Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Světelné zdroje a svítidla jsou v elektrotechnice samostatnou disciplínou. Nás elektrotechniky zajímá především způsob zapojení, instalace a výběr vhodného typu, aby splňoval předepsané normativní parametry. Podstatně větší byznys se však odehrává se ...
  • Projektanti budou muset zahrnout nové požadavky na požární zabezpečení již ve fázi návrhu. Budou potřeba detailnější plány a dokumentace, aby bylo zajištěno splnění všech požárních norem. Montážní práce budou časově náročnější a nákladnější. Budou ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Připomínky z teorie

Co je to mimořádná revize

  • 1.09.2016
Co je to mimořádná revize
Co je to mimořádné revize? Její náplň se odvíjí od skutečnosti, zda je tento požadavek vznesen na zařízení ...

Co podle Františka Kosmáka elektrotechnici nejčastěji neznají?

  • 23.08.2016
Co podle Františka Kosmáka elektrotechnici nejčastěji neznají?
František Kosmák za svůj život vyškolil bezpočet elektrotechniků. S mnohými osobně komunikuje nad problematikou, která je pro jeho protějšky nepochopitelná nebo zcela neznámá. Proto jsme se tentokrát Františka Kosmáka zeptali, co elektrotechnici u zkoušek nejčastěji neznají. A položme si ruku na srdce, zda náš vlastní postoj koresponduje s tímto sdělením odborníka ...

HAGER point#4: Jak se dělí proudové chrániče

  • 28.12.2015
HAGER point#4: Jak se dělí proudové chrániče
Proudové chrániče jsou přístroje, které odpojí chráněný elektrický obvod, pokud část přitékajícího proudu uniká mimo obvod. Na základě různých charakteristik je můžeme rozdělit na několik typů. Jak chrániče dělíme podle provozních vlastností či časového zpoždění při vypnutí? Sledujte přednášku produktového managera společnosti Hager Štěpána Tyce.

OPAKOVÁNÍ: Závislost odporu uzemnění na půdních podmínkách

  • 4.09.2015
OPAKOVÁNÍ: Závislost odporu uzemnění na půdních podmínkách
Pro projekční návrh uzemňovací sítě je třeba znát měrný zemní odpor půdy. Zemní odpor je závislý na hodnotě rezistivity půdy (vodivosti půdy), která je ovlivňována atmosférickými vlivy a to až i do hloubky 2 metry. Jednotlivé vrstvy půdy mohou být rozličné. Někdy je horní vrstva vodivější než spodní a někdy je to naopak. Jaký vliv mají tyto skutečnosti volbu provedení zemničů?

Co musí prodávající poskytnout spolu s elektrickým spotřebičem

  • 20.03.2015
Co musí prodávající poskytnout spolu s elektrickým spotřebičem
Prodávající musí kupujícímu poskytnout veškeré potřebné informace, které se týkají možných rozumně předpokládaných nebezpečí spojených s užíváním elektrického spotřebiče. Co všechno má podle normy ČSN 33 1310 obsahovat návod k obsluze? V jakých případech se v návodu uvádí upozornění na použité napětí? A kdy se musí objevit výstražné upozornění na nebezpečí přímo na spotřebiči? To se dozvíte v tomto článku.

Spotřeba elektrické energie spotřebiči ponechanými v „pohotovostním stavu“ (stand-by)

  • 13.02.2015
Spotřeba elektrické energie spotřebiči ponechanými v „pohotovostním stavu“ (stand-by)
Ponechání spotřebičů v pohotovostním stavu se ve stále větší míře podílí na spotřebě elektřiny. I přes snahu o minimalizaci těchto odběrů je jejich podíl na roční spotřebě energie zřejmý. Kolik energie za rok spotřebuje v pohotovostním režimu tiskárna, počítač, televize nebo kopírka? To se dozvíte v tomto článku.

Rozdíly mezi soubory norem ČSN EN 60439 a ČSN EN 61439

  • 10.02.2015
Rozdíly mezi soubory norem ČSN EN 60439 a ČSN EN 61439
Hlavní změnou, kterou přináší norma ČSN EN 61439, je zavedení pojmu ověření návrhu rozvaděče. Vedle obvyklého ověření zkoušením je v řadě případů možné provést ověření výpočtem nebo porovnáním. Při porovnání se vychází z již odzkoušených typů a získané výsledky je tedy možné použít i pro typy obdobné konstrukce. Jaké jsou další rozdíly mezi těmito normami?

Rozvaděče nn – stanovené výrobky nebo volně sestavitelné stavebnice?

  • 5.02.2015
Rozvaděče nn – stanovené výrobky nebo volně sestavitelné stavebnice?
Rozvaděče jsou v dnešní době stále částí odborné veřejnosti chápány spíše jako volně sestavitelné stavebnice než jako výrobky podléhající podobným zákonitostem jako třeba automobily. Přitom rozvaděč neodborně sestavený z originálních dílů může být nebezpečný jak z hlediska úrazu elektrickým proudem, tak z hlediska požáru. Proto je rozvaděč podle zákona 22/1997 Sb. stanovený výrobek. Co to znamená pro jeho výrobce?

