Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

#V50 §2 podle Josefa Vozobule


Document Actions
#V50 §2 podle Josefa Vozobule
Víte, které faktické poznámky má k §2 vyhlášky 50 Josef Vozobule z Liberce? Je to otázka pouze nepřesného znění na potvrzení lékaře? Kdo lékaři sdělí jaká vyšetření má provést a následně buď potvrdit nebo omezit? Kdo je tedy odpovědný za pravdivost lékařského potvrzení? Vyhláška o pracovně lékařských službách a některých druzích posudkové péče. A to je celý kámen úrazu. Dnes ti každý elektrikář přinese potvrzení od doktora, který mu napsal obvoďák, který třeba ani nemá atestaci pracovního lékařství ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 9.04.2018
reklama

Víte, které faktické poznámky má k §2 vyhlášky 50 Josef Vozobule z Liberce?



Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
U tohoto jsou větší problémy. Za prvé, tento systém přešel pod vyhlášku, je to 79 z roku 2000… Vyhláška 79 z roku 2013, je to vyhláška o některých ustanoveních zákona 373 2011, to jsou zdravotní služby. Vyhláška o pracovně lékařských službách a některých druzích posudkové péče. A to je celý kámen úrazu.

Je to otázka pouze nepřesného znění na potvrzení lékaře?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Dnes ti každý elektrikář přinese potvrzení od doktora, který mu napsal obvoďák, který třeba ani nemá atestaci pracovního lékařství, což je špatně. Zákoník práce říká, že každá organizace, když jsem se ptal posudkové doktorky, tak řekla od jednoho člověka, tzn., když sám sobě jsem ředitelem i pracovníkem, klasický OSVČ, musím mít smlouvu s pracovním lékařem, který mu posoudí jak pracoviště, tak nároky na pracoviště. Což nikdo nedělá. To je právě vyhláška 79 z roku 2013, která naprosto jasně říká, co a v jakých termínech. Dneska u klasického elektrikáře, který nedělá žádné extrémní činnosti, jenom E2 a áčkovou, je to 6 let, jednou za 6 let. Každá druhá zkouška z vyhlášky 50 mě vlastně stačí 1 prohlídka do 50 let. 

Kdo lékaři sdělí jáká vyšetření má provést a následně buď potvrdit nebo omezit?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Zaměstnavatel. Protože tady je přesně dané, co za požadavek dá zaměstnavatel, tak podle této vyhlášky se potom určuje, co doktor udělá. Má to přesně napsané, co dělat. Kdy ho poslat na krev,... to tu všechno je. Takže zaměstnavatel by měl jednoznačně dát pracovní náplň člověka, pracoviště a doktor by řekl k tomu potřebuje to, to a to. Což oni nedělají. Obvoďák řekne 600,- a já vám to napíšu. 

Kdo je tedy odpovědný za pravdivost lékařského potvrzení?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Takže za to zodpovídá zaměstnavatel, v plném rozsahu. Mně jako elektrikáři, ať mi předloží co chtějí, je schopen práce na elektrickém zařízení, mně je to úplně ukradené, jen jsem splnil paragraf 2, že on si přinesl potvrzení zdravotní způsobilosti. Víc mě nezajímá. Kdyby tam měl napsáno, že smí pracovat jen s ušima dopředu.

Další pohledy Josefa Vozobule sledujte v dalších částech tohoto videoseriálu V50!

Více podrobností o §2 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §2,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 13)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933