Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

UČEBNICE EVP#5: Nářadí a spotřebiče


Document Actions
UČEBNICE EVP#5: Nářadí a spotřebiče
Provádění kontrol a revizí elektrického ručního nářadí a elektrických spotřebičů vyžaduje mnoho teoretických a samozřejmě praktických zkušeností. Mezitím co k těm praktickým obvykle přicházíme postupem času, teoretické lze získat intenzivním studiem rychleji. Nářadí a spotřebiče se vyskytují v každém objektu, ať soukromém nebo komerčním. Kontrolovat by se měly všechny, ovšem legislativa nás odkazuje především na ty komerčně využívané. Proto je velice dobré se seznámit se všemi zákonnými okolnostmi a z nich vyplývající další povinnosti z mnoha navazujících právních předpisů. Tento díl přináší základní informace, které je nutno pro provádění kontrol a revizí nářadí a spotřebičů dobře znát ...
Igor Nováček, Miroslav Minařík, ze dne: 6.07.2021



Snad první zásadní rozdíl mezi kontrolou nebo revizí elektroinstalace a kontrolou nebo revizí nářadí a spotřebičů je v tom, že se do každého spotřebiče nedostaneme tak snadno jako do zásuvek, krabic, nebo třeba rozvaděčů. Od toho se odvíjí rozhodování co a jak měřit, aby nedošlo samotnou kontrolou k fatálnímu poškození ověřovaného zařízení.


Proto je nutné, aby byl určený pracovník na tyto úkony patřičně proškolen i přes to, že je třeba osoba znalá s vyšší kvalifkací. Ostatně o tom se zmiňuje i sama (dnes ještě stále platná) vyhláška 50/78Sb.

V této publikaci jsou zpracovány elektrické nářadí a spotřebiče:
  1. Technické požadavky na výrobky
  2. Odpovědnost za škody způsobené vadou výrobku
  3. Zákon o metrologii
  4. Zákoník práce a zákon o dalších požadavcích na bezpečnost
  5. Revize elektrických zařízení a instalací
  6. Úvod k problematice revizí nářadí a spotřebičů
  7. Revize a kontroly spotřebičů
  8. Princip zapojení pro jednotlivá měření
  9. Požadavky na měřící přístroje
  10. Opakované zkoušky a zkoušky po opravách zdravotnických elektrických přístrojů
  11. Příklady dokladů o revizích ...




Pro někoho opakování, pro jiné konečně osvícení.
Do nekonečna opakovaná fakta o druzích revizí. Normy, které se problematiky dotýkají a definice. Definice, které je opravdu důležité znát. Málokdo by věřil, že může mít i letitý elektrotechnik problém vysvětlit, co znamená bezpečnost elektrického zařízení i přes to, že ji kontroluje.





Jaké detaily se z knihy dozvíme? Jednoduše ty, které po nějaké době vyjmenujete i "o půlnoci" ...

Prohlídka v rámci kontroly. Provede se důkladná zevní prohlídka se zaměřením na:
  • neporušenost krytů, držadel, ovládacích prvků
  • poškození izolace přívodu, zajištění proti vytržení vidlice, poškození vidlice a nástrčky
  • neoddělitelné spojení vidlice s přívodem u předmětů třídy II
  • čistotu větracích otvorů
  • evidenční označení předmětu (z důvodů jeho identifikace), bezpečnostní a jiná významná označení
V případě zjištění závad ... a zkouška chodu ...





Při prohlídce v rámci revize se zejména prohlédne:

  • kryty, držadla a ovládací prvky
  • připojení pohyblivého přívodu ajeho stav
  • dotažení připojovacích svorek spolehlivost mechanického a elektrického styku násuvných spojů
  • neporušenost izolací vnitřních vedení
  • čistota motoru a držáků kartáčů
  • délka uhlíků (min. 5mm)
  • stav odrušovacího kondenzátoru a izolace jeho přívodů
  • je-li v nářadí topný článek, nesmí mít poškozené keramické držáky a izolaci přívodu
  • stav odrušovacího kondenzátoru, je-li použit
V případě zjištění závad se předmět označí, vyřadí se zprovozu a ...
A pro začátečníky se doporučuje stejně udělat několik kontrol a revizí se zkušeným kolegou, popřípadě si s nimi domluvit činnost "sparingpartnera", tedy simulaci odběratele, jiného revizního technika a přezkušujícího inspektora TIČR v jedné osobě.

Cílem této publikace je hlavně pomoci při pochopení správných postupů a přístupů uvádíme dále nejnutnější údaje. Nikdo z nás při takovém rozsahu znalostí v elektrotechnice nemůže znát a pamatovat si i to, co znal a prováděl před mnoha lety. Proto i my sami elektrotechnici musíme dělat revize a kontroly. Ale v našem případě znalostí, domněnek a dovedností.

Kde a jak je pořídit?
Elektronický obchod vydavatele SOLID Team Olomouc (zde) s možností zaslání, nebo osobní odběr v Olomouci. Je možné využít rychlé objednávky níže. S tím, že objednáte díl a jste informováni o aktuální ceně.



OBJEDNAT ELEKTRO V PRAXI
#5. NÁŘADÍ A SPOTŘEBIČE
NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Solid Team s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Co to znamená mít "úplnou profesní kvalifikaci" a jak to souvisí s různými pracemi v elektrotechnice? Jak najít a pochopit informace o úplných profesních kvalifikacích v elektrotechnice? Co potřebuji k získání ÚPK, například jako "Elektrikář – silnoproud"? Jaké pracovní kvalifikace získat a jaké zkoušky složit, pro ÚPK? Co to znamená v praxi, když mám úplnou profesní kvalifikaci? Jaké práce mohu dělat a jaké ne?
Přehled obsahu a souvisejících okolností jarních konferencí ve Šternberku a Ostravě. Účastníci se dozví přehled aktuálních technických norem s komentářem, o možnostech použití umělé inteligence v praktické elektrotechnice, o pracovně právních vztazích při zaměstnávání svých odborných kolegů, jak se dá legálně pracovat za hranicemi a třeba také o podrobnostech řádu prohlídek a ...
Miroslav Záloha připomíná definici pracovního úrazu. Zapomíná se, že zaměstnavatel má povinnost objasnit příčinu a okolnosti pracovního úrazu a vést dokumentaci o všech pracovních úrazech. Dozvídáme se, ve kterých odvětvích vznikají pracovní úrazy nejčastěji. A zajímavý pohled je na dlouhodobé statistiky, které ukazují, kdy k nim dochází a kdo je tou nejohroženější skupinou. S podrobnostmi se seznamte zde!
Mnoho z nás zajímá, jak budou v budoucnu vypadat noví "kvalifikovaní". Jaké úrovně dovedností jsou potřebné pro různé druhy prací v elektrotechnice a kolik typů kvalifikací v elektrotechnice existuje? Kde hledat informace o konkrétní práci v elektrotechnice? Co umět a jaké dovednosti znát, k získání kvalifikaci "Elektromechanik pro elektroenergetická rozvodná zařízení"? Hlavně, že se v tom vyznáme! Sledujte zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933