Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Podnikající

KATALOG: Ochranné a pracovní pomůcky pro energetiku

  • 22.08.2018
KATALOG: Ochranné a pracovní pomůcky pro energetiku
Pracovní a bezpečnostní pomůcky pro práci na zařízení s vysokým či velmi vysokým napětím jen tak v krámě na regálu nepotkáme. Pro někoho statický, nezajímavý sortiment se ovšem stále vyrábí a má své opakované odběratele. Co všechno tento výrobce z perníkového města ve svém portfóliu představuje? Koho to osloví? Budou to montéři domovních instalací nebo ti, co lezou po stožárech vn? Nebo že by nikoho z obou skupin?

Prozatimní elektrická zařízení v průmyslu musí být pod drobnohledem

  • 9.08.2018
Prozatimní elektrická zařízení v průmyslu musí být pod drobnohledem
Dočasná, prozatimní zařízení v soukromé bytové výstavbě jsou již jakýmsi tradičním národním koloritem. Tedy i přes to, jak terminologii vysvětluje v následné diskusi Jan Franěk. V průmyslových objektech se situace podstatně liší. Jde sice stále o bezpečnost, ale také více o peníze! Pokud pomineme výpadek výroby vlivem prozatimního elektrického zařízení, tak ještě uvažujme možný úraz a z toho vyplývající finanční následky. Kdy se nejčastěji přistupuje v takových objektech k prozatimním řešením?

#V50 §2 podle Jiřího Sajnera

  • 18.04.2018
#V50 §2 podle Jiřího Sajnera
Jaká byla filozofie ověřování zdravotní způsobilosti při zrodu vyhlášky vysvětluje Jiří Sajner. Kdo v tehdejší době vysílal pracovníka k lékařskému vyšetření? Dnes se lékaři při vyšetření řídí vyhláškou 436 z roku 2017, ale jak to bylo dříve? ... vycházelo to z plnění povinnosti. Pokud existoval závodní lékař, tak byl člověk odeslán k němu, a ten byl kompetentní naplnit povinnosti, které vyplývaly z příslušných nadsazených vyhlášek a dokumentů, které to upravovali v té době. My jsme nemohli dát ...

#V50 §2 podle Josefa Vozobule

  • 9.04.2018
#V50 §2 podle Josefa Vozobule
Víte, které faktické poznámky má k §2 vyhlášky 50 Josef Vozobule z Liberce? Je to otázka pouze nepřesného znění na potvrzení lékaře? Kdo lékaři sdělí jaká vyšetření má provést a následně buď potvrdit nebo omezit? Kdo je tedy odpovědný za pravdivost lékařského potvrzení? Vyhláška o pracovně lékařských službách a některých druzích posudkové péče. A to je celý kámen úrazu. Dnes ti každý elektrikář přinese potvrzení od doktora, který mu napsal obvoďák, který třeba ani nemá atestaci pracovního lékařství ...

Elektrikář a smlouva o dílo

  • 15.01.2018
Elektrikář a smlouva o dílo
Uzavíráte při zakázkách písemné nebo jen ústní dohody? Pamatujete na způsob uvedení ceny ve smlouvě? Co vše je objednatel povinen dohodnout a následně přesně vymezit? Jak moc je pravda, že je zhotovitel povinen provést dílo na svůj náklad a na své nebezpečí ve sjednané době? K čemu by se mělo přihlížet při stanovení data splatnosti? V kterém případě může zhotovitel díla pověřit jeho provedením jinou osobu?

ÚVAHA: Když elektrotechnik opouští svou komfortní zónu ...

  • 9.02.2017
ÚVAHA: Když elektrotechnik opouští svou komfortní zónu ...
Co z činností, které vykonáváme je pro nás existenčně důležité a co nás baví? U každého jsou to jiné aktivity a jiný poměr. Za slupkou toho co vidíme, se často v nitru skrývá zcela něco jiného, než bychom podle zevnějšku čekali. Proto moc nedejte na první pohledy! Zvláště pak u elektrotechniků. Toho potkáte jednou s měřákem, šroubovákem, jindy s lopatou nebo zahloubaného v technických normách. Tento rozptyl náhodný kolemjdoucí nevnímá a profil takového elektrikáře přisuzuje především právě tomu co vidí. A jak to vidíme my, kteří se v této profesi každodenně angažujeme?

25 let společnosti ILLKO

  • 11.01.2017
25 let společnosti ILLKO
Společnost ILLKO slaví už 25 let na trhu. Zaměřuje se na výrobu, prodej a servis měřících přístrojů pro elektrorevize a zkoušeček pro elektromontéry. S činností a vývojem společnosti nás seznámil jeden z jejích zakladatelů Leoš Koupý, který o měřících přístrojích zároveň přednáší. Na jaká odborná témata se specializuje?

BONEGA: Nové funkce v aplikaci Ověření návrhu.cz

  • 15.09.2016
BONEGA: Nové funkce v aplikaci Ověření návrhu.cz
Aplikace Ověření návrhu.cz vytvořená společností BONEGA slouží k vygenerování dokumentace k rozvaděčům. Neustále se vyvíjí, inovuje a vylepšuje. Pro koho je přínosná? Kolik stojí? Jak dlouho zabere taková konfigurace nebo kde všude je dokumentace platná? Ze kterých výrobců můžete sestavovat? Čtěte a vyzkoušejte v článku.

