Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Proudové chrániče v instalacích pro zdravotnictví


Document Actions
Proudové chrániče v instalacích pro zdravotnictví
Víte, kdo s ohledem na ČSN 34 2140 určuje konkrétní typ chrániče? Proč se stále více používají chrániče typu A s citlivostí i na pulzující DC proudy? Čím je vybaven chránič pro detekci DC proudů, který vyhodnocuje změnu DC magnetizace součtového transformátoru? A jak je to vlastně s podmínkami pro volbu typu A nebo B? Informaci o předpokládaném průběhu poruchového proudu by měl uvést výrobce zařízení, minimálně na úrovni, že zařízení může při provozu nebo poruše produkovat DC složky reziduálního proudu ...
František Štěpán, ze dne: 20.08.2013
reklama

Elektroinstalace ve zdravotnických prostorách se řídí specifickými pravidly
a to platí i pro použití proudových chráničů. V případech, kdy se instalace ve zdravotnických prostorách provádí pod vedením pracovníků s dostatečnými zkušenostmi v oboru, pak většinou nenastávají žádné komplikace ani při uvádění nových medicínských zařízení do provozu a poté ani při vlastním provozu. Realizace se však někdy komplikuje kvůli nekvalitně zpracované projektové dokumentaci, která nerespektuje odlišnosti od běžných instalací. I když by se logicky zdálo, že projekty pro zdravotnictví by měli provádět jen odborníci dokonale seznámení s danou problematikou, není tomu tak vždy. Hlavním kritériem při výběru proudového chrániče je obvykle jmenovitý reziduální proud a jmenovitý proud kontaktů, ale o dalších a vlastnostech chráničů se uvažuje až v okamžiku, kdy dochází ke vzniku problému. Vedle toho ale mohou nastat i případy, že proudový chránič není schopen vybavit, protože nebyl vybrán správný typ. Proto je dobré vědět o vlastnostech chráničů a jejich provedeních, které splňují požadavky na bezpečnost a současně zohledňují způsob provozu elektrického zařízení.

Druhy reziduálních proudů
Pro eliminaci rizika selhání se proto namísto typů AC (citlivost na AC reziduální proud) stále více používají chrániče typu A s citlivostí i na pulzující DC proudy. Problém s DC proudy spočívá v tom, že u základního typu AC může vlivem DC proudu dojít k zahlcení transformátoru DC magnetickým tokem a chránič pak není schopen reagovat ani na vyšší střídavé reziduální proudy. Pro tento případ se používá označení, že došlo k oslepnutí proudového chrániče. Pro typy A je předepsáno, že musí spolehlivě vypnout i při působení DC reziduálního proudu s hodnotou 6 mA. Dnešní konstrukce splňují uvedenou podmínku 6 mA s velkou rezervou.

Samostatnou skupinou jsou proudové chrániče typu B s citlivostí na všechny druhy reziduálních proudů. Detekce střídavého a pulzujícího proudu je obdobná, jako u typu A, ovšem pro detekci DC proudů je chránič vybaven elektronickým obvodem, který vyhodnocuje změnu DC magnetizace součtového transformátoru.
Základní podmínky pro vlastnosti a zkoušení proudových chráničů typu B jsou uvedeny v poměrně staré normě ČSN IEC 755: Proudové chrániče. Doplnění požadavků je uvedené v ČSN 62423: Proudové chrániče bez vestavěné nadproudové ochrany (RCCB) a s vestavěnou nadproudovou ochranou (RCBO), typ B. Zde jsou uvedeny pouze podmínky a zkoušky pro část chráničů reagujících na stejnosměrný proud. Pro zkoušení parametrů požadovaných pro typy A norma odkazuje na postupy uvedené ve známých ČSN EN 61008 Proudové chrániče bez vestavěné nadproudové ochrany (RCCB) a ČSN 61009: Proudové chrániče s vestavěnou nadproudovou ochranou (RCBO).

Doposud platná norma ČSN 34 2140 určuje v Požadavku 4 podmínky pro používání proudových chráničů, ale nejsou zde specifikovány žádné konkrétní typy. Výběr typů chrániče je tedy závislý na rozhodnutí projektanta, případně provozovatele. Situace se poněkud změní se zavedením připravované normy ČSN 33 2000-7-710, kde se již uvádí podmínky pro použití chráničů typu A nebo B. Typ AC se ve zdravotnických instalacích obecně nepřipouští.


Obr. 1 Výběr typu proudového chrániče podle předpokládaného průběhu reziduálního proudu



Obr.2 Představitel proudových chráničů typu B do 125 A, 30 mA (FI-125/4/003-B)

A jak je to vlastně s podmínkami pro volbu typu A nebo B? Informaci o předpokládaném průběhu poruchového proudu by měl uvést výrobce zařízení, minimálně na úrovni, že zařízení může při provozu, nebo poruše produkovat DC složky reziduálního proudu. Pokud se při návrhu elektroinstalace vyskytují pochybnosti, výrobce by měl požadovanou informaci poskytnout na vyžádání. V neprosté většině případů však výrobci elektrických zařízení žádné informace tohoto druhu neposkytují, a pak je tento výběr závislý na projektantovi nebo uživateli. Těm většinou nezbývá nic jiného, než situaci pouze odhadnout.

Proudové chrániče typu B se vedle schopnosti vybavit i hladký stejnosměrný proud vyznačují i tím, že mají speciální tvar frekvenční charakteristiky. Ta zohledňuje meze bezpečného působení elektrického proudu na člověka při vyšších frekvencích. Tato vlastnost se s výhodou uplatňuje hlavně v obvodech s řízenými zdroji a usměrňovači, které generují rušivá napětí s vysokými frekvencemi.


Obr. 3 Frekvenční charakteristika proudového chrániče tybu B (Eaton typ: FI-.../003-B)

V následující tabuce jsou uvedeny podmínky pro zkoušky vyššími frekvencemi. (převzato z ČSN 62423 i s názvem Tabulka 2).



Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 60
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933