Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: PŘÍBĚH: Starý pán bránil své nulování až do smrti (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.03.2024
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

PŘÍBĚH: Starý pán bránil své nulování až do smrti


PŘÍBĚH: Starý pán bránil své nulování až do smrti
Pravidelné revize na soukromých obydlích jsou zcela jiný režim než u komerčních objektů. Zasvěcení o rozdílech mohou vyprávět. Ale uvědomuje si neodborná veřejnost, že v domech s pochybnou elektroinstalací může jít někomu i o život? Majitel, provozovatel vlastního rodinného domu nemusí nic. A dokonce může říct, že to dělal někdo, kdo říkal, že je elektrikář! Do takových objektů raději nevstupovat, ale koho to napadne?
Z došlé pošty, ze dne: 3.03.2024



I přesto, že se na seminářích a školeních, nedejbože na přezkoušení na TIČR, jeví svět technicky vyspělý a na vše máme správné normativní doporučení, existují v naší zemi stále místa, kde tato pravidla jsou kupodivu tabu.

Je to několik měsíců, co ve vedlejší obci došlo k rekonstrukci rodinné chaloupky. Čekalo se na úmrtí majitele! Připadá to někomu morbidní? Samozřejmě, ale nic jiného než čekat se nedalo.

Představte si, že uprostřed poměrně velkého města bydlel starý pán. Bydlel sám. Byl svou rodinou opuštěn. Podle sousedů to byl podivín. Málokdo ho navštěvoval a ti, co u něj byli, vynášeli na světlo neuvěřitelné zážitky. Byl šikovný, to se muselo nechat. Domeček byl opravdu jako ze škatulky. Pán si dělal vše sám včetně úprav letité elektroinstalace. A to bylo asi jediné, co bylo ostatním trnem v očích.




Příbuzní se často doptávali na možnosti poruch na domovních rozvodech. Stížnosti se týkaly neustálého probíjení v různých částech domu, protože v koupelně při mytí rukou cítili slabé brnění. Taktéž v kuchyni při mytí nádobí. Ale jako návštěva nemohli nic namítat, protože starý pán taková tvrzení odmítal s odůvodněním, že má vše pod kontrolou a že tam stejně nemá kdo co dělat.

Byl jsem tam až po jeho pohřbu při vyklízení domu. Samozřejmě moje kroky vedli k rozvaděči a drobné inspekci rozvodů. Fotografie jsem nepořizoval, protože syn byl sám z toho, co viděl v rozpacích.

A tak alespoň v bodech:
  • Dům byl postaven svépomocí někdy v šedesátých letech. Tehdy to bylo spíš na okraji obce, nyní již uprostřed
  • Dokumentace samozřejmě žádná
  • Nulování, hliník
  • Ochrana nulováním. Tečka. Ani napěťový chránič nebyl.
  • Uzemnění nefunkční
  • Zásuvkové a světelné obvody zajímavě smíchány
  • PEN byl chaoticky propojován napříč celým domem
  • PEN byl pečlivě přizemňován na topný systém

Majitel domu byl evidentně velice pečlivý. Vše mělo svůj řád a bylo funkční. Elektrických spotřebičů měl poskrovnu. Největší odběr měl jednofázový bojler. Dům vytápěla stará Destila, která byla ve své době zcela určitě výdobytkem techniky a dnes plnila především funkci ekvipotencionální přípojnice.

Pohledem do rozvodnice by se nejeden člověk poškrábal na hlavě. Autor místních rozvodů měl patrně v době vzniku pouze AYKY 2x2,5. A všechny obvody byly jištěné pojistkami 20A. Některé z obvodů byly taženy k dalším krabicím ne jedním, ale dvěma AYKY 2x2,5. V žádné krabici nebyly věnečky. Vše bylo stočeno do krutisvorek a ovázáno černou asfaltovou páskou.

O tom, že někdo  nějakou údržbu dělal, svědčila jedna krabice v patře, kde byly použité krabicovky WAGO a pozor, včetně vazelíny uvnitř svorek!

Dům čekala rekonstrukce všeho. Vnuk starého pána řekl, že dědeček byl filozof, nikoliv technik a o tom také pozůstalost vypovídala. Starý pán zemřel náhle ve spánku aniž by na to měl vliv podivný stav místních rozvodů. Už nezjistíme kolik a jakých odborníků a neodborníku se tam vystřídalo, ale v každém případě takový stav není dobré následovat.

Dovedu si představit, že člověk žijící v obydlí sám riskne něco podobného, ovšem pokud by tam měly běhat děti, asi bych nechtěl být garantem jejich zdraví.

Pro Elektriku -FS

 
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.