Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Zdá se někomu dnešní svět přetechnizovaný? Diví se někdo dnešnímu počtu norem? Vždyť před sto léty stačila malá brožurka a elektrotechnikům bylo vše jasné. Samozřejmě, pokrok a vývoj technologií nás dostal do tohoto stavu. Co vše je dnes v normalizaci ...
  • Světelné zdroje a svítidla jsou v elektrotechnice samostatnou disciplínou. Nás elektrotechniky zajímá především způsob zapojení, instalace a výběr vodného typu aby splňoval předepsané normativní parametry. Podstatně větší byznys se však odehrává se ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Pracovník

Katalog upevňovacího systému NVENT Caddy

  • 26.07.2023
Katalog upevňovacího systému NVENT Caddy
Od nepaměti se traduje, že je elektrotechnik znalý více řemesel. Už třeba proto, že vytvořit funkční a bezpečný systém přístrojů, spotřebičů a souvisejícího vedení vyžaduje více také mechaniku uložení a upevnění. V běžných nebo ideálních podmínkách šlo vždy o jakousi rutinní činnost. V případě neobvyklé situace přišla na řadu improvizace. Ovšem doba pokročila a démonizované "zlaté české ručičky" vzaly za své, protože dnešní výrobní možnosti zasypaly obchody všemožnými vychytávkami. A tento sešit právě o některých pojednává ...

SOLID 63: Petr Létal o dnešní způsobilosti a souvisejících dokladech

  • 4.07.2023
SOLID 63: Petr Létal o dnešní způsobilosti a souvisejících dokladech
Změny v zákoně 250/2022Sb. přinesly nové požadavky na odbornou způsobilost v elektrotechnice. Jak dnes postupovat při získávání odborné způsobilosti? Petr Létal se zamýšlí nad podrobnostmi těchto požadavků, včetně rozlišení mezi osobami znalými, poučenými a školenými. Jaká školení a ověřování znalostí jsou pro osoby poučené nezbytné a jaký je jejich vztah k ostatním kategoriím odborné způsobilosti v elektrotechnice? Sledujte tento článek se záznamem přednášky ve formátu IP007!

SOLID 63: Miroslav Záloha o bezpečnosti práce za poslední období

  • 16.06.2023
SOLID 63: Miroslav Záloha o bezpečnosti práce za poslední období
Záznam jedné z oblíbených preventivních přednášek pracovníka Státního úřadu inspekce práce Miroslava Zálohy, vedoucího oddělení VTZ a stavebnictví OIP pro Moravskoslezský kraj a Olomoucký kraj. Opět si připravil krátká shrnutí všeho, co v souvislosti s jeho zaměřením inspektora není zcela jasné. V tomto videozáznamu uslyšíte mnoho z často diskutovaných témat. Například souvislosti s revizní čiností, provozováním VTZ, udržováním si platných dokladů a také možné příčiny udělování pokut a jejich výše ...

EATON ONLINE TOUR: Funkční bezpečnost strojních zařízení

  • 13.06.2023
EATON ONLINE TOUR: Funkční bezpečnost strojních zařízení
Když pracujeme se stroji, je důležité se chránit před možnými riziky, která mohou vzniknout. Funkční bezpečnost pomáhá minimalizovat nebezpečí a zranění, která by mohla nastat. Například když používáme vrták nebo pilu, musíme se řídit určitými pravidly, abychom se nezranili. Tato pravidla nám pomáhají pracovat bezpečně a minimalizovat riziko úrazu. A jak je to u strojů? Nač vše myslet? Které technické normy o tom hovoří? Jaký soubor bezpečnostních pravidel v souvislostí s provozováním strojů uvažovat? To je předmětem následující přednášky ...

Katalog nářadí Wiha

  • 12.06.2023
Katalog nářadí Wiha
Krátký pohled na katalog německé, renomované značky nářadí WIHA. Chceme pracovat s bezpečným nářadím. Práce na elektrických zařízeních se od jiných oborů podstatně liší, ovšem stejně jako ostatní, potřebujeme práci odvést co nejlépe a nejrychleji. Jak odhadnout, které z nabízených pomůcek na trhu je ta správná? Z tiskovin se samozřejmě jen s těží dozvíme o skutečných vlastnostech a benefitech, které nářadí WIHA poskytuje. To zpravidla poskytují reakce v souvisejícím diskusním vlákně. Tam můžete zmínit vlastní zkušenosti s nářadím WIHA. Vaše osobní doporučení může ostatním dát větší důvěru v to, co se o značce obecně píše.

Proč se elektrikářské řemeslo stále povyšuje nad ta ostatní?

