Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

eDEHN#45: Nemocnice – vnitřní ochrana


Document Actions
eDEHN#45: Nemocnice – vnitřní ochrana
V nemocničních zařízeních je nutné plně respektovat koordinovanou ochranu SPD dle normy ČSN EN 62305-4 ed.2. Nestačí svodič bleskových proudů a přepětí umístěný pouze v rozvodně. Je potřeba, aby byly svodiče instalovány také v podružných rozvaděčích a zejména mají být instalovány typy 3 u cílových chráněných zařízení. V nemocničních zařízeních nesmíme dále zapomenout na ochranu proti bleskovým proudům a proti přepětí v různých technických prostorech, serverovny, MaR, vytápění, požární ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 15.04.2021


... signalizaci, evakuační rozhlas, bezpečnostní zařízení kamerový systém a další technologii bez které se v nemocničním objektu neobejdeme.

#210415 eDEHN45: Nemocnice - vnitřní ochrana
Problematiku objasnil: Daniel Anděl



Dotazy položené během vysílání:
  • Zohledňuje se v analýze rizika i roční doba? U nás je pravidelně v létě zavřené středisko a většina bouřek je v létě.
  • Do jaké vzdálenosti chrání zařízení svodič DEHN typu 3? U některých výrobců jsem se setkal s hodnotou 5m a někde 10m.
  • Je nutné dodatečně chránit přívodní vedení z UPS do rozvaděče přepěťovou ochranou?  
  • Máme starý hromosvod podle staré normy, tedy všechno pospojované. Na střeše máme vzduchotechnik u, která je natvrdo spojená s hromosvodem. Jakou přepěťovou ochranu umístit a kam nejlépe? Jediné možné místo je až v rozvaděči.
  • Na svodiči přepětí DEHN je uvedená hodnota jištění 250A, hlavní vypínač je 500A v rozvaděči mám tento svodič předjištěn pojistkami s hodnotou 100A, vadí to? Ta přepěťovka by měla fungovat i tak přece!
  • Jsem revizní technik a při revizi jsem narazil na výrobek DEHN, bohužel jsem na výrobku nikde nenašel jakou hodnotu mám naměřit. Byl to DEHNshield jestli si dobře vzpomínám.
  • V ČSN 33 2000-5-534 ed. 2 jsou definovány dva základní způsoby uspořádání zapojení SPD s nadproudovým ochranným přístrojem.
  • Jak na ochranu mobilních zařízení před bleskem (sanitní vagony, sanitní vozy, vojenské sanitní autobusy). (mimo Faradayovy klece, tam je jasno) Ale při provozu nastupování a vystupování, hlavně v mokrém terenu (kam připojit ekvipotenciální svorkovnici, zemnící tyče?)
  • Jak byste chránil polní nemocnici ve stanech?
  • Všechny moduly pod zásuvky apod. jsou nainstalované v různých žlabech, kanálech a pod zásuvkami, ve velkém domě, to je třeba 600ks přepěťovek T3. Musím při revizi každou najít a přeměřit? 

......



Dotazy k tématu pokládejte:
  • do níže uvedené diskuse nebo v době živého vysílání přímo do chatu pod vysílacím oknem

Chcete dostat echo o živém vstupu včas? 


OBJEDNEJTE SI NA TYTO UDÁLOSTI
studijní podklady
níže uvedenou objednávkou!


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
eDEHN
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933