Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Materiály nn

Co připravuje OBO BETTERMANN na Digitální veletrh 2021?

  • 25.08.2021
Co připravuje OBO BETTERMANN na Digitální veletrh 2021?
První tři hodiny Digitálního veletrhu v programovém vysílání Elektrika.TV patří výrobní a obchodní skupině OBO BETTERMANN. Svým živým vysíláním začíná letošní druhou informační sezónu. Co se dozvíme o aktuálních novinkách rozsáhlého portfólia elektroinstalačních prvků? Kdo a co prozradí? Výrobní elektroinstalační porfólio se vchází do několika obsáhlých katalogů, co je pro který záměr praktické, pomůže rozhodnout právě tato část Digitálního veletrhu Sonepar! Podrobnosti sledujte zde!

Vysokonapěťové izolované vodiče HVI a související technické normy

  • 11.08.2021
Vysokonapěťové izolované vodiče HVI a související technické normy
Co vše dobře navržený a správně instalovaný hromosvod zajistí? Zopakujme si důležité technické normy a jejich články související s izolovanými vodiči HVI. Jaké obecné požadavky musí vodič HVI splňovat? Podívejme se na parametry vodičů HVI, HVI light a HVI power. A víte, že hromosvodní součástí nejsou stanovenými výrobky ve smyslu zákona 22/97 Sb., a tudíž se na ně nevztahuje povinnost provést posouzení shody nebo vydání prohlášení o vlastnostech?

Tiché spínání tří fází v nízké sazbě

  • 29.07.2021
Tiché spínání tří fází v nízké sazbě
Zásadní otázka: Jak doma spínat velký výkon potichu? Málokdo chce ve svém obydlí poslouchat cvakání relé nebo stykačů. Je pravda, že někomu nevadí ani projíždějící vlaková souprava v blízkosti oken své ložnice. Na druhou stranu těch, kterým vadí siločáry Wi-Fi také není málo. Proto údery vzduchového jističe do plechové základny rozvaděče nejsou až tak nepochopitelným posteskem. Tato stížnost se pojí se změnou z jednotarifního na dvoutarifní elektroměr a požadavku blokování spotřebičů.

K čemu použít spínané zásuvky NETIO PowerBOX 3PE

  • 23.07.2021
K čemu použít spínané zásuvky NETIO PowerBOX 3PE
Čím po TCP/IP spínat obvod nízkého napětí? Nejlépe kliknutím myší. Existují mnohé potřeby a situace. Některá zařízení je vhodné spínat ručně, jiná bez ohledu na důvod spínáme vzdáleně. V případě ovládání spotřebičů budovy máme dostatečnou nabídku systémových instalací (KNX, Foxtrot, xComfort ...), ale pokud nechceme ovládané zařízení začlenit mezi světelné scény, bojler nebo žaluzie? NETIO PowerBOX 3PE lze konfigurovat pomocí webového prohlížeče (ovládání výstupů, nastavení Open API komunikace,...). PowerBOX 3PE je IoT zásuvka v provedení elektrického prodlužovacího kabelu ovládaného po LAN. Do LAN sítě se připojuje pomocí RJ45 Ethernet kabelu. A co dál?

Průmyslové zásuvky a vidlice PCE

  • 8.07.2021
Průmyslové zásuvky a vidlice PCE
Třífázové zásuvky jsou prakticky neoddělitelnou součástí budovy. Samozřejmě pokud pomineme prostory určené pouze pro "čistě bydlení". Ale stejně se někde v útrobách nějaká ta třífázová zásuvka skrývá. Kdo z nás má skutečný přehled o vyráběných typech? Nebo se spoléháte na výběr toho, co uvidíte v regálu svého velkoobchodu? Koukněme krátce na výrobní portfólio renomované rakouské značky PCE. Všimněte si ergonomického provedení vidlic a spojek, i technika může mít modní provedení ...

