Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Vzorová realizační projektová dokumentace hromosvodu a uzemnění pro rodinný dům se sedlovou střechou


Document Actions
Vzorová realizační projektová dokumentace hromosvodu a uzemnění pro rodinný dům se sedlovou střechou
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Daniel Anděl, ze dne: 18.12.2023


Projektových dokumentací hromosvodu a uzemnění pro rodinný dům se denně vytvoří celá řada. Některé dokumentace však mají slabší obsah a pro realizační firmu je často velmi obtížné podle takové dokumentace uvedené dílo realizovat, a to bohužel právě kvůli její nízké kvalitě. Mnohdy to začíná již zařazením objektu do hladiny LPS, kdy se projektant „podívá z okna“ a řekne si, že uvedený objekt bude třeba v hladině LPS III. Neexistuje žádná analýza rizik, a pokud ano, pak se jedná pouze o jednoduchý popis v technické zprávě. Avšak i pro běžný rodinný dům je samozřejmě nutné vypracovat analýzu rizik dle normových hodnot. Celý problém pak pokračuje slabým a stručným popisem v technické zprávě, ze které se zhotovitel dozví maximálně to, že technická zpráva doplňuje výkresovou část.


Pro více informací kliknout!


A na závěr si po prostudování výkresové části odneseme pouze to, že projektant zpracovávající danou dokumentaci dokonale zkopíroval půdorys střechy ze stavebních výkresů a nakreslil pár čar s puntíky. Ano, i za takovouto jednoduchou rádoby dokumentaci musel někdo zaplatit. Většinou však ten, kdo platí, neví, jak by taková dokumentace měla vypadat, a je spokojený, jelikož obdržel několik listů papíru s razítkem. V duchu si řekne: „Však ono to nějak dopadne.“ Ano, dopadlo to. Kamarád doporučil hromosvodáře („on je kovorolník“) a ten má zase známého revizního technika.



Naopak zkušení projektanti vědí, co všechno má kvalitní projektová dokumentace hromosvodu a uzemnění obnášet, aby podle ní bylo možné provést samotnou instalaci i revizi. Šikovný projektant také ví, že analýza rizika musí být součástí uvedeného projektu a že musí obsahovat celou řadu výpočtů. Stejně tak ví, že do technické zprávy je potřeba uvést všechny informace k danému projektu od úvodu a rozsahu projektu, přes detailní popis technického řešení až po bezpečnost a ochranu při práci. Znalý projektant rovněž ví, že výkresová část musí jasně obsahovat přesný návrh řešení vč. popisu navrhovaných položek, vyšetření ochranného prostoru, výpočty dostatečné vzdálenosti „s“ a hlavně detaily provedení, podle nichž bude zhotovitel dané dílo realizovat.
Připravili jsme pro vás jednu vzorovou realizační projektovou dokumentaci hromosvodu a uzemnění rodinného domu se sedlovou střechou, kterou si zde můžete prohlédnout a inspirovat se jí!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 16)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933