Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Rozdílné ceny rozboček


Document Actions
Rozdílné ceny rozboček
Supermarkety to je hra čísel, halíř k halíři, koruna ke koruně.... Ten, kdo by se snad domníval, že za vyšší cenu pořídí vyšší kvalitu, může snadno pohořet. Ceny se stanovují dle jiných kritérií, než dle kvality!
Miroslav Minařík, ze dne: 24.12.2004
reklama

Jednou večer v předvánočním čase jsem se ocitl u Carrefouru a zbývalo mi zhruba šedesát minut do příjezdu autobusu na který jsem čekal. Vyrazil jsem se podívat, čím bych se mohl ještě inspirovat k vánočnímu překvapení. Nemohu se ubránit dojmu, že ve všech obchodech je všechno stejné, zboží, ceny, reklamy a už, už jsem znechucen hledal východ. Pak mne napadlo kouknout do regálu s elektroinstalačními drobnostmi.

Podivil jsem se nad sadou stahovacích pásek za 160,-Kč a slevněné fázovky z 288,-Kč na 221,-Kč. Pomyslel jsem si "to jsou věci" a napadlo mne, kolik asi peněz mám v těch reklamních fázovkách, kterých je již z výstav téměř plný šuplík.

A tak jsem se opět nasměroval směrem k východu a tu najednou mě zastavuje člověk a pokládá mi dotaz.

  • "Prosím, nevíte která z těch rozboček je lepší?".

A ukázal my tři průhledné sáčky.

  • "Nechci kupovat nějaký levný šmejd, ale připadá mi to ocenění úplně obráceně".

Dívám se na cenu, parametry a provedení. A nedivil jsem se, že to spotřebiteli bylo divné.

Jak je vidět na obrázku, za nejlevnější  (27,80) je považována rozbočka pro 3 spotřebiče třídy I. a s proudovou zatižitelností 16A.

Pouze pro dva spotřebiče třídy I. a jeden třídy II. je již dražší (56,00). Při stejné zatižitelnosti 16A.

A jak vidíte z rozbočky se stala roztrojka a hned tento skvost rovněž pouze pro dva spotřebiče třídy I. a jeden třídy II. stojí (159,-). Pozor pouze pro zatížení 10A!

Zastavili jsme dalšího kolemjdoucího, který si vytáhl brýle a sdělil nám, že patrně ta nejdražší rozbočka bude obsahovat nějakou tepelnou, možná přepěťovou ochranu. Po bližším prozkoumání nebyla žádná z těchto možností odhalena. Kolem procházejícího se mladíka (patrně zaměstnance Carrefour) jsme se zeptali a odpovědí bylo, že se jedná o tři různé výrobce. Hotovo, víc nic.

Mohu tuto situaci chápat tak, že starší hranatá rozbočka za 159,-Kč byla pouze jakousi volavkou, resp. kontrastem k dvěma levnějším? Je tedy otázkou zda jsou takto postavené ceny neúmyslně a pak přestávám věřit sloganu "záruka nejnižší ceny". Nebo je to úmyslně a sloganu nevěřím taktéž. Pokud tedy analogicky odvodím tvorbu cen na ostatním zboží, dostávám konstrukci byznysu obchodních řetězců. Ale věřme, že opravdu je mezi nimi kvalitativní rozdíl odpovídající deklarované ceně. Pouze o něm nikdo neví.

A tak jsem si opět vesele vyplnil čekání na autobus. Opět mne obchodní řetězec nezklamal. Jeden rok Makro, Bauhaus, Baumax, Interspar, pak Hypernova, letos Carrefour.

Pokud někdo již odhalil tento rébus, nechť to uvede prosím níže do poznámky.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933