Kdo je výrobce rozvaděče a jak se posuzuje shoda

  • 22.01.2015
Kdo je výrobce rozvaděče a jak se posuzuje shoda
Zákon 22/1997 Sb. definuje výrobce jako osobu, která vyrábí nebo i jen navrhla výrobek. Za výrobce se také za určitých podmínek může považovat i ten, kdo výrobek již uvedený na trh upraví. Tento zákon rovněž definuje postupy a úkony, které musí být splněny při posuzování shody. O jaké postupy se jedná a s jakými technickými předpisy musí být výrobky ve shodě?

AFP KONFERENCE: Zavádění výsledků výzkumů CEITEC do praxe

  • 15.01.2015
AFP KONFERENCE: Zavádění výsledků výzkumů CEITEC do praxe
Jozef Kaiser ze Středoevropského technologického institutu CEITEC hovořil na konferenci All for Power 2014 o projektu propojení vědy a praxe. V rámci institutu má profesor Kaiser na starosti problematiku degradace, koroze a únavových vad v energeticky náročných provozech, povrchové úpravy pro vysokoteplotní aplikace v energetice a rovněž stojí za vývojem unikátní laserové technologie. Jak se výsledky práce vědců dále uplatňují v praxi?

Revize a kontroly elektrického ručního nářadí

  • 12.12.2014
Revize a kontroly elektrického ručního nářadí
Přestože se v mnohých případech považuje nebezpečí vznikající při užívání elektrického ručního nářadí za naléhavější než nebezpečí vyplývající z užívání běžných elektrických spotřebičů, lhůty revizí nářadí jsou stanoveny stejným způsobem jako pro elektrické spotřebiče. Jaké lhůty platí pro nářadí skupin A až C? Jak se liší lhůty u nářadí drženého v ruce a u ostatního nářadí? A jaké zásady platí při provádění revizí a kontrol? To se dozvíte v tomto článku.

Problematika odpojování elektroinstalace bytů při požáru

  • 25.11.2014
Problematika odpojování elektroinstalace bytů při požáru
Jak se postupuje při vypínání elektrického proudu v bytové výstavbě při zasažení části nebo celého objektu požárem? Kdo může provádět odpojení hlavního domovního vedení od sítě? Jak se správně provádí hašení požáru s ohledem na elektrické zařízení? To se dozvíte v tomto článku.

Měření odporu ochranného vodiče

  • 7.11.2014
Měření odporu ochranného vodiče
Měřením odporu ochranného vodiče se prokazuje, že ochranné spojení neživých částí s ochranným vodičem napájecí sítě je dostatečné k včasnému odpojení spotřebiče v případě poruchy, odvedení unikajících proudů do země a vyrovnání potenciálů mezi zemí a neživými částmi. Jaká je maximální hodnota pro dosažení spojení s dostatečně nízkým odporem? To se dozvíte v tomto článku.

Trestní odpovědnost dodavatelů a subdodavatelů investičních akcí 2

  • 24.10.2014
Trestní odpovědnost dodavatelů a subdodavatelů investičních akcí 2
Jakých trestných činů se mohou dodavatelé dopustit ve vztahu k jejich odběratelům a jakých ve vztahu k veřejnosti? Jaké tresty jim za tyto činy hrozí? Jak dlouho může trvat zákaz činnosti v daném odvětví? Za jakých okolností se člověk dopouští podvodu a jaká sazba za něj hrozí? A co je to tendrový kartel? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v přednášce Roberta Kabáta z Unie soudních znalců v tomto článku s videoklipem.

Trestní odpovědnost dodavatelů a subdodavatelů investičních akcí 1

  • 17.10.2014
Trestní odpovědnost dodavatelů a subdodavatelů investičních akcí 1
Jakou trestní odpovědnost mají dodavatelé a subdodavatelé investičních akcí? O tom přednášel Robert Kabát z občanského sdružení Unie soudních znalců. Jaká je obecná definice trestního činu? Jaký trest člověku hrozí, pokud způsobí obecné ohrožení při instalaci nebo revizi elektrických zařízení? Co znamenají pojmy příčinná souvislost a zavinění? A jaký je rozdíl v úmyslu a nedbalosti? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v článku s videem.
FIREMNÍ TIPY
Katalog slouží jako zdroj informací pro elektrotechniky, kteří provádějí aktualizace a náhrady starších jističů pro své klienty. Poskytuje vysvětlení, jaké jsou dostupné náhrady a jaké specifické kroky a montážní sady jsou potřebné pro správnou instalaci nových modelů. To umožňuje poskytnout kvalifikovanou a bezpečnou službu, zajistit správnou funkčnost zařízení a zároveň dodržovat soulad s normativním doporučením. Jaké zkušenosti máte vy?
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933