Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Foxtrot řídí kongresové patro holandského hotelu Van Der Valk Veenendaal


Document Actions
Foxtrot řídí kongresové patro holandského hotelu Van Der Valk Veenendaal
S řídicím systémem Tecomat Foxtrot se setkáváme především v souvislosti s řízením silnoproudé instalace. Foxtrot je ale plně programovatelný systém, který může pomocí komunikačních portů ovládat také celou řadu slaboproudých subsystémů a dát jim navíc jednotný styl ovládání přes dotykové grafické rozhraní. Podívejme se tentokrát na jednu z nejnovějších instalací holandské firmy B&R Design.
Autorský článek, ze dne: 4.06.2015


V prosinci loňského roku byl otevřen nový hotel řetězce Van Der Valk u města Veenendaal v Holandsku. Je to nová a nepřehlédnutelná dominanta u dálnice A12 do Amsterdamu. Foxtrotu, resp. trojici Foxtrotů a patnácti dotykovým displejům, je zde svěřeno kompletní řízení 15 sálů a salónků v kongresovém patře hotelu. V každém sále má předsedající po ruce dotykový panel vestavěný do přenosného stolu. Přes něj a fakticky přes Foxtrot v rozvaděči v technické místnosti může individuálně ovládat osvětlení, může si předem sestavit několik vlastních osvětlovacích scén. Dále odtud ovládá zastínění oken, žaluzie oddělující sál od chodby, projekční plátna, projektory a jejich výtahy zabudované do podhledu a samozřejmě i vnitřní klima - teplotu a větrání. Předsedajícím ve všech sálech najednou může asistovat hotelový personál, který má operativní přehled a přístup do systému každého sálu přes vlastní přenosný tablet. Přes tento tablet také přiděluje pouhým stiskem tlačítka rozhodnutí, ve kterém prostoru bude který bezdrátový mikrofon aktivní v přehledné matici všech sálů a všech mikrofonů.


Přímo nad hotelovým parkovištěm je patro s restauracemi,
nad nimi je kongresové patro s patnácti sály ovládanými trojicí Foxtrotů


V této aplikaci se výrazněji než kde jinde uplatnila volná programovatelnost všech komunikačních kanálů Foxtrotu. A stejně tak individuální programovatelnost ovládacích grafických webových stránek Foxtrotu. Povely personálu z tabletu nebo povely dočasných uživatelů sálu na fixních dotykových panelech jsou převáděny Foxtrotem na povely po síti LAN do audio přepínače a zesilovačů firmy Base a do video přepínačů firmy CYP. Povely týkající se osvětlení překládá do kódů, kterým rozumí svítidla a stmívače firmy Helvar.


Audio/video rozváděč s trojicí Foxtrotů instalovaných ve spodní části. Nad nimi pole řízení
bezdrátových mikrofonů. Shora jsou dva vícekanálové audiozesilovače a audiomatice BOSE
pro směrování audio signálu podle potřeby do kteréhokoliv sálu.
Stejně tak lze směrovat i videosignál. K tomu slouží dvě videomatice CYP umístěné níže

Jiné povely vyžaduje subsystém vytápění, ventilace a klimatizace od firmy Siemens, jiné systém řízení rolet a žaluzií, který dodala firma Somfy. Pro automatické řízení klimatu sálů si Foxtrot sám čte předpokládaný časový plán obsazenosti všech sálů z rezervačního systému iTesso. Foxtrot také snímá senzory na shrnovacích stěnách. Jsou tu totiž dva velké sály. Každý z nich lze provozovat jako jeden, jako dva nebo jako tři samostatné prostory. Tomu musí odpovídat i synchronizace ovládání všech zařízení a vnitřního klimatu, což opět zařídí systém Foxtrot.


Veškeré vybavení sálů lze jednotlivě ovládat jak
z fixních dotykových displejů na předsednickém
stolku, tak zároveň z přenosného tabletu


Na tomto příkladu je vidět, že se Foxtrot neztratí ani tam, kde mu není svěřeno přímé ovládání světel, žaluzií, vytápění atd. přes vlastní vstupy a výstupy a sběrnicové prvky. Povely rozdá jiným subsystémům po komunikačních linkách.


Distribuce audiosignálu z bezdrátových mikrofonů
vyžaduje kvalitní kabeláž a propojení konektory

Díky pečlivé projekční, montážní a především programátorské práci holandské firmy B&R Design, která patří mezi špičku v tvorbě vlastní grafiky a vlastních ovládacích stránek, systém funguje od prvního spuštění tak, jak si zákazník zadal a k jeho plné spokojenosti při rutinním provozování.


Rozvod výsledného audio- a videosignálu je z HDMI převáděn převodníky firmy
CYP na moderní standard HDBT a do sálů veden po UTP kabelech



Autor článku: Jaromír Klaban, Teco



POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
produktů TECOMAT Foxtrot zažádat
NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU.
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Teco a.s .
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933