#EH: Konstrukce kabelů v roce 1970

  • 4.07.2021
#EH: Konstrukce kabelů v roce 1970
Proč se zabývat konstrukcí kabelů před půl stoletím? Neměly bychom hltat především aktuální novinky kabelářů? Jsem toho názoru, že správný elektrikář by měl vědět nač naráží ve starých instalacích a také se podle toho chovat. Jak se kdysi dělily izolace kabelů? Co udávala v označení jednotlivá písmena? Co znamenal rozdíl mezi normální a nemigrující impregnací? Co vše tvořilo zesílenou protikorozní vinutou ochranu? Vzpomínáte si ještě? Pro někoho z nás bude prostě CYKY stále CYKY ... :-)

LIVE EATON: xComfort Bridge pro chytré byty nyní s řízením vytápění a vzdáleným přístupem

  • 29.06.2021
LIVE EATON: xComfort Bridge pro chytré byty nyní s řízením vytápění a vzdáleným přístupem
Představte si, že při návrhu nebo rekonstrukci bytu už nebudete muset řešit žádné kabeláže k vypínačům. Rozšíření ovládání o další místa půjde kdykoli v budoucnu bez sekání, prachu a špíny. Ke vchodu do místnosti nalepíte bezdrátový vypínač a do wifiny připojíte chytrou jednotku xComfort Bridge. Je to tak snadné. Obdobně zrealizujete vytápění - na radiátory nainstalujete bezdrátové hlavice, případně vytápěcí aktory s PWM regulací a pro vyhodnocení teploty interiér doplníte bezdrátovým termostatem s dotykovým displejem. Řešení jak pro radiátory, tak i elektrickou nebo vodní podlahovku. A to co je u Bridge novinkou - vše už půjde ovládat ze smartphonu vzdáleně odkudkoli v rámci internetu! Nejen to webcast ukáže. Představí nejnovější apku pro konfiguraci aplikace přímo v telefonu.

Multifunkční rozvaděč HAGER univers FW pro všechny aplikace

  • 28.06.2021
Multifunkční rozvaděč HAGER univers FW pro všechny aplikace
Hledáte multifunkční rozvaděč pro všechny aplikace? Hager nabízí inovované stavebnicové rozvaděče univers FW pro zapuštěnou či nástěnnou montáž s nyní ještě větší velikostí a rozšířeným vnitřním vybavením. Navíc s bezšroubovým propojením quickconnect, díky kterému bude instalace rychlejší a bezpečnější. Se stavebnicovými rozvaděči univers FW jste připraveni na všechny požadavky v moderních bytových a komerčních budovách, ať už se jedná o povrchovou, zapuštěnou nebo vestavnou montáž. Pokročilý systém montáže vnitřních stavebnicových dílů (až pro 336 modulů) činí z tohoto rozvaděče ideální základ pro řešení inteligentní instalace.

LIVE Rittal: RiCS – snadný návrh skříní VX25 a příslušenství

  • 16.06.2021
LIVE Rittal: RiCS – snadný návrh skříní VX25 a příslušenství
RiCS jsme si představili již během semináře v minulém roce. V tomto semináři vás provedeme jednoduchou konfigurací řadově spojených skříní. Projdeme si různé možnosti vnitřního vybavení, které jsou v konfigurátoru dostupné. Ukážeme si možnosti konfigurace více skříní v jednom kroku, nebo kopírování vnitřní výbavy z jedné skříně do ostatních. Budeme se věnovat i možnosti nahrát vlastní šablonu výřezů připravenou v CAD. Umístíme chladící jednotku, která má na starosti udržovat ve skříní klima příznivé pro použité přístroje. Na závěr si projdeme data, která z online nástroje získáme.

Znáte konfigurátor vypínačů HAGER LUMINA a umíte jej používat?

  • 7.06.2021
Znáte konfigurátor vypínačů HAGER LUMINA a umíte jej používat?
Pouze vyrábět produkty nestačí. Pokud vybíráme zboží, které se skládá z více prvků a záleží na nás které zvolíme, pak jsou určité znalosti a dovednosti nezbytné k dokončení požadované sestavy. V takových případech přichází vhod softwarový pomocník, kterého připravil HAGER každému, kdo si chce výběr zjednodušit a zpřesnit. V tomto popisu se dozvíte, jak se s aplikací pracuje, jaké jsou na počátku potřebné vstupy a co vše na konci za správná označení za odměnu získáme.

LIVE RITTAL: IT chlazení

  • 2.06.2021
LIVE RITTAL: IT chlazení
Výkonné servery je zapotřebí dostatečně chladit, ať už se jedná o samostatný rack nebo celé datové centrum. A jak chladit efektivně? Tedy tak, aby spotřeba byla optimální? V tomto webcastu se dozvíte možnosti, jak řešit dostatečné a zároveň úsporné chlazení IT infrastruktury. Jaký objem, jak čistit vzduch, kam se klimatizace hodí a nehodí? Chladit vzduchem nebo vodou? Ptejte se nač v oblasti chlazení technologií v rozvaděčích neznáte odpověď, pokud to bude možné, přednášející budou reagovat v této relaci ...

