Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Dětská pojistka (bezpečnostní clonka)


Document Actions
lexe_vyp_1.jpg
Čemu se říká dětská pojistka? K čemu slouží? Taková dětská pojistka zamezí jinak velmi blízké tragédii. Jste připraveni?
Igor Nováček, ze dne: 12.02.2003
reklama

Dětskou pojistkou samozřejmě nemyslíme pojistku na hraní, ale zábranu proti předmětům, které mohou děti často ze zvědavosti zasunout do zásuvky. Častým případem bývá hřebík, který pak může zavinit nepříjemné následky. Dětskou pojistku již má většina renomovaných značek domovních zásuvek.

Proto konstruktéři a designéři vytvořili jednoduchou zábranu, která je částečně zabraňuje vsunutí jednoho dlouhého předmětu do nitra zásuvky. Pokud tuto zábranu chcete překonat, musíte na obě zdířky působit silou současně, tedy zasunovat tam dva "kolíky" najednou. Při zasouvání vidlice vůbec nepostřehnete, že právě překonáváte "dětskou pojistku". Ovšem pokud chce malé dítě náhodou do objeveného prostoru zasunout např. hřebík, nepodaří se aniž by současně nevsouvalo druhý hřebík do druhého otvoru.
Samozřejmě, že to není 100% ochrana, ovšem nutná synchronizace tlaku na druhý otvor minimálně znemožní prvotní myšlenku dítěte.

Tyto dětské zábrany se vyrábí v různých konstrukčních provedeních. Doposud jsme se setkali s clonkou umístěnou na krytce zásuvky, nebo přímo na strojku zásuvky.

V redakci jsme k tomuto článku testovali zásuvky ELDA a LEXEL Mona, kde ELDA měla dětskou pojistku konstruovánu v krytce zásuvky. Zasunutí vidlice spotřebiče třídy I. i II. do obou zásuvek proběhlo bez jakéhokoliv odporu. Trošku větší tlak jsme museli vyvinou u zasunutí vidlice žehličky do zásuvky ELDA Hit.

U všech zásuvek jsme testovali (přes dětskou pojistku) vsunout samotný tenký šroubovák. Pojistka byla u všech opravdu bezpečnou překážkou.

Doporučení!
Pokud si vybíráte neznámou značku zásuvky, ověřte si, zda opravdu "dětská pojistka" plní svou funkci! Již jsme se setkali u zásuvek s dětskými pojistkami typu "Potěmkinova vesnice". Bezpečnostní clonky sice přítomné byly, ovšem plnily zřejmě funkci úplně jinou. Do jedné (libovolné) zdířky nejmenovaného výrobce jsme tenkrát zasunuli prakticky cokoliv a bez sebemenšího odporu. Tedy na první pohled se zásuvka tvářila, že její součástí je i výše zmiňovaná dětská pojistka, ovšem prakticky se jednalo zřejmě o zábranu proti létajícímu hmyzu.

K testování parametrů poskytla zásuvky společnost LEXEL Electric.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933