Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

PŘÍBĚH: Starý pán bránil své nulování až do smrti


Document Actions
PŘÍBĚH: Starý pán bránil své nulování až do smrti
Pravidelné revize na soukromých obydlích jsou zcela jiný režim než u komerčních objektů. Zasvěcení o rozdílech mohou vyprávět. Ale uvědomuje si neodborná veřejnost, že v domech s pochybnou elektroinstalací může jít někomu i o život? Majitel, provozovatel vlastního rodinného domu nemusí nic. A dokonce může říct, že to dělal někdo, kdo říkal, že je elektrikář! Do takových objektů raději nevstupovat, ale koho to napadne?
Z došlé pošty, ze dne: 3.03.2024
reklama


I přesto, že se na seminářích a školeních, nedejbože na přezkoušení na TIČR, jeví svět technicky vyspělý a na vše máme správné normativní doporučení, existují v naší zemi stále místa, kde tato pravidla jsou kupodivu tabu.

Je to několik měsíců, co ve vedlejší obci došlo k rekonstrukci rodinné chaloupky. Čekalo se na úmrtí majitele! Připadá to někomu morbidní? Samozřejmě, ale nic jiného než čekat se nedalo.

Představte si, že uprostřed poměrně velkého města bydlel starý pán. Bydlel sám. Byl svou rodinou opuštěn. Podle sousedů to byl podivín. Málokdo ho navštěvoval a ti, co u něj byli, vynášeli na světlo neuvěřitelné zážitky. Byl šikovný, to se muselo nechat. Domeček byl opravdu jako ze škatulky. Pán si dělal vše sám včetně úprav letité elektroinstalace. A to bylo asi jediné, co bylo ostatním trnem v očích.




Příbuzní se často doptávali na možnosti poruch na domovních rozvodech. Stížnosti se týkaly neustálého probíjení v různých částech domu, protože v koupelně při mytí rukou cítili slabé brnění. Taktéž v kuchyni při mytí nádobí. Ale jako návštěva nemohli nic namítat, protože starý pán taková tvrzení odmítal s odůvodněním, že má vše pod kontrolou a že tam stejně nemá kdo co dělat.

Byl jsem tam až po jeho pohřbu při vyklízení domu. Samozřejmě moje kroky vedli k rozvaděči a drobné inspekci rozvodů. Fotografie jsem nepořizoval, protože syn byl sám z toho, co viděl v rozpacích.

A tak alespoň v bodech:
  • Dům byl postaven svépomocí někdy v šedesátých letech. Tehdy to bylo spíš na okraji obce, nyní již uprostřed
  • Dokumentace samozřejmě žádná
  • Nulování, hliník
  • Ochrana nulováním. Tečka. Ani napěťový chránič nebyl.
  • Uzemnění nefunkční
  • Zásuvkové a světelné obvody zajímavě smíchány
  • PEN byl chaoticky propojován napříč celým domem
  • PEN byl pečlivě přizemňován na topný systém

Majitel domu byl evidentně velice pečlivý. Vše mělo svůj řád a bylo funkční. Elektrických spotřebičů měl poskrovnu. Největší odběr měl jednofázový bojler. Dům vytápěla stará Destila, která byla ve své době zcela určitě výdobytkem techniky a dnes plnila především funkci ekvipotencionální přípojnice.

Pohledem do rozvodnice by se nejeden člověk poškrábal na hlavě. Autor místních rozvodů měl patrně v době vzniku pouze AYKY 2x2,5. A všechny obvody byly jištěné pojistkami 20A. Některé z obvodů byly taženy k dalším krabicím ne jedním, ale dvěma AYKY 2x2,5. V žádné krabici nebyly věnečky. Vše bylo stočeno do krutisvorek a ovázáno černou asfaltovou páskou.

O tom, že někdo  nějakou údržbu dělal, svědčila jedna krabice v patře, kde byly použité krabicovky WAGO a pozor, včetně vazelíny uvnitř svorek!

Dům čekala rekonstrukce všeho. Vnuk starého pána řekl, že dědeček byl filozof, nikoliv technik a o tom také pozůstalost vypovídala. Starý pán zemřel náhle ve spánku aniž by na to měl vliv podivný stav místních rozvodů. Už nezjistíme kolik a jakých odborníků a neodborníku se tam vystřídalo, ale v každém případě takový stav není dobré následovat.

Dovedu si představit, že člověk žijící v obydlí sám riskne něco podobného, ovšem pokud by tam měly běhat děti, asi bych nechtěl být garantem jejich zdraví.

Pro Elektriku -FS

 
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 17)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933