LIVE EATON: Konfigurace skříňových rozvaděčů XVTL v programu E-Config DNES od 13:00 hodin

  • 1.06.2021
LIVE EATON: Konfigurace skříňových rozvaděčů XVTL v programu E-Config DNES od 13:00 hodin
Eaton má ve svém portfoliu skříňový rozvaděčový systém XVTL už více než 15 let. Systém je optimální variantou pro prakticky jakékoliv aplikace do 1600A. Základní vlastnosti: skříně pro samostatně stojící rozvaděče, stupeň krytí IP40 nebo IP55, třída ochrany I. Součástí portfolia jsou i prvky kombinovatelné s rozvaděčovým systémem ProfiPlus a xEnergy. S návrhem skříní XVTL pomůže program E-Config, který díky konfigurátoru ušetří spoustu času. Ten byste jinak vynaložili na studium katalogů. Sledujte tento pořad a přesvědčte se sami.

Katalog plechových, drátěných kabelových žlabů TRITON

  • 15.05.2021
Katalog plechových, drátěných kabelových žlabů TRITON
Pardubický výrobce datových rozvaděčů má také ve své nabídce různá provedené kabelových žlabů. Pokud máte do projektu převážně IT systémy, lze uvažovat nad jediným dodavatelem datových skříní i kabelových tras. Tento výrobce patrně nedisponuje výrobní kapacitou jako tradiční dodavatelé úložných systému tohoto typu. Na druhou stranu jde o zajímavou alternativu z produkce českého subjektu. Co tento systém nabízí, z čeho se skládá a jak je složitý, popisuje tento krátký článek ...

Pochozí systém kabelových žlabů OBO k účinné ochraně napájecích vedení

  • 14.05.2021
Pochozí systém kabelových žlabů OBO k účinné ochraně napájecích vedení
Jako obsluha nebo prostí návštěvníci výrobních hal obvykle nepřemýšlíme nad tím, kudy k výrobním technologiím vedou potřebné přívody, ať datové, silové, nebo přípojky vzduchu, vody, ... přičemž v mnohých případech vedení bývá ukryto pod našima nohama. Optimální uložení vedení vyžaduje nejen znalosti před čím chránit, ale mít také možnosti výběrů z dostupných alternativ. Znáte přednosti pochozích systémů kabelových žlabů? Nebo víte například, že nebezpečí zakopnutí zmenšuje speciální ochranný plech pro opěrný výložník? Požadovanou výšku nášlapné plochy dodržíte pomocí jednoduché a rychlé varianty montáže kabelových kanálů na opěrný profil Z. Výšku nášlapné plochy zachováte také namontováním pochozích kabelových ...

Vypůjčte si vzorový kufr vypínačů a zásuvek řady HAGER lumina

  • 10.05.2021
Vypůjčte si vzorový kufr vypínačů a zásuvek řady HAGER lumina
Reportáž se fokusuje na vypínače a zásuvky lumina výrobce HAGER. Uvidíte a uslyšíte detaily konstrukce této řady, ale co je hodně zajímavé? Všichni dobře známe proces výběrů domovních doplňků. Části domu vozíme v autě, abychom v různých stavebních supermarketech zkoušeli jednotlivé kusy vedle sebe, zda se k sobě hodí. Je tomu tak i u vypínačů a zásuvek. Popravdě, jak jinak? Možná ještě lze vystřihnout obrázky z katalogu a ty srovnávat v interiéru. Nebo? Existuje jiná možnost? Lze si vypůjčit celý kufr, design vyzkoušet ve svém prostředí a prodiskutovat to se svými nejbližšími. Co vše lze takto získat a kde, popisuje tento článek ...
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Orientace v ochranách proti přepětí není v dnešní době nové ČS EN 62 305 zrovna snadná. Česká značka OEZ vydává aplikační příručku se základními informacemi pro projektování ochran proti přepětí. Z oblasti elektromagnetické kompatibility toho bylo již napsáno hodně. Ovšem od každého výrobce se očekává ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933