R4M: MATRIX nám dává možnost se dobrovolně utopit v informacích

  • 25.08.2016
R4M: MATRIX nám dává možnost se dobrovolně utopit v informacích
Nové technologie nám podstatně zjednodušily přístup k informacím. V některých případech to není tak dobré, jak jsme si mysleli. Jsme přesyceni daty! A lepší to nebude! Matrix si pro nás chystá informační tsunami a jak se s tím dokážeme poprat, bude na nás. Máte někdo představu? Pokud nevěříte, zkuste nastudovat všechny dostupné normy na ČSN online. U toho projektujte, montujte a revidujte. Pak shánějte zakázky. A ještě máte rodinu a musíte spát. To přece nejde zvládnout!

DEVENIO: Outsourcing marketingu pro podnikatele

  • 4.07.2016
DEVENIO: Outsourcing marketingu pro podnikatele
Nestíháte se věnovat marketingu? Najměte si externí agenturu! Zorientovat se v dnešní době ve výběru vhodného marketingového mixu a vyhodnocení efektivnosti jednotlivých nástrojů není snadné. Není tedy divu, že v propagaci vlastní značky a produktů řada podnikatelů a firem plave. Kde dochází nejčastěji k chybám a jak vám může pomoci externí marketingová agentura?

LAPP KABEL: Lepší podmínky pro zaměstnance - Holešovský závod se přesune do Otrokovic

  • 30.05.2016
LAPP KABEL: Lepší podmínky pro zaměstnance - Holešovský závod se přesune do Otrokovic
Společnost LAPP KABEL zabývající se komplexním řešením v oblasti kabeláže průmyslových odvětví odhalila plány na přesun výrobního závodu z Holešova do Otrokovic na přelomu let 2016 a 2017. Nové zázemí v Otrokovicích poskytne zaměstnancům moderní pracovní prostředí a zákazníkům zároveň rychlejší servis.

Jak CzechTrade pomáhá českým elektrotechnickým firmám?

  • 22.12.2015
Jak CzechTrade pomáhá českým elektrotechnickým firmám?
Příklady konkrétní podpory českých exportérů ze strany České agentury na podporu obchodu CzechTrade byly předmětem rozhovoru s její zástupkyní Alicí Fibigrovou, vedoucí oddělení energetiky, vody, odpadů a životního prostředí. V rámci rozhovoru na veletrhu AMPER 2015 jsme se bavili o formách podpory a o nových státech, kde hodlá být tato agentura aktivnější.

RAJMONT: Jak vznikla firma, která vyrábí a dodává zařízení pro indukční ohřev

  • 10.11.2015
RAJMONT: Jak vznikla firma, která vyrábí a dodává zařízení pro indukční ohřev
Historie firmy Rajmont je v dnešní době unikátní a zřejmě i neopakovatelná. Její kořeny sahají do jedné garáže v Hlinsku v Čechách. Do začátku firma dostávala jen takové úkoly, které ostatní řešit buď nechtěli, nebo které byly pro ostatní neřešitelné. Jak vznikl nápad zabývat se indukčním ohřevem a kde se firma nachází dnes? To nám prozradil jednatel firmy Zdeněk Rajmont.

ELFETEX: Kde všude najdete pobočky velkoobchodu Elfetex

  • 4.11.2015
ELFETEX: Kde všude najdete pobočky velkoobchodu Elfetex
Velkoobchod Elfetex neustále rozšiřuje svou síť poboček, v březnu otevřel novou pobočku v Jihlavě a nejnovější, čtyřiadvacátá pobočka se otevřela 5. října 2015 ve Zlíně. Nejen o prodejní síti jsme na veletrhu AMPER 2015 hovořili se zástupci této společnosti Petrem Matrasem a Luďkem Žejdlem. V rozhovoru se například dozvíte, proč Elfetex přestěhoval brněnskou pobočku z Židenic na Vídeňskou ulici a jaké jsou ohlasy zákazníků.

Turecko je pro české elektrotechnické firmy zajímavým trhem

  • 14.10.2015
Turecko je pro české elektrotechnické firmy zajímavým trhem
Jaká je náplň činnosti Česko-turecké smíšené obchodní komory a jak se vyvíjela v poslední době? Ve kterých oborech vzájemný obchod především nyní probíhá? Jaké jsou nejaktuálnější informace o turecké ekonomice? Ve kterém směru se očekává v dalších letech velký rozvoj? A které české firmy z oboru elektrotechniky se uplatňují v Turecku, s jakými produkty a kde nacházejí uplatnění? Tyto a další otázky jsme položili Aleši Eppingerovi, předsedovi představenstva Česko-turecké smíšené obchodní komory.
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Co je to protokolární určování vnějších vlivů? Skládání více tříd téže povahy vnějšího vlivu? Jak má vypadat konstrukce elektrických zařízení z hlediska vnějších vlivů? Které vnější vlivy jsou mimo rámec popsaný v příloze A ČSN 33 2000-5-51 ed.3.? Jak se označují vnějších vlivů ve výkresové dokumentaci? Obecné principy volby a návrhu elektrického zařízení s ohledem na vnější vlivy ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933