Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Systémy BUS

HWg SH4 - přístupový systém trochu jinak

  • 20.10.2015
HWg SH4 - přístupový systém trochu jinak
HWg SH4 je zařízení pro autorizaci přístupu do rackových skříní a technologických prostor. Řídicí jednotka umožňuje vytvoření, zprovoznění a elektronické řízení RFID vstupu do kanceláří, domů, bytů či skladů. Systém umožňuje nastavit, která osoba má oprávnění otevřít konkrétní dveře, v jakém čase má přístup do místnosti či zda se po otevření dveří automaticky odešle e-mail, který na vstup konkrétní osoby upozorní. Blíže nám přístupový systém popsal Jan Řehák ze společnosti HW group.

V Brně se uskuteční konference k 25. výročí založení mezinárodní KNX asociace

  • 12.10.2015
V Brně se uskuteční konference k 25. výročí založení mezinárodní KNX asociace
KNX národní skupina České republiky zve 20. října na konferenci, která se koná při příležitosti oslavy 25. narozenin celosvětové normy na řízení domů a budov. Konference se uskuteční na půdě Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně a zaměří se na poznatky spojené s používáním ETS5. Pro studenty je vstup na konferenci zdarma.

ELKO EP: Nástěnné skleněné ovladače s dotykovým ovládáním řady GSB

  • 7.10.2015
ELKO EP: Nástěnné skleněné ovladače s dotykovým ovládáním řady GSB
Nástěnné skleněné ovladače s dotykovým ovládáním řady GSB jsou designovým prvkem v systému iNELS. Disponují senzorem s vibrací nebo zvukovým tónem se zpětnou reakcí při stisku či senzorem osvětlení pro automatické ovládání modrého podsvitu tlačítek. Dále obsahují interní senzor teploty s rozmezím -20°C až +120°C s možností připojení externího senzoru pro přenos teploty do systému a následnou reakcí sepnutí/vypnutí vytápění.

ELKO EP: Energetab 2015 již tradičně s ELKO EP

  • 25.09.2015
ELKO EP: Energetab 2015 již tradičně s ELKO EP
Mezinárodní veletrh Energetab 2015, konaný ve dnech 15. až 17. září 2015, hostil 17 zemí z Evropy a Asie. Vystavovatelé představili své nejnovější produkty a řešení pro polský energetický sektor. Mezi vystavovateli nechyběla ani společnost ELKO EP, která představila kompletní systém iNELS BUS, iNELS RF Control, A/V Multimédia, ale i novinky z oblasti relé.

WAGO: Produktové školení WAGO v automatizaci budov

  • 21.09.2015
WAGO: Produktové školení WAGO v automatizaci budov
WAGO Elektro zve na dvoudenní seminář věnovaný velkému tématu posledních let - automatizaci budov. Seminář proběhne ve dnech 7. až 8. října 2015 v Havlíčkově Brodě. Během školení budou přiblížena témata, jako jsou KNX, LonWorks, BACNet, DALI, M-Bus, ukázky HVAC, integrace s technologiemi audio-video či prediktivní metody regulací. Přihlaste se včas na internetových stránkách WAGO.

ABB: Novinky v systému Door Entry

  • 9.09.2015
ABB: Novinky v systému Door Entry
Novinky v domovních telefonech a přístupových systémech společnosti ABB nám na AMPERu 2015 představil zástupce firmy Pavel Mony. Jednou z novinek je například 3. generace IP Gateway. Nová generace umožňuje nejen propojení systému domovních videotelefonů ABB-Welcome se systémovou instalací KNX, ale také s chytrými telefony a tablety. Vylepšení umožňuje komunikaci přes internet prakticky odkudkoliv, kde je možné se pomocí mobilního zařízení připojit se k internetu.

ELKO EP: Topte s rozumem aneb jak ještě více ušetřit za topení

  • 31.08.2015
ELKO EP: Topte s rozumem aneb jak ještě více ušetřit za topení
Ovládejte vytápění domu či bytu, ať jste kdekoliv, topte jen tam, kde je to potřeba, a jednoduše regulujte teplotu v obývaných místnostech. Většina domácností ani firem nedokáže efektivně využít regulaci teploty ke snížení nákladů spojených s vytápěním. A přitom je to tak snadné! Jednoduchou změnou ve stávající instalaci docílíte nejen úspor, ale i komfortu, a to za zlomek ceny vynaložený každý rok za platbu energií.

Víte již o národní skupině KNX v ČR?

  • 27.08.2015
Víte již o národní skupině KNX v ČR?
KNX má svůj vlastní domov už i v Česku. Spolek sdružující podnikající subjekty v oblasti KNX má sídlo v Brně. Možná KNX sami doma nemáte, ale můžete být jeho dodavatelem. KNX oslovuje jako služba zákazníkům podnikající elektrotechniky, kteří se zaměřují na moderní systémy. Nyní bude tento systém pro investory viditelnější a pro realizátory dostupnější.

