i zahraničním trhu. Tato spolupráce se ukázala jako funkční a hlavně velmi efektivní.
Insys má skvělé modemy a spolupráci s lokální pobočkou si pochvaluji nejenom já a kolegové, ale i naši systémoví integrátoři.


Dostupnost RTU v Česku ...

Jak WAGO řeší otázku rychlé dostupnosti řídících jednotek RTU na českém trhu?
Filip Cenefels WAGO: Musím říct, že loňský rok to bylo jak jízda na splašeném býku, ale podařilo se nám to velmi, ale opravdu velmi dobře ustát…všechny požadavky na HW pro RTU jsme díky mým kolegům (které bych tímto rád pochválil), a správné organizaci skladových zásob dokázali vždy včas a kompletně dodat.

Vykrytí všech objednávek bude tímto způsobem řešeno i v následujících letech. Máme pro naše integrátory zajištěny dodávky na dlouhou dobu dopředu a pokud nyní partneři objednají materiál, budou ho mít k dispozici v extrémně nízkém čase.






Modularita RTU od WAGA ...

Jaké výhody přináší zmiňovaná modularita řídících jednotek RTU od WAGO?
Filip Cenefels WAGO: Zabýváme se problematikou RTU již delší dobu a PLC Wago jsou na tyto aplikace prostě ideální. Používáme jedno vývojové prostředí Codesys3.5, což umožňuje snadnou přenositelnost kódu mezi různými procesory. Naše PLC umí komunikovat různými protokoly používané u RTU jednotek, jako jsou například IEC60870-5-101, 104, DNP3, IEC61850, Modbus RTU/TCP, MQTT. A především ohromná modularita v podobě systému IO-750, který umožňuje stavět PLC na míru dané aplikaci. Díky modularitě IO-750 jsme schopni nejenom realizovat RTU, ale odřídit kompletně celou fotovoltaickou elektrárnu, včetně všech zařízení jako jsou střídače, odpojovače, zátěže a mnoho dalších technologií a to i v mnohem složitějších projektech. Právě proto se neomezujeme pouze na FVE, ale i lokální distribuční soustavy. Dokonce se neomezujeme pouze na energetiku, ale celou infrastrukturu.






Cloud + RTU WAGO

Jaká je role cloudových technologií ve WAGO řídících jednotkách a jaké přínosy to přináší?
Filip Cenefels WAGO: Dispečerské řízení providera není nic jiného než Cloud, v tomto smyslu je RTU vlastně typickým IoT zařízením. Díky konceptu Wago a Insys se nabízí možnost realizovat i paralelní Cloud, který je určen pro investory jako monitoring a umožňuje realizační firmě kompletní správu nad koncovými body.
To je dáno právě vysokým výkonem PLC, modularitou systému a širokými možnostmi komunikací.






Integrátoři RTU

Jaký přístup má WAGO k výběru integrátorů pro nasazení svých RTU a proč jsou tito integrátoři důležití?
Filip Cenefels WAGO: Důležité je si uvědomit, že RTU je služba, nikoliv jen HW. Dokonce cena HW je pro investora pouze zlomková oproti službě RTU. Myslím, že je logické, aby provideři měli jako protistranu firmu, která je zkušená a velmi dobře věděla, co dělá. Zároveň investoři FVE by neměli být obětí pokusů začínajících firem.

Proto si myslíme, že realizační firmy by měly být schopni topologii systému navrhovat a projektovat, jednotky by měli umět naprogramovat, rozvaděče kompletovat, RTU jednotky sami instalovat, celý systém uvádět do provozu a investorům poskytnout službu komunikace s providerem.

Zaškolení a profesionalita je tedy nezbytná, vážíme si našich partnerů a právě proto jim vydáváme oprávnění realizovat RTU na platformě Wago a Insys.


Proč by měli klienti volit pro svá řešení RTU od WAGA?
Filip Cenefels WAGO: Wago je schválené řešení u všech providerů energetiky, ale i na dalších částech infrastruktury, HW má dostupný skladem, systém je extrémně modulární, umožňuje realizovat velmi specifické požadavky investorů a hlavně používáme realizační partnery, kterým věříme.

 



 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

WAGO Elektro spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Mobilní aplikace WAGO pomáhá technikům, kteří chtějí svou práci provádět elegantněji bez velkého množství papírových katalogů. Jednoduchým rozhraním a možností vyhledávání produktů pomocí fotografování, skenování či zadání klíčových slov, se dostáváme k důležitým informacím rychleji. Krátký pohled na tuto softwarovou pomůcku sledujte zde ...
Proč RTU? Kdo všechno do Zruče přijel a proč? Kdo je to RTUčkář a co má za znalosti a dovednosti? Jde o jednu z další znalostních profesí, která dnes nachází uplatnění v oblasti obnovitelných zdrojů. Je vaše podnikání spojené s dodávkami energie zpět do sítě? Sledujte krátké povídání s Filipem Cenefelsem, který událost za WAGO připravoval ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933