Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

PRAXE(-): Když revize FVE a TČ ztratí svůj smysl


Document Actions
PRAXE(-): Když revize  FVE a TČ ztratí svůj smysl
Solární panely na střechách rodinných domů symbolizují ekologickou a udržitelnou budoucnost. Mnoho majitelů těchto domů se cítí bezpečně, vědomo si, že investovali do čistých energetických zdrojů. Avšak tento článek odhaluje stinnou stránku tohoto trendu: nedostatečnou a často manipulovanou revizi těchto zařízení. I když by revize měla zaručit, že instalace je provedena v souladu s normami a je bezpečná, realita je často jiná. Autor se setkal s případy, kdy byla revize provedena lidmi, kteří nebyli certifikovanými revizními techniky a kdy revizní zprávy byly vytvářeny v kancelářích bez skutečného prověření na místě. Stává se tak, že některé instalace jsou nebezpečné, sestavené z náhodných dílů a bez správné dokumentace. Sledujte zde ...
Jan Franěk, Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.11.2023
reklama

Vidím několik solárních panelů, které zdobí střechy rodinných domů, a představuju si, jak se majitelé cítí uvolněně, když ví, že mají nové, bezpečné a ekologické zdroje energie. Ale kolik z těchto domácností skutečně prošlo správnou revizní prohlídkou? Příběh, který vám chci dnes povědět, odkrývá temnou stránku revizního procesu.


Pro větší náhled kliknout!

Revize by měla být důkladnou inspekcí zařízení, která zajišťuje, že všechny části jsou bezpečné a v souladu s normami. Ale co když je revize prováděna neodborníky? Nebo když je proces manipulován tak, aby mohl být rychle dokončen bez skutečné kontroly?

Před nějakým časem jsem byl svědkem takového případu. Byl jsem přizván k revizi a spuštění fotovoltaické elektrárny a tepelného čerpadla na rodinném domě. V průběhu kontroly jsem zjistil, že osoba provádějící revizi, i když byla prezentována jako certifikovaný revizní technik, jím ve skutečnosti nebyla. Na místě se prováděly různé opravy, ale žádná měření podle platných norem.


Pro větší náhled kliknout!


Nyní se můžete ptát: "Jak je to možné?" Odpověď je jednoduchá. Některé firmy, jako je třeba Schlieger, vytvořily systém, kde revizní zprávy jsou vypracovány v kanceláři na základě zápisů a fotografií, aniž by revizní technik kdy navštívil místo.

Ale co je horší? Znám případ malé montážní firmy, která se vůbec nesnažila skrýt své nedostatky. U jedné instalace FVE jsem objevil zásuvky bez dokumentace, revizi předloženou úřadu kvůli dotaci, aniž byla provedena skutečná kontrola. Rozvaděč vypadal, jako by byl složen z náhodných dílů, včetně jističe, který zjevně někde "získal" ránu.


Pro větší náhled kliknout!


Takže co dělat? Koncoví odběratelé udělají nejlépe, pokud si najmou nezávislé revizní techniky. Očekávání bezpečného elektrického zařízení není nadstandard, je to vaše právo. Nezávislá revize je jediný způsob, jak se ujistit, že vaše instalace je skutečně v bezpečí a že jste dostali to, za co jste zaplatili.


Pro větší náhled kliknout!

Osvěta a informovanost jsou klíčové. Nechte se inspirovat tímto příběhem a postarejte se o své domovy a rodiny tak, jak si zaslouží.


Jan Franěk apeluje na všechny investory, aby se obrátili na nezávislé revizní techniky, a zdůrazňuje, že osvěta a informovanost jsou klíčem k zajištění bezpečnosti a kvality solárních instalací.

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 27)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Jan Franěk
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Fotovoltaické elektrárny jsou v posledních letech nejrychleji expandujícím zdrojem. Celkový instalovaný výkon se za posledních 10 let zvýšil více než desetinásobně. Zatímco v roce 2001 činil světový instalovaný výkon 1,3 GW, na konci roku 2008 už šlo o 15,2 GW a tento trend i nadále pokračuje...
Pro propojování solárních kabelů DDA dodává kromě solárních kabelů také solární konektory plně kompatibilní se zavedeným standardem MC4. Konektory jsou testovány na proud 30A, používají se pro průřezy kabelů od ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933