Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

BF#3: Opravdu se umí elektrotechnik v nových příležitostech bezpečně rozhodovat?


Document Actions
BF#3: Opravdu se umí elektrotechnik v nových příležitostech bezpečně rozhodovat?
Dnes se před novinkami uzavírat nesmíme, na druhou stranu propadat naivnímu šílenství z každé digitální šílenosti zrovna nemusíme. Je důležité mezi osvědčenými postupy a novinkami v digitálních technologiích najít rovnováhu. V elektrotechnice se nelze spoléhat na neověřené zdroje a i ty známé prověřovat. Nabídky, které znějí příliš dobře, jsou podezřelé. Předtím, než investujeme do nových technologií, si prolétneme malou, osobní analýzu příležitostí a hrozeb ...
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 23.04.2024
reklama


Uvedu jeden příběh, který můžeme slyšet v různých podobách ...

Martin, výrobce elektrických rozvaděčů, byl vždy na špici technologického pokroku. Jeho firma prosperovala díky tradičnímu přístupu a pečlivé kontrole kvality. Avšak v poslední době, pod vlivem neustálého bombardování reklamami na sociálních sítích a články o digitalizaci, začal věřit, že budoucnost jeho obchodu je ve světě digitálních transakcí.

Přes varování svých dlouholetých kolegů a obchodních partnerů, kteří upozorňovali na nutnost osobní expertízy a kritického pohledu, se Martin nechal zlákat lákavou nabídkou od neznámé internetové firmy, která slibovala revoluční platformu pro online prodej jeho rozvaděčů.



Investoval značnou část svých úspor do projektu, který na papíře vypadal jako jistota. Platforma měla být vybavena nejnovějšími algoritmy pro automatizovaný marketing a analýzu trhu, což Martin považoval za klíč k expanzi jeho podnikání mimo tradiční kanály.

Nicméně, realita byla jiná. Internetová firma byla špatně řízena a její technologické řešení bylo plné chyb. Martinovy investice se rozplynuly a on zjistil, že významná část jeho financí šla na podvodníky, kteří využívali naivitu technologicky nadšených podnikatelů.

Poučení z příběhu:
Martin se poučil, že i ve světě, který se zdá být dominován digitálními technologiemi, je nezbytné zachovat kritický pohled a spoléhat na lidské zkušenosti a expertní znalosti. Automatizace a digitální nástroje mohou sloužit jako podpora, ale nikdy by neměly nahrazovat komplexní lidský přehled a kritické myšlení. Rozhodnutí o investicích by měla vždy pramenit z pečlivé analýzy a ověřených informací, nikoli z impulzivní reakce na trend nebo reklamu.

Šílené digitální marketéry vidíme všude kolem sebe. Obchodovat sice nikdy neuměli, ale za to nabízí "spolehlivé" recepty jak zbohatnout na internetu. Využívat digitální nástroje určitě ano, ale nezapomenout na konvenční nástroje jako SWOT analýza. Koneckonců hovoří o tom i Jiří Holoubek ...


-- Přepis mluveného slova rozhovoru --

Rozumím tomu, ale zároveň, pokud to snižuje naši schopnost kritického myšlení nebo nám to neumožňuje dostatečně kritický pohled, tak je důležité si uvědomit, že míra kritického pohledu závisí na využívaných zdrojích. 

Umím se v těch zdrojích orientovat; jsou relevantní pro mé kritické uvažování a je nutné si je pečlivě vybírat. Možná jsem velmi konzervativní, ale stále si myslím, že skutečnou analýzu musí provést člověk, nikoli automat využívající digitální algoritmy. Samozřejmě, automat může analýzu podpořit, ale komplexní přehled včetně silných a slabých stránek vyžaduje lidský, expertní pohled. Poté bude analýza, podle mého názoru, dokonalá, nebo alespoň co nejdokonalejší. Toto je můj pohled na analýzu z pozice konzervativního starce, jak si "swotku" představuji.

Mluvíme o silných a slabých stránkách, hrozbách a příležitostech, a o mikrosvodce, která může proběhnout.

Když vstoupím do neznámého prostředí, ať už se rozhoduji o nákupu v obchodním centru nebo o investici, všechno závisí na mých zkušenostech a mé osobní expertní znalosti. Věřím, že analýza by měla vždy odpovídat tomuto modelu. Můžu si nechat poradit od automatu, který mi navrhne silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby, ale rozhodnutí musí zůstat na mně. Spoléhat se pouze na automat by bylo chybou.


Shrnutí:

  • Je důležité najít rovnováhu mezi osvědčenými postupy a novinkami v digitálních technologiích. 
  • V elektrotechnice je klíčové spoléhat na vlastní znalosti a být kritický k novinkám. 
  • Je třeba být opatrný s nabídkami, které znějí příliš dobře, aby byly pravdivé, obzvlášť od neznámých internetových firem. 
  • Předtím, než investujeme do nových technologií, měli bychom si být jistí, že to, co kupujeme, opravdu funguje. 
  • Nové technologie nemusí vždy fungovat jak slibují a mohou přinést ztráty. 
  • I v době, kdy technologie vládnou, bychom měli zachovat schopnost kriticky myslet. 
  • Počítače a algoritmy nám mohou pomoci, ale konečná rozhodnutí by měla vždy zůstat v rukou člověka. 
  • Je důležité pečlivě vybírat informace, které používáme pro rozhodování, aby byly opravdu spolehlivé. 
  • Při plánování bychom měli využít jednoduché metody, jako je analýza silných a slabých stránek, příležitostí a hrozeb.

Všechny vydané díly Breaking fuse sledujte v textu zde a videu zde!
Pořad byl vytvořen v souvislosti s vysílání Digitální továrny #2.3 viz ...




 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933