Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Montáž, připojování, kontroly a revize elektrických spotřebičů


Document Actions
Montáž, připojování, kontroly a revize elektrických spotřebičů
Co vše má předcházet tomu než připojíme spotřebič do zásuvky a uvedeme ho do provozu? Nad tím málokdo z neodborníků vůbec nepřemýšlí. Ovšem existují elektrotechnické profese, u kterých se tyto podrobné znalosti vyžadují. Ruku na srdce. Kdo z nás, vzdělaný v tomto oboru, vykonávající jinou než revizní činnost, to skutečně ví? Měl by tyto informace znát sám elektrické spotřebiče provozující spotřebitel? Mohl by, kéž by ... Nakoukněme krátce na vycházející publikaci na toto téma.
Vilém Gracias, ze dne: 20.03.2023
reklama


Michal Kříž, žijící legenda, dnes již starý pán, ke kterému my pamětníci stále vzhlížíme. Patří totiž mezi další jména, která elektrotechnice opravdu odevzdala svůj život. Podobně jako Václav Honys, Jiří Hemerka, František Popolanský, nebo třeba i nedávno zesnulý Josef Kunc.


Pro větší náhled kliknout!


Tehdy a dnes ...
Pokud se zde na portále dívám do archívu literatury, vydávané před sto lety, pak tehdy připojování spotřebičů opravdu taková věda jako dnes, nebyla. Pohledem na tehdejší bezpečnost se mi ježí vlasy. Existovalo prakticky několik zásadních spotřebičů a pravidel bezpečného připojování se vešla do úzké brožury. Dnes v době rozmachu digitalizace jsme ze spotřebičů vytvořili "samostatný vědní obor". :-)

Kdo se má v připojení spotřebiče vyznat?
Představa neznalého spotřebitele bývá skutečně od nuly různá. Vycházíme z praxe, že návody nikdo nečte a tak mechanické provedení bývají často i záchranou lidských životů. Ale pokud se odvrátíme od temnější stránky skutečnosti, pak zde máme uživatele odpovědné a také skupinu odborníků.




Kdo by měl mít největší přehled?
Nepřeženu, pokud budu tvrdit, že osoba znalá podle novopečeného nařízení vlády 194/2022Sb. :-) Ale samozřejmě i mnoho dalších souvisejících profesí. Ale už stěží můžeme hovořit o tom, že celou problematiku (i ti nejzdatnější) nosí stále v hlavě!

Co v knize lze očekávat?
  • Co je to elektrický spotřebič?
  • Co vše spolu s elektrickým spotřebičem kupujeme?
  • Co musí prodávající se spotřebičem poskytnout?
  • Volba a provozování spotřebiče z hlediska působení vnějších vlivů
  • Údaje na spotřebiči
  • Základní kritéria pro volbu elektrických spotřebičů
  • Klasifikace spotřebičů
  • Připojování elektrických spotřebičů   
  • Připojování různých druhů spotřebičů
  • Revize a kontroly elektrických spotřebičů
  • Praktické provádění kontrol a revizí spotřebičů
  • Revize a kntroly různých druhů spotřebičů
  • Revize a kontroly elektrického ručního nářadí
  • Měřicí přístroje (zařízení)
  • Vysvětlení některých termínů   
   





Pro koho je tato kniha vhodná?
Přestože tato kniha je primárně určena odborníkům, dělal bych osvětové přednášky neodborné veřejnosti. Ne snad proto, abychom suplovali specialisty, spíše pro povědomí o připojování a používání různých zařízení. Samozřejmě představa, že si koncový spotřebitel před nákupem vysavače pořídí tuto publikaci, patří do sci-fi literatury. Protože sám revizní technik, tedy člověk trpící neustálou kontrolou všeho elektrického zařízení, s kterým přichází do styku, jsou pro mne některé pasáže velkou osvětou. A to se řadím mezi ty znalé! A co tedy zbytek světa?



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

IN-EL, spol. s r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933