Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Zázračná rozbočka Hypernovy (2.)


Document Actions
polzas_19.jpg
Nákup zázračné zásuvky v Hypernově. Setkání se zájemcem o rozbočku. Ochota personálu. Příslušné doklady k výrobku. Zjištění nemožnosti rozbočku otevřít.
Miroslav Minařík, ze dne: 2.03.2004
reklama
Protože první článek o zázračné rozbočce nebyl tolik vypovídající o skutečnostech, rozhodli jsme se, že původní komentář, který byl věnován pouze letáku samotnému rozšíříme. Když jsem byl v místech, kde se nalézá Hypernova, nedalo mi to abych se nezastavil a neprozkoumal onen zázrak. S úmyslem koupit pouze toto zařízení jsem se vydal k regálu bez nákupního košíku. Uchopil jsem jeden vzorek a směřoval jsem k pokladně.

Na půli cesty mne zastaví asi čtyřicetiletý muž s dcerou a ve spěchu se mne ptá: "Jééé prosím vás, kde bych našel tyto rozbočky?"
Musím přiznat, že jsem byl překvapen, že se ptá zrovna mne. Zajímavá souhra náhod. A tak jsem se jej optal proč je takový uspěchaný, vždyť těchto rozboček je dostatek. "Znám to z letáku, a zdá se mi to velmi zajímavá cena, viděl jsem i jiné zahraniční a ty nešly pod 300 korun." Onoho člověka jsem nasměroval k hledanému místu a zamířil jsem přes pokladnu k informacím.
Zajímavé je, že průměrná cena renomovaných výrobců přepěťových ochran je cca 10x vyšší.....

Na informacích jsem si nechal potvrdit účet a vyžádal jsem si prohlášení o shodě. Protože všechny tyto dokumenty se nalézají v Praze, vyčkal jsem avízovaných deset minut. Mezitím jsem se zeptal vstřícné obsluhy, kdo vytváří náplň reklamních letáků. Dozvěděl jsem se, že v Praze, kde jsou na slogany marketingoví specialisté. Druhá otázka zněla, zda by mi mohla jako osoba na informacích sdělit, jaká je funkce a jak dalece je uvedená účinnost účinná. Nechci lhát, že bych neznal odpověď dopředu, ovšem říká se že, "za zeptání nic nedáš", zvláště pak na místě tomu určeném (Informace). Ovšem přece paní něco řekla! Rozbočka vás patrně chrání před přepětím a podpětím. Zajímavý rozhovor přerušil kolega, který přinesl certifikát EZÚ opravdu po necelých deseti minutách.

Rychle jsem spěchal zpět abych mohl odkrýt tajemství skryté v bílé rozbočce. Rychle jsem ovšem ochladl, když jsem objevil tři hlavy šroubů, které drželi celé zařízení při sobě. Na to jsem opravdu nástroj neměl.

Protože v místě svého pracoviště nejsem vybaven dílenským nářadím, zaslal jsem předmět bývalému kolegovi, Milanu Piotrovskému.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Orientace v ochranách proti přepětí není v dnešní době nové ČS EN 62 305 zrovna snadná. Česká značka OEZ vydává aplikační příručku se základními informacemi pro projektování ochran proti přepětí. Z oblasti elektromagnetické kompatibility toho bylo již napsáno hodně. Ovšem od každého výrobce se očekává ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933