Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Pochozí systém kabelových žlabů OBO k účinné ochraně napájecích vedení


Document Actions
Pochozí systém kabelových žlabů OBO k účinné ochraně napájecích vedení
Jako obsluha nebo prostí návštěvníci výrobních hal obvykle nepřemýšlíme nad tím, kudy k výrobním technologiím vedou potřebné přívody, ať datové, silové, nebo přípojky vzduchu, vody, ... přičemž v mnohých případech vedení bývá ukryto pod našima nohama. Optimální uložení vedení vyžaduje nejen znalosti před čím chránit, ale mít také možnosti výběrů z dostupných alternativ. Znáte přednosti pochozích systémů kabelových žlabů? Nebo víte například, že nebezpečí zakopnutí zmenšuje speciální ochranný plech pro opěrný výložník? Požadovanou výšku nášlapné plochy dodržíte pomocí jednoduché a rychlé varianty montáže kabelových kanálů na opěrný profil Z. Výšku nášlapné plochy zachováte také namontováním pochozích kabelových ...
Komerční sdělení, Tým portálu Elektrika, ze dne: 14.05.2021


Okolní podmínky v moderních průmyslových zařízeních představují pro citlivá vedení elektrické energie a dat či řídicí vedení velké nebezpečí. Nečistoty, vibrace a průmyslové vlivy tvoří mimořádně drsné prostředí. O to důležitější je, aby elektroinstalace strojů a zařízení dokázaly spolehlivě odolat různým druhům namáhání. Pochozí systém kabelových žlabů OBO BKRS vytváří uzavřený prostor pro uložení kabelů a vedení, který je chrání před znečištěním a poškozením nášlapem. Speciální protiprachové prvky na přechodech vík zamezují proniknutí cizích těles.



Kabelové kanály s víkem jsou dimenzovány na nejvyšší zatěžování, k jakému nezřídka dochází v oblasti strojů a automatizovaných výrobních zařízení s robotickými systémy. Kabelové kanály se dodávají s výškou bočnice 100mm a 110mm. Šestice různých šířek od 100 do 600mm nabízí vhodný kabelový kanál pro každý účel použití v oblastech, jako jsou výroba či montáž. Rozměry a materiály pochozího systému kabelových žlabů splňují směrnice a požadavky různých oborů, například velkého počtu automobilek. Pochozím kabelovým žlabům OBO už dnes důvěřují velikáni v oboru, jako jsou BMW nebo VW.

Zejména automatizované výrobní linky a výroba systémů kladou na přívod energie a proudu či datovou komunikaci vysoké nároky. Systém OBO BKRS zajišťuje ve všech těchto případech účinnou ochranu velkého počtu přívodních a propojovacích vedení. Protiskluzové kabelové žlaby zaručují v průmyslovém prostředí maximální bezpečnost a otestovanou zatížitelnost podle norem EN 50085-2-2 a EN 61537.

Přehled předností pochozího systému kabelových žlabů BKRS
 
Kabelové žlaby s otestovanou protiskluzností a výtlačným prostorem
Pro bezpečnou práci na pochozích kabelových žlabech je obrovsky důležité, aby víko neklouzalo a dalo se po něm bezpečně chodit. Díky nově vyvinutému rýhování víka systému OBO BKRS nekloužou a zaručují bezpečnou chůzi a stabilní postoj. Při každodenním používání tak minimalizují nebezpečí úrazu. Kabelové kanály mají třídu protiskluznosti R11 a třídu výtlačného prostoru V10 otestované podle platných předpisů.

Protiskluznost se zkouší na šikmé ploše s různými úhly náklonu a zařazuje se do skupin hodnocení R9 až R13. Ve většině průmyslových oborů je vyžadována protiskluznost třídy R10. Víka z rýhovaného plechu pro kabelové kanály ze systému BKRS jsou díky otestované protiskluznosti třídy R11 vhodná pro většinu průmyslových prostředí. Pokud je třeba na základě stavebního využívání počítat se silným znečištěním kluzkými látkami, například olejem nebo tuky, musí mít povrch krytiny odpovídající výtlačný prostor. Jen tak lze zaručit bezpečnou chůzi. I z tohoto hlediska překonává víko z rýhovaného plechu systému BKRS se skupinou hodnocení V10 požadavky většiny průmyslových odvětví, která obvykle vyžadují nejméně třídu V4.


