Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

KOPOS: Kabelové nosné systémy 2. generace


Document Actions
KOPOS: Kabelové nosné systémy 2. generace
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Komerční sdělení, ze dne: 18.11.2009


Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů. Průchody pro kabely ve dně i v bocích zabezpečují snadné vyvedení kabelů. Jako ochrana proti poškození kabelů se používají průchodky kabelového žlabu. Všechny kabelové žlaby bez výjimky (výšky bočnice 35, 60, 85 a 110mm a šířky 50, 75, 100, 150, 200, 300, 400, 500 a 600mm) disponují integrovanou spojkou, která usnadňuje a urychluje montáž. Příčně prolisovaný výstupek u žlabů a u příslušenství zaručuje bezpečné zatahování kabelů bez poškození.


Kabelový žlab Jupiter

Víka jsou vybavena podélným prolisem pro zvětšení tuhosti. Ze stejného důvodu se na víka počínaje šířkou 400mm umísťuje příčný prolis.

Kabelový nosný systém Jupiter se standardně vyrábí v délce 3m; na objednávku lze vyrobit i jiné délky, jako např. 2, 4, 5, 6m. Tloušťka plechu pro výrobu žlabů se pohybuje v rozmezí 0,75 až 1,5mm, tloušťka plechu vík je od 0,6 do 1,25mm.

Podle stupně korozního prostředí lze volit kromě standardního typu povrchu zinkování Sendzimir také žárové zinkování ponorem, povrch z laku epoxy i lakování polyesterem 60 nebo 100µm.


Kabelový žlab Jupiter - detail kabelových průchodek

Kabelový nosný systém Jupiter prošel zkouškou požární odolnosti a získal certifikát funkčnosti za požáru s klasifikací E90 podle DIN 4102 čI. 12, P 90-R podle ZP 27/2008 a PS 90 podle STN 92 0205.

Samozřejmostí je vybavení příslušenstvím a mnoha montážními prvky.

Inovované kabelové nosné systémy Mars z výrobní linky v Koposu Kolín mají zachovány své tradiční rozměry: výšky bočnice 50 a 100mm, šířky žlabu 62, 125, 250 a 500mm. Nově jsou ale vybaveny ohnutým lemem bočnice, což zvyšuje tuhost žlabu a chrání zdraví montážníka. Tuhost žlabu dále zvyšuje embosování (prolis kolem perforací ve dně), které umožňuje skrýt hlavu šroubu a snadno protahovat vodiče bez rizika jejich poškození. Žlaby všech rozměrů jsou vybaveny integrovanou spojkou, která zvyšuje rychlost montáže a šetří náklady. Inovovaný typ žlabů má hustější děrování, což umožňuje umístit žlab kamkoliv na podpěru bez použití vrtačky. Pro uchycení kabelů při svislých trasách a pro jejich odlehčování v tahu se používá profil pro Sonapky. Tento montážní prvek je patentovaný Koposem.


Kabelový žlab Jupiter - detail integrované spojky

Kabelový nosný systém Mars se vyrábí v délce 2m, což je stejná délka jako předchozího typu. Na zakázku lze vyrobit i jiné délky, a to 3, 4, 5 nebo 6 m.

Podle stupně korozního prostředí lze volit kromě standardního typu povrchu zinkování Sendzimir také žárové zinkování ponorem,
lak epoxy po obvodu nebo celkový a lakování polyesterem 60 nebo 100µm.

Kabelový nosný systém Mars prošel zkouškou požární odolnosti a získal certifikát funkčnosti za požáru s klasifikací E90 podle DIN 4102 čl. 12, P 90-R podle ZP 27/2008 a PS 90 podle STN 92 0205.

Inovované kabelové nosné systémy Mars v sobě spojují tradiční rozměry kabelových žlabů s moderními technickými prvky.

Nová výrobní technologie byla zakoupena i pro vlastní produkci kabelových lávek, které se od února letošního roku také vyrábějí v Koposu. Inovované kabelové lávky jsou nově děrované jak ve dně příček, tak i bočnic. Rozšiřuje se tak možnost protahování stahovacích pásků a možnosti uchycení žlabů k podpěrám. Bočnice jsou tvořeny L-profily s ohnutým lemem, příčky tvoří C-profily. Spojení bočnic a příček se vykonává tzv. protlačením, které zabezpečuje vysokou pevnost spoje a v místě spojení nehrozí vznik koroze.


Kabelové lávky

Příčky ve standardním provedení se vyrábějí ve vzdálenosti 300mm, na zakázku je lze v atypických variantách vyrábět ve vzdálenostech 150 nebo 500mm.

Podle stupně korozního prostředí lze volit kromě standardního typu povrchu zinkování Sendzimir také žárové zinkování ponorem.
Kabelové lávky prošly zkouškou požární odolnosti a získaly certifikát funkčnosti za požáru s klasifikací E90 podle DIN 4102 čl. 12, P 90-R podle ZP 2712008 a PS 90 podle STN 92 0205.

Kabelové nosné systémy z Koposu respektují všechny požadavky kladené na moderní systémy, kterými jsou:

  • bezpečný a spolehlivý provoz kabelů,
  • přehlednost rozvodů,
  • snadná a rychlá montáž,
  • možnost rychlého odstraňování poruch,
  • hospodárnost projektu,
  • rychlá dostupnost,
  • technická podpora a poradenství.

Pokud pracujete v oboru, máte možnost si vyžádat více informací, níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Článek nabízí pohled za kulisy výroby plastových produktů KOPOS. Od vstřikování plastů až po extruzi, nahlédneme do tajů výroby. Automatizace hraje klíčovou roli při osazování instalačních krabic šroubky, kamery kontrolují, zda výrobek odpovídá kvalitativním vzorům ve tvaru a velikosti. Zajímavé je sledovat, jak stroje zvládají i složité úkoly, jako je krácení ohebných trubek. Výroba nezahrnuje pouze plastové díly, ale také pancéřové trubky, ocelové kabelové lávky a hliníkové instalační krabice. Každý detail má svůj význam. Více zde ...
Představte si, že míjíte firmu KOPOS každý den a jednoho dne se rozhodnete prozkoumat, co se skrývá za jejími červenými zdmi. Má krátká poznámka je jedné z předních českých výrobních společností elektroinstalačního materiálu. Prohlídku provozů nových technologií a automatizace jsem nemohl odmítnout. Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak oživují produkty známé nejen po celém Česku. Zjistil jsem například, jak malá změna v poměru přísad může radikálně změnit vlastnosti plastů a jak KOPOS využívá každý kousek odpadu k recyklaci.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933