Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

HROBAŘ: O elektromoru, na který si ještě nikdo nestěžoval


Document Actions
HROBAŘ: O elektromoru, na který si ještě nikdo nestěžoval
Motor sloužící jako pohon brány vjezdu do areálu nemá ani přístřešek. Nemá kryt rotujících částí a přívodní kabely do svorkovnice má vlivem povětrnostních podmínek izolaci zralou na výměnu. Zda jde o drama nebo ne, je otázkou úhlu pohledu. Odborník kroutí hlavou, provozovatel to neřeší? Nebo je vše v pořádku a jediné co chybí, jsou informace o tom, proč je stroj v bezpečném provedení? A tak pokud je někdo z vás revizní technik, kdo by to bez zardění revidoval?
Autorský článek, ze dne: 15.07.2021
reklama


Tak jdu, respektive vracím se, jednou ulicí nejmenovaného krásného města zpět k autu a do oka mi padl tento stroj. Motor, pohon brány. Zastavím se a přemýšlím, co vše se mi nelíbí. Asi nějaký kryt. Přiblížím se a hle, ono je toho víc.


Pro větší náhled kliknout!


Pravděpodobně jsem postižen všemi různými předpisy a také BOZP. A jak tak dřepím a prohlížím si detaily, ozve se nade mnou hlas: "co na to říkáte?". Vzrostlý chlapík s plnovousem, držící vodítko mohl být mého věku. Vypověděl jsem své pocity z provedení elektroinstalace. Neskrýval jsem podiv nad tím, že je něco takového možné na veřejné komunikaci. Po chvíli se přidal další kolemjdoucí.

 
Pro větší náhled kliknout!


Chlapi, co řešíte? Přišli jste to spravit? To tedy brzo! Místní pamětník popisoval jak se v minulosti snažil na toto elektrické zařízení upozornit a prý marně. Na druhou stranu za ty roky se nestalo nic a kromě něj si nikdo nestěžoval. Nemělo by se to nahlásit na Městské policii? Navrhl muž s plnovousem? Ale kdepak, víte kolik měšťáků zde kontroluje opilé bezdomovce? Odpověděl důchodce a doplnil, že podnik, kterému zařízení patří, to musí mít přece pod kontrolou.

 
Pro větší náhled kliknout!


V podniku, kde pracuji máme nejen přísnější předpisy, ale dokonce každý z nás máme úplně jinou představu o povedení podobných zařízení. je pravdou, že v minulé době, tedy kdysi před rokem 1989, se děly různé věci. A tak mne napadlo, že vše zdokumentuji a nechám to na jiných.


Pro větší náhled kliknout!


Napadá mě, že pokud je takové zařízení schopno bezpečného provozu, pak jaké může být odůvodnění. Ve všech náhodně přihlížejících provedení zabezpečení vůbec žádnou důvěru nevzbuzuje.




JAK TO VIDÍTE VY?
Skončilo by vaše razítko pod periodickou revizí tohoto pohonu?

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 14)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Máte z ploužení autem v městské dopravě či hledání místa k parkování stresové stavy? Neholdujete motorkám a jízdu na kole spojujete s námahou, pocením a nutným převlékáním? Elektrická kola eliminují nevýhody klasických kol a stávají se novým fenoménem v dopravě ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933