Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Drátěné kanály Defem


Document Actions
drataky6.gif
Švédský výrobce drátěných kanálů není v komunikacích neznámý. Drátěných roštů se na našem trhu objevuje mnoho, ovšem v komunikacích vládne Defem.
Igor Nováček, ze dne: 10.01.2003
reklama

Jistě, že silnoproudaři znají velmi dobře drátěné systémy OBO Bettermann, Cablofil nebo třeba brněnský Merkur. Ovšem v oblasti komunikací se hovoří jiným nářečím, resp. kabely se pokládají do jiných systémů.

Navštívil jsem jednu novou provozovnu velké komunikační společnosti a tak jsem si neodpustil se podívat na právě dokončovanou technickou místnost s několika servery. Samozřejmě mne nezajímaly počítače, ale spíše kudy vedou kabeláž. Na stěně jsem si všiml oranžové krabičky, tak jsem se domníval, že jsem "doma". Nikoliv. Montéři si ovšem hmoždinky z oranžové krabičky opravdu pochvalovali, leč ty drátěné "věci" byly odjinud.
Drátěné kanály byly součástí jiné dodávky, kterou zabezpečovala společnost Sitel. Tak jsem se podíval oč kráčí. Věděl jsem, že tato společnost v pavilonu "Z" brněnského veletrhu prezentovala nějaké drátěné produkty, ovšem moc času jsem tomu nevěnoval.

Tedy:
Společnost Sitel je na našem trhu známá touto činností v oblasti telekomunikací:

  • dodávky
  • výstavba, montáž
  • údržba zařízení
  • projekční, poradenská a konzultační činnost

K ukládání kabelových vedení používá sortiment švédského výrobce Defem, který tyto produkty prodává úspěšně po celém světě. Že se jedná o úplný sortiment není pochybností.

Společnost Sitel, která Defem zastupuje na našem trhu dokonce uvedený sortiment nabízí prostřednictvím e-shopu zde. Samozřejmě pokud nemáte e-shop zrovna v lásce, můžete navštívit pobočky Sitel, které jsou systematicky rozsety po ČR.

Pokud vás zajímají světové reference Defem, můžete se podívat do tabulky níže.

Průmysl:
Volkswagen - Salzgitter - Germany
Daimler Benz - Stuttgart - Germany
Volvo - Sweden
Saab - Sweden
Scania - Sweden
Electrolux - Sweden, Hungary


Telecom:

Ericsson - Sweden
Telia - Sweden
TDC - Denmark
KPN Nederland - The Netherlands
Soon Communications - Finland
Telkom - South Africa
Nortel - UK
Telecom Austria - Austria
Telenor Data - Norway
Vodafone - Ireland
Your Communication - England
Nortel - England
Armado - England
DB Networks - England
CableNet Training - England
NetCologne - Germany
HansaNet - Germany
NurnbergNet - Germany

Administrativní budovy sítě:
World Trade Center - Bucharest - Romania
The Folksamhuset building - Stockholm - Sweden
National Bank of Chile - Santiago - Chile

Potravinářský průmysl:
Arla - Sweden
Frigoscandia - Sweden
Nord Mills - Sweden
Nestlé, Unilever, Kraft and General Food industries in
Scandinavia, the Benelux countries, Germany and Austria.
CocaCola - Germany

Další:
Maersk and Dangas - Denmark
Emtunga - Sweden
Petrobras - Brazil
Mil Dave - Canada
Brattvaag - Norway
Masa Shipyard - Finland

Jaké máte zkušenosti s drátěnými programy?

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Máte představu, jak navrhnout konstrukci podlahového systému? Víte, z jakých částí se skládá? Víte, s jakými variantami lze počítat? Pokud hledáte přehledný útlý sešit, ve kterém není nic zbytečného, čtěte tento článek!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933