Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Periodická bezpečnostně technická kontrola zdravotnického prostředku (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.08.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Periodická bezpečnostně technická kontrola zdravotnického prostředku


Periodická bezpečnostně technická kontrola zdravotnického prostředku
Co vše se kontroluje v případě zdravotních prostředků? Opakované kontroly, kontroly bezpečnosti, technické kontroly, kalibrace ... a víte podle jakých pravidel? Znáte české normy pro kontrolu elektrické bezpečnosti zdravotnických prostředků? Například ČSN EN 62353 definuje základní požadavky na provádění periodicky opakovaných kontrol a zkoušek po opravách zdravotnických prostředků.
Komerční sdělení, ze dne: 21.08.2013


Co je obsahem kontroly zdravotnického prostředku?

PBTK musí být provedena podle následujících pravidel:

Normy ČR pro kontrolu elektrické bezpečnosti zdravotnických prostředků

ČSN EN 62353, Zdravotnické elektrické přístroje – Opakované zkoušky a zkoušky po opravách zdravotnických elektrických přístrojů. Tato norma definuje základní požadavky na provádění periodicky opakovaných kontrol a zkoušek po opravách zdravotnických prostředků. Řeší problematiku elektrické bezpečnosti přístrojů a funkčních zkoušek zdravotnických prostředků. Je obdobou normy ČSN 33 1600 ed. 2 pro pravidelné revize elektrických spotřebičů.

ČSN EN 60601-1, Zdravotnické elektrické přístroje – Část 1: Všeobecné požadavky na základní bezpečnost a nezbytnou funkčnost. Jedná se o základní normu z celého souboru technických norem 60601, které definují všeobecné technické požadavky na provedení a elektrickou bezpečnost zdravotnických prostředků. Soubor norem ČSN EN 60 601 se dále dělí podle následující tabulky.


Pro větší náhled kliknout!


Skupinové normy
ČSN EN 60601-1-x stanoví požadavky na základní bezpečnost a funkčnost, které nejsou stanoveny v základní normě ČSN EN 60601-1 a týkají se podskupin ZP, nebo specifických charakteristik všech ZP (např. alarmy, elektromagnetická kompatibilita).

Zvláštní normy
ČSN EN 60601-2-x stanoví požadavky na konkrétní druhy zdravotnických prostředků. Požadavky zvláštní normy jsou nadřazené základní normě ČSN EN 60601-1. V požadavcích na konkrétní přístroj je zvláštní norma nadřazená skupinové normě ČSN EN 60601-1-x, jestliže obě pojednávají o tomtéž přístroji.

Soubor norem

ČSN EN 60601 je určen především výrobcům ZP. Norma, kromě jiného, specifikuje požadavky na tzv. příložnou část. Příložnou část má většina zdravotnických prostředků, slouží k diagnostice nebo léčebnému výkonu. Norma rozděluje příložné části do skupin B a F. Skupina F se dále dělí na podskupiny BF a CF. Nejpřísnější požadavky jsou na příložné části typu CF, které slouží k lékařským výkonům uvnitř těla pacienta.
 
Ing. Robert Ševčík
PURO – KLIMA, a.s.


TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.