Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • ... experimenty s cílem najít bezpečný způsob usmrcení zvířat elektrickým proudem, což vedlo k sérii pokusů na různých zvířatech ve své laboratoři. Po několika neúspěšných pokusech s různými napětími a sestavami elektrod nakonec Edison našel funkční ...

Jak správně a bezpečně pracujeme s nástroji a nářadím


Document Actions
Jak správně a bezpečně pracujeme s nástroji a nářadím
Koho kdy samotného napadlo, jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k úrazům při používání ručního nářadí a jak je lze identifikovat. Samozřejmě zkušený pracovník, ten který toho již mnoho zničil, třeba ví, jaké konkrétní škody mohou nastat, pokud se používají šroubováky jako páčidla nebo sekáče. A o žebřících na nestabilním terénu nebo v blízkosti nedobře zajištěných dveří ani nemluvě. Zde malý seznam toho, čeho je dobré si všímat ...
Vilém Gracias, ze dne: 28.04.2024
reklama


Rozumím všem zkušeným, pro které jsou následující řádky "brnkačka", nad kterou nepřemýšlí, protože to  provádí rutinně. Na druhou stranu začátečník nebo "zaručený" kancelářský specialista "pilníkem" naopak opovrhuje. I kdyby to vůbec nikoho nezajímalo, udělám si opáčko sám ...

Ruční nářadí a nástroje jsou esenciální součástí výbavy elektromontérů a elektroúdržbářů. Úrazy při jejich používání jsou časté, i když obvykle nejsou závažné, avšak preventivní opatření jsou nezbytná. Zranění často způsobuje použití nevhodného, poškozeného nebo špatně udržovaného nářadí, chyby v organizaci práce a riskantní technologické postupy. Kvalita a stav nářadí reflektuje profesionalitu uživatele, protože práce s nekvalitním nářadím nemůže být provedena kvalitně a bezpečně. Je důležité používat nářadí a nástroje pouze pro účely, pro které byly výrobcem určeny, aby se předešlo rizikovým situacím.


Šroubováky by měly být vhodné velikosti a správně nabroušené, aby pasovaly do drážky šroubů. Malé předměty by neměly být šroubovány držením v ruce a šroubováky by se neměly používat jako páčidla, sekáče, nebo průbojníky. Rukojeť šroubováku by měla být bez poškození.

Kleště by měly být používány pro určené úkoly, jako je přidržování, ohýbání nebo štípání, a je třeba zkontrolovat, že kleště při sevření mají mezi čelistmi minimálně 15 mm.

Klíče by neměly být opotřebované nebo poškozené a prodlužovací ramena či údery kladiva pro zvětšování pákového efektu by se neměly používat. Je nutné vybrat správný typ a velikost klíče pro danou hlavu šroubu nebo matici, a zamezit vkládání cizích předmětů mezi klíč a šroub nebo matici. Matice a šrouby by měly být utahovány směrem k tělu, pokud to není možné, je třeba použít otevřenou dlaní pro odtlačení klíče.

Pilníky by měly mít pevně upevněnou rukojeť, která není rozštípnutá. Pilování by mělo směřovat od těla uživatele, a materiál by měl být pevně upnutý. Pilové listy by měly být bez poškození, správně upevněné, a materiál by měl být řezán co nejblíže upnutí.


Kladiva by měla mít správnou velikost a hmotnost a na násadě spolehlivě zajištěný klín. Nesmí se používat kladiva s poškozenou násadou nebo hlavou, ani kladiva držená nesprávným způsobem, což zvyšuje riziko úrazu.

Sekáče, důlčíky a průbojníky by měly být bez poškození, přiměřeně dlouhé a dobře naostřené. Při práci je nezbytné používat ochranné brýle a chránit okolí před odletujícími částicemi.

Elektromechanické nářadí by mělo být používáno výhradně pro určené účely, s dodržováním bezpečnostních opatření proti elektrickému úrazu a mechanickému poškození. Během přestávek je třeba nářadí odpojit od sítě a přenášet za část určenou k manipulaci.

Benzínové ohřívací a opalovací lampy musí být udržovány ve vynikajícím technickém stavu a před použitím je třeba se seznámit s jejich obsluhou a údržbou. Je kriticky důležité neprovádět doplňování paliva během provozu nebo když lampy nejsou dostatečně vychladlé, což může vést k nebezpečným situacím včetně úniku paliva a následného přetlaku.


Žebříky by měly být stabilně umístěné na pevné podloží s poměrem sklonu přibližně 1:3, a na hladkém povrchu zajištěné protiskluzovými prvky. Jakékoli dočasné úpravy pro vyrovnání povrchu pod žebříky jsou nevhodné. Žebříky by neměly být postaveny na nestabilní objekty nebo v blízkosti nedobře zajištěných dveří.

Těžší žebříky nebo žebříky v náročných podmínkách vyžadují asistenci více pracovníků. Na žebříky není povoleno vynášet těžké předměty nebo provádět práce s elektromechanickým nářadím. Správný úhel opření žebříku je zajištěn při poměru 1:3 odstupu od stěny k délce žebříku, a všechny typy žebříků by měly být zajištěny proti pádu. U rozevřených dvojitých žebříků je nutné napnutí zajišťovacího řetízku.




Jak si udržujete své nářadí vy?




 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933