Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Materiály nn

Bečov soutěž 2003

  • 1.03.2003
Bečov soutěž 2003
Pro pozorné čtenáře připravilo Elektro v.d. Bečov malou soutěž o příjemné předměty. Stačí opravdu málo. Být pozorný. Přečtěte si něco o firmě a historii, nalezněte informaci a odpovězte formulářem.

Detektory PIR - 2. díl, jak je správně zapojit

  • 25.02.2003
Detektory PIR - 2. díl, jak je správně zapojit
Které informace musíme přenést od čidla k ústředně a jaké základní varianty zapojení výstupních obvodů čidel můžeme použít? Odpověď nalezneme v dnešním příspěvku.

Dětská pojistka (bezpečnostní clonka)

  • 12.02.2003
Dětská pojistka (bezpečnostní clonka)
Čemu se říká dětská pojistka? K čemu slouží? Taková dětská pojistka zamezí jinak velmi blízké tragédii. Jste připraveni?

Ekonomické relé WJ152

  • 11.02.2003
Ekonomické relé WJ152
Pomocné relé je jedním ze standardně užívaných prvků v elektrických rozvaděčích pro nejrůznější účely a aplikace. Používá se všude tam, kde nejsou příliš velké požadavky na spínaný výkon a nasazení stykače by zbytečně zvyšovalo nároky na prostor a prodražovalo celý rozvaděč.

Návrat mincovních elektroměrů?

  • 3.02.2003
Návrat mincovních elektroměrů?
Předplacená energie? Zaplať a sviť! Na mnichovském Eltecu se prezentovala bavorská společnost Bauer s elektroměry, které určitě na našem trhu chybí.

Detektory PIR - 1. díl, umíte je správně nainstalovat?

  • 30.01.2003
Detektory PIR - 1. díl, umíte je správně nainstalovat?
Najít přesnou hranici mezi maximální eliminací falešných poplachů a nejčasnější možnou detekcí je opravdu umění.

Drátěné kanály Defem

  • 10.01.2003
Drátěné kanály Defem
Švédský výrobce drátěných kanálů není v komunikacích neznámý. Drátěných roštů se na našem trhu objevuje mnoho, ovšem v komunikacích vládne Defem.

ABB EPJ: Historie chráněných domovních zásuvek (2.)

  • 7.01.2003
ABB EPJ: Historie chráněných domovních zásuvek (2.)
Od kdy byly u nás chráněné zásuvky? Kdy bylo bylo doporučováno přizemnění středního vodiče na vstupu do objektu? Proč je ochrana nulováním v kombinaci s hliníkovými vodiči nebezpečná? Odkud se vlastně vzala myšlenka nulování?

LEXEL, vačkové spínače

  • 16.12.2002
LEXEL, vačkové spínače
Silové vypínače pro různá použití. Vačkové spínače jsou určeny pro ruční spínání elektrických obvodů např. pro zapnutí a vypnutí elektrických pohonů, transformátorů o nižším výkonu a jiných elektrických zařízení.

Mikroprocesorová jednotka LOVATO pro řízení záložních zdrojů

  • 6.12.2002
Mikroprocesorová jednotka LOVATO pro řízení záložních zdrojů
V letošním roce se na trh dostává ve své třídě unikátní přístroj- mikroprocesorová jednotka Lovato RGK60 určená k řízení motorgenerátorů. Jedná se o přístroj, který monitoruje stav sítě a řídí......

Spelsberg, skříně, rozvaděče, krabice.....

  • 5.12.2002
Spelsberg, skříně, rozvaděče, krabice.....
Co nabízí elektromontážím a projekcím firma Spelsberg jako technickou podporu? Co má tato firma ve svém portfóliu?

Nová řada ekonomických digitálních multimetrů

  • 12.11.2002
Nová řada ekonomických digitálních multimetrů
Digitální multimetry DMK20 a DMK50 jsou přístroje pro měření elektrických parametrů v rozvodech elektrické energie nebo v elektrické instalaci.

ABB EPJ: Historie chráněných domovních zásuvek (1.)

  • 8.11.2002
ABB EPJ: Historie chráněných domovních zásuvek (1.)
Proč vlastně není v Česku také Schuko jako třeba v Německu? Co byla příčina volby kolíku? Jaký byl Edisonův nechráněný systém domovních zásuvek?

Přepěťové ochrany na vysokofrekvenčních vedeních

  • 26.09.2002
Přepěťové ochrany na vysokofrekvenčních vedeních
Naindukované přepětí na vysokofrekvenčních koaxiálních vedeních je celkem běžná nepříjemnost. Pozdě plakat nad televizním příjímačem, kterému po hlavním mikroprocesoru zbyla pouze černá dírka v tišťáku. Pozdě plakat nad digitálním záznamovým zařízením za půl milionu.

PCE, svět zásuvek a vidlic

  • 12.09.2002
PCE, svět zásuvek a vidlic
Průmyslové zásuvky a vidlice, kompletní program. Silnoproudé konektory v nespočetných provedeních, na které můžete jen přijít.
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Orientace v ochranách proti přepětí není v dnešní době nové ČS EN 62 305 zrovna snadná. Česká značka OEZ vydává aplikační příručku se základními informacemi pro projektování ochran proti přepětí. Z oblasti elektromagnetické kompatibility toho bylo již napsáno hodně. Ovšem od každého výrobce se očekává ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Trvalý růst požadavků na spolehlivost elektrických a elektronických zařízení zvyšuje neustále význam celkové ochrany budov před účinky bleskových proudů a ostatních přepětí transientního charakteru ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933