Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

HMV: Rádia a léčebné přístroje v domácnosti pohledem roku 1950


Document Actions
HMV: Rádia a léčebné přístroje v domácnosti pohledem roku 1950
Jak se v době minulého tisíciletí hovořilo o rádiích nebo třeba o spotřebičích určených k léčení? Některé tehdejší rady k odstranění závad jsou při představě dnešního použití více než úsměvné. Dnes v přijímačích jednak nemá běžný spotřebitel co upravovat a dokonce v mnohých případech jsou zařízení tak levná, že i doprava bude dražší. Také si povšimněte, koho měl tenkrát spotřebitel kontaktovat! Napadlo by vás něco podobného dnes jen vyzkoušet? :-)
Autorský článek, ze dne: 24.11.2017
reklama

Radiopřijímač
spojuje posluchače se světem a je dnes proto v každé rodině.


Závady a odstranění závad:

Radio nehraje

Vyměňte nebo opravte pojistky, zasaďte řádně a správně lampy do spodků; dejte přezkoušet odborníkovi lampy nebo celý přístroj. Před odstraňováním závady odpojte nejprve radio od sítě.

Příjem je trvale rušen
Uvědomte poštovní správu a nechte vyhledati rušící zdroje a s majitelem zařízení, které ruší příjem, s poštovní správou, po případě i s elektrárnou, projednejte jejich odrušení.


Horské slunce

vyzařuje ultrafialové paprsky a nahrazuje tak pobyt na čerstvém horském vzduchu.


Ozařovati se má podle pokynů lékaře, což platí zejména pro ozařování dětí a nemocných, např. při chorobách plicních může ultrafialové záření za určitých okolností škoditi. Lampy solux vyzařují infračervené paprsky, kterých se užívá pro tepelné prohřívání podkožní.

U elektrického zařízení je velm i důležité dimensování vodičů rozvodu. Odběratel nemá obyčejně vliv na to to dimensování, avšak má vliv na zatěžování elektrických obvodů tím, že zapíná současně různé spotřebiče. Takové nepředvídané přetížení současným zapnutím několika spotřebičů se nejvíce vyskytuje při užívání spotřebičů připojovaných zásuvkou. Proto se má odběratel přesvědčiti předem o dimensování rozvodu, aby věděl kolik a které spotřebiče může zapínati současně. Toto je zejména důležité u spotřebičů připojovaných zásuvkou nejen z důvodů již uvedených, ale také proto, že ty to spotřebiče mívají někdy značné příkony (např. elektrická kamna přenosná). Je také nutné, aby odběratel uvážil již při nákupu takových spotřebičů, zda má pro ně dostatečně dimensované vedení.

Přirozeně, že to platí také pro dodateč­né rozšiřování zařízení spotřebiči pevně připojenými na rozvod (např. elektrický sporák). Není-li odběratel dostatečně obeznámen se zařízením, má se poraditi s odborníkem; ušetří tím mnoho na zbytečných výdajích a možná předejde požáru nebo úrazu.

Verifikovaní uživatelé portálu mohou prohlížet víc detailů této problematiky zde!



Co by vám dnes řekli na infolince energetiky,
že vám někdo ruší rádio?
Podělte se o vaši fantazii v
níže otevřené diskusi také! :-)

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933