Novinky ve Foxtrotu: čidlo na CO2, tlačítkový nástěnný panel či vestavné PLC

  • 26.08.2015
Novinky ve Foxtrotu: čidlo na CO2, tlačítkový nástěnný panel či vestavné PLC
Systém Foxtrot se využívá v nejrůznějších aplikacích. K nejzajímavějším patří aplikace v kongresovém patře hotelu Van Der Valk Veenendaal v Holandsku, kde Foxtrot řídí multiroom, poveluje systémy osvětlení či řídí audiomatici a videomatici. Aplikován je také v administrativní budově brněnské firmy WOMBAT. Jaromír Klaban nám na AMPERu 2015 představil novinky v systému, jako je jednotka s dvanácti moduly, která souvisle řídí 4 osy signálem plus mínus 10V.

ELKO EP: Tým iNELS Smart home solutions zve na konferenci SMART HOME

  • 13.08.2015
ELKO EP: Tým iNELS Smart home solutions zve na konferenci  SMART HOME
Tým iNELS Smart home solutions zve na konferenci Smart home jako standard moderního bydlení, která se uskuteční 16. září 2015 v Grandior Hotel Prague. Dozvíte se tu o nových možnostech Smart home v architektuře a designu, jak navrhnout Smart home – rady, tipy, klíčové body, technologie, i jaký je zájem potenciálních zákazníků o chytré bydlení. Získáte inspiraci z realizací architektů a projektantů v oblasti smart home, dozvíte se o nových vývojových trendech tohoto odvětví. A zúčastníte se virtuální prohlídky reálným chytrým domem.

ABB: Vypínač a internet – jde to dohromady?

  • 6.08.2015
ABB: Vypínač a internet – jde to dohromady?
O pronikání online technologií do všech stránek života není pochyb, a děje se tak i v případě domovního elektroinstalačního materiálu. Co všechno je v dnešní době poháněno internetem? Tak například internetové rádio Busch-iNet, systémové instalace Ego-n či nová aplikace Welcome-App pro domovní videotelefony. Je vlastně dnešní elektrikář ještě elektrikářem nebo už i „ajťákem“?

ELKO EP: Bydlete chytře a bezpečně! iNELSujte!

  • 15.07.2015
ELKO EP: Bydlete chytře a bezpečně! iNELSujte!
Odjíždíte v létě na dovolenou? Na týden nebo na dva k moři, nebo na měsíc na chalupu či na dobu neurčitou procestovat Tichomoří? Přemýšlíte, jak zabezpečit dům po dobu vaší nepřítomnosti? Anebo zůstanete doma, jen tak si lehnete na zahradu s oblíbenou knihou a při poslechu super hudby se ponoříte do knihy nebo do bazénu? Chcete se cítit pohodlně a bezpečně, nechcete vstávat z lehátka, abyste se podívali, kdo to zvoní u dveří, vstávat, abyste šli otevřít dveře, protože nezvonil nepříjemný soused, ale opravdu očekávaná návštěva, vstávat, protože manželka volá z bazénu, abyste zapnuli myčku na nádobí.

ELKO EP: Chytré sady iNELS stále na výsluní. Začněte bydlet chytře!

  • 30.06.2015
ELKO EP: Chytré sady iNELS stále na výsluní. Začněte bydlet chytře!
V loňském roce uvedla společnost ELKO EP na trh produktové sady. Díky nim lze snadno proměnit každý dům v chytrý. Chytrá sada je startovacím balíčkem pro Chytrý dům uživateli nepřináší jen modernizaci a komfort, ale i výrazné úspory, které mohou v mnoha případech dosáhnout až 30 procent ročně. Sady jsou tematicky rozděleny - dálkové ovládání topení, světel, přehrávače hudby nebo internetových rádií.

Nový software ETS5 znamená více možností pro KNX

  • 16.06.2015
Nový software ETS5 znamená více možností pro KNX
Software ETS je nezbytný pro vytváření elektronických projektů systémových instalací KNX, do nichž jsou vkládány potřebné přístroje, parametrizovány a je nastavována vzájemná komunikace, určená pro zajištění komfortního a co nejjednoduššího ovládání, při maximální energetické efektivitě celé instalace. Všechny použité přístroje v KNX instalacích vyžadují pro své naprogramování právě tento software. Jak pracovat s nejnovější verzí ETS5?

Foxtrot řídí kongresové patro holandského hotelu Van Der Valk Veenendaal

  • 4.06.2015
Foxtrot řídí kongresové patro holandského hotelu Van Der Valk Veenendaal
S řídicím systémem Tecomat Foxtrot se setkáváme především v souvislosti s řízením silnoproudé instalace. Foxtrot je ale plně programovatelný systém, který může pomocí komunikačních portů ovládat také celou řadu slaboproudých subsystémů a dát jim navíc jednotný styl ovládání přes dotykové grafické rozhraní. Podívejme se tentokrát na jednu z nejnovějších instalací holandské firmy B&R Design.
FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
V dnešní době už není žádnou výjimkou, pokud ovládáte svá zařízení pomocí mobilního telefonu. Společnost ABB s.r.o. v loňském roce uvedla na trh řadu těchto přístrojů a v letošním roce došlo k jejímu rozšíření. Jaké zahrnuje novinky a aplikace, čtěte zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933