Kabelové kanály nabízejí optimální ochranu kabelů a vedení
Velké namáhání, zatížení nášlapem, nečistoty, prach – díky promyšleným vlastnostem systému naše pochozí kabelové kanály s víkem odolají všem těmto výzvám. Kabelové žlaby jsou mechanicky vysoce pevné a chrání kabely a vedení před poškozením. Optimální stínicí účinek pochozích kabelových kanálů zaručuje vynikající elektromagnetickou kompatibilitu. Regulované oddělení silových, řídicích a datových kabelů, splňuje požadavky na elektromagnetickou kompatibilitu podle normy EN 50147, zajišťují odpovídající přepážky. Kabelový kanál, víko a přepážky jsou po celé délce z materiálu o tloušťce 2mm. Díky tomu tvoří vysoce pevný svazek.
V testovacím středisku BET se simuluje namáhání, kterému pochozí kabelové kanály musejí trvale odolat. Určuje se tak maximální zatížitelnost a nosnost systému kabelových žlabů a také jeho odolnost vůči prachu a korozi. OBO klade jako dodavatel systémů maximální důraz na bezpečnost. Pochozí systém kabelových žlabů odpovídá platné produktové normě IEC 61537, byl otestován podle všech příslušných norem a díky pásově zinkovanému víku z rýhovaného plechu pro kabelové kanály si zaručeně poradí se zatížením při nášlapu minimálně 350kg podle normy EN 50085-2-2.



Bezšroubové začlenění systému kabelových žlabů do funkčního vyrovnání potenciálů
Pomocí upínací pružiny KFL a připojovací svorky AKL se pochozí systém kabelových žlabů rychle a bez použití šroubů začlení do funkčního vyrovnání potenciálů. Tím je zajištěna elektrická vodivost podle normy IEC 61537 „Vedení kabelů – systémy kabelových lávek a systémy kabelových roštů“.  Upínací pružinu stačí snadno a bez vrtání uchytit na bočnici kabelového žlabu a zatlačit do ní splétaný vodič pro vytvoření kontaktu. Připojovací svorka umožňuje na splétaném vodiči nekomplikovaně vytvářet odbočky a vývody.


 
Pochozí systém kabelových žlabů doplňuje rozsáhlé příslušenství
Protiskluzové kabelové kanály na podlahu doplňuje rozsáhlý sortiment příslušenství. Rozsáhlé příslušenství zahrnuje například sponu víka jako alternativu k otočné západce, zvedák víka s chytrou vrtací šablonou, univerzální spojku s integrovaným chráničem hrany nebo podpěry pro různé varianty montáže. Díky tomu se všestranně uplatní při montáži pochozích kabelových žlabů.





 
Podlahové kanály s rozmanitými možnostmi montáže

Pochozí systém kabelových žlabů nabízí za každé situace maximální rozmanitost. Výjimkou není ani montáž. Kabelové kanály lze montovat různými způsoby. Díky tomu se vždy přizpůsobí individuálním požadavkům. Máte na výběr: Montáží protiskluzových kabelových kanálů na opěrný výložník splníte směrnice v oblasti bezpečnosti práce, které vyžadují určitou ochranu proti uklouznutí a zakopnutí, a zároveň dodržíte požadovanou výšku nášlapné plochy.



Nebezpečí zakopnutí zmenšuje speciální ochranný plech pro opěrný výložník. Požadovanou výšku nášlapné plochy dodržíte pomocí jednoduché a rychlé varianty montáže kabelových kanálů na opěrný profil Z. Výšku nášlapné plochy zachováte také namontováním pochozích kabelových kanálů na podpěru Z. Nebezpečí zakopnutí zmenšují ochranné plechy použité jako boční obložení. Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak kabelové kanály uložit na podlahu, představuje podlahová montáž. Malá výška nášlapné plochy a protiskluzové vlastnosti víka z rýhovaného plechu vytvářejí dokonalé předpoklady pro trvale bezpečnou práci.


Různé varianty montáže pochozího systému kabelových žlabů BKRS sledujte v následujícím videozáznamu ...




Kabelové kanály made by OBO

Protiskluzové kabelové kanály na podlahu se řadí mezi kabelové nosné systémy OBO. Výrobky v této oblasti se vyznačují flexibilitou a kvalitou. 
 
Systémy kabelových kanálů

V hlavním výrobním závodě v německém Mendenu se vyrábí na ploše víc než 30 tisíc metrů čtverečních každoročně kolem 18 milionů metrů kabelových nosných systémů. Celých 10,5 milionů metrů přitom připadá na kabelové kanály, mezi které patří i kanály z pochozího systému kabelových žlabů. Suroviny používané k výrobě se podrobují už na příjmu přísným kontrolám kvality. Pracovníci bedlivě sledují jakost materiálu i stav a tloušťku povrchu. Každou cívku se surovým materiálem pak opatřují etiketou se všemi důležitými informacemi, jakýmsi „občanským průkazem“, který lze sledovat v průběhu celé výroby.


 
Kabelové kanály na podlahu: Výroba ve dvou krocích
Výroba a obrábění protiskluzových vík pro kabelové kanály (označované také jako kabelové žlaby) probíhají na dvou stupních: ve vysekávacím systému a v profilovacím zařízení. Kromě kontrol kvality před každým krokem výroby ověřuje kamera ve vysekávacím systému také funkční rozměry kabelových kanálů. Díky novému víku z rýhovaného plechu nabízejí pochozí kabelové kanály ještě vyšší ochranu proti uklouznutí. Víko z rýhovaného plechu se vyrábí primárně ve vysekávacím systému.

Ke každému výrobku poskytuje OBO úplnou dokumentaci, včetně všech datových listů a osvědčení o zátěžových zkouškách.  

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933