Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Periodická bezpečnostně technická kontrola zdravotnického prostředku


Document Actions
Periodická bezpečnostně technická kontrola zdravotnického prostředku
Co vše se kontroluje v případě zdravotních prostředků? Opakované kontroly, kontroly bezpečnosti, technické kontroly, kalibrace ... a víte podle jakých pravidel? Znáte české normy pro kontrolu elektrické bezpečnosti zdravotnických prostředků? Například ČSN EN 62353 definuje základní požadavky na provádění periodicky opakovaných kontrol a zkoušek po opravách zdravotnických prostředků.
Komerční sdělení, ze dne: 21.08.2013
reklama

Co je obsahem kontroly zdravotnického prostředku?

PBTK musí být provedena podle následujících pravidel:
  • Periodická, tedy pravidelně opakovaná kontrola, jejíž četnost stanoví výrobce ZP. Ministerstvo zdravotnictví si pravděpodobně i do budoucna ponechá možnost stanovit vyhláškou pro určité skupiny ZP přísnější pravidla pro četnost kontrol.
  • Kontrola bezpečnosti ZP, tedy kontrola jeho elektrické bezpečnosti. Pro kontrolu elektrické bezpečnosti máme harmonizované normy, které budou zmíněny dále. Neméně důležitý je ale i servisní předpis výrobce. Výrobce může vyžadovat provedení dalších zkoušek nad rámec zmíněných norem.
  • Technická kontrola znamená kontrolu správné funkce a plnění technické specifikace ZP. Výrobce obvykle v servisních manuálech přesně popisuje, které funkce, jak často a s jakým výsledkem, se mají zkoušet. Spojení servisní organizace a výrobce, tzv. autorizovaný servis, je zde nutný. Výrobce vyhodnocuje počet a druh servisních zásahů a na základě výsledků potom provádí korekce, jako např. bezplatné výměny určitých dílů, upgrade SW atd.
  • Ověření nebo kalibrace měřících funkcí ZP za účelem udržení přesnosti měření, danou výrobcem, po celou dobu života ZP. Podle zákona č. 505/1990 Sb.o metrologii se musí všechna stanovená měřidla ověřovat a nestanovená měřidla kalibrovat. V případě kalibrací vlastními silami je nutné zdůraznit dodržení správné metrologické návaznosti všech použitých měřidel.

Normy ČR pro kontrolu elektrické bezpečnosti zdravotnických prostředků

ČSN EN 62353, Zdravotnické elektrické přístroje – Opakované zkoušky a zkoušky po opravách zdravotnických elektrických přístrojů. Tato norma definuje základní požadavky na provádění periodicky opakovaných kontrol a zkoušek po opravách zdravotnických prostředků. Řeší problematiku elektrické bezpečnosti přístrojů a funkčních zkoušek zdravotnických prostředků. Je obdobou normy ČSN 33 1600 ed. 2 pro pravidelné revize elektrických spotřebičů.

ČSN EN 60601-1, Zdravotnické elektrické přístroje – Část 1: Všeobecné požadavky na základní bezpečnost a nezbytnou funkčnost. Jedná se o základní normu z celého souboru technických norem 60601, které definují všeobecné technické požadavky na provedení a elektrickou bezpečnost zdravotnických prostředků. Soubor norem ČSN EN 60 601 se dále dělí podle následující tabulky.


Pro větší náhled kliknout!


Skupinové normy
ČSN EN 60601-1-x stanoví požadavky na základní bezpečnost a funkčnost, které nejsou stanoveny v základní normě ČSN EN 60601-1 a týkají se podskupin ZP, nebo specifických charakteristik všech ZP (např. alarmy, elektromagnetická kompatibilita).

Zvláštní normy
ČSN EN 60601-2-x stanoví požadavky na konkrétní druhy zdravotnických prostředků. Požadavky zvláštní normy jsou nadřazené základní normě ČSN EN 60601-1. V požadavcích na konkrétní přístroj je zvláštní norma nadřazená skupinové normě ČSN EN 60601-1-x, jestliže obě pojednávají o tomtéž přístroji.

Soubor norem

ČSN EN 60601 je určen především výrobcům ZP. Norma, kromě jiného, specifikuje požadavky na tzv. příložnou část. Příložnou část má většina zdravotnických prostředků, slouží k diagnostice nebo léčebnému výkonu. Norma rozděluje příložné části do skupin B a F. Skupina F se dále dělí na podskupiny BF a CF. Nejpřísnější požadavky jsou na příložné části typu CF, které slouží k lékařským výkonům uvnitř těla pacienta.
 
Ing. Robert Ševčík
PURO – KLIMA, a.s.


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933