  • 27.05.2023
Proč se elektrikářské řemeslo stále povyšuje nad ta ostatní?
Od té doby, co jsem se rozhodl pro obor instalační elektrotechniky v určitých periodách stále slýchávám, že "elektrikáři jsou šlechtou mezi řemesly". Jde o bezdůvodné vychloubání? Nebo co může být příčinou takového tvrzení? Asi bych nepoužil pro označení nutných znalostí, přezkoušení a řemeslnou dovednost výraz "šlechta", ovšem patrně tuším co dávného autora k tomu označení vedlo. Určitě nešlo o podobné ostravské výroky "já jsem horník, kdo je víc?". Pro vysvětlení, nebylo nic snazšího než se zeptat starších ...

KNIHA: Vyhrazená elektrická zařízení a odborná způsobilost v elektrotechnice

  • 11.05.2023
KNIHA: Vyhrazená elektrická zařízení a odborná způsobilost v elektrotechnice
První publikace o nové legislativě nahrazující na legendární vyhlášku 50/78Sb. Snahou autora bylo objasnit vše zásadní tak, aby se čtenář v nové legislativní podobě orientoval. Celý profesní život oscilujeme mezi odbornými znalostmi a znalostmi bezpečné práce. Jde o obsahové sourozence, kdy jeden bez druhého nemůže v elektrotechnice být. Jak se tato parafráze od 1.7. 2022 objevuje na papíře, popisuje právě tato publikace. Jako u každého nového nařízení dochází ke špatným výkladům, nepochopení a zmatkům, proto doporučuji si ujasnit to, co nás bude provázet po zbytek elektrotechnické kariéry včas. Malou recenzi sledujte zde!

Nasazení dronu v elektrotechnické praxi

  • 9.05.2023
Nasazení dronu v elektrotechnické praxi
Dron je praktická, ale i nenáviděná věc, bzučící nad hlavami a konající práci většinou pro někoho neznámého. Dron jsou především oči. S těmi "zlatými českými ručičkami" si u těchto zařízení asi ještě počkáme. Ale třeba dron s termokamerou, odhalující tepelné úrovně z různých zařízení jsou na denním pořádku. Což takhle hromosvodáři? A revizní technici, co hromosvodné soustavy revidují? Jak dalece může těmto často zdatným "horolezcům" pomoci takový elektrický pták?

Co by měl elektrotechnik všechno znát?

  • 20.04.2023
Co by měl elektrotechnik všechno znát?
Jak popsat požadavky na dnešního úspěšného elektrotechnika? Jde o píli, známosti, vzdělání, znalosti, praxi, dovednosti, či dynamickou kombinaci všeho uvedeného? Co doporučit mladému, nadějnému odborníkovi, aby v budoucnu uspěl a nezamrzl v nějaké slepé uličce novodobých digitálních zkratek? Mezitím, co některé věci znát musíme v každém případě, pro jiné je především důležité si je umět obstarat až v případě potřeby. Jak se na svou sbírku vědomostí dívá zpětně Jan Lojkásek?

Odborné semináře OEZ 2023

  • 5.04.2023
Odborné semináře OEZ 2023
Společnost OEZ zve na sérii školení po celé republice. Je připraven program plný užitečných informací ... které chrániče se nesmějí používat v ČR a proč? ... kam instalovat/neinstalovat obloukové ochrany AFDD a jak se testují? ... Jak pracovat s novou dokumentací kompaktních jističů? ... Jak správně nastavovat nadproudové spouště jističů a jejich odlišnosti? ... Které chrániče se nesmějí používat v ČR a proč? ... Vše objasní produktoví specialisté a proradí praktické informace pro projektování, montáž i obsluhu přístrojů. Termíny a přihlášku naleznete zde!

Jak používáme a zapojujeme přístroje ve staré síti TN-C

  • 23.02.2023
Jak používáme a zapojujeme přístroje ve staré síti TN-C
Přestože bychom mohli tvrdit, že staré dvouvodičové rozvody nulování jsou historií, není tomu tak zcela. Stále existují objekty před rekonstrukcí, do kterých se třeba i dočasně stěhují lidé a s nimi i spotřebiče. Koncový uživatel často nepřemýšlí nad provedením elektroinstalace, zajímá ho zásuvkový vývod a do něj padnoucí vidlice spotřebiče. Co vše by měl vědět o starém rozvodu? Kdo ho upozorní na nebezpečí přerušeného PEN vodiče?

Přípojky objektu a hlavní domovní skříně HDS

  • 17.02.2023
Přípojky objektu a hlavní domovní skříně HDS
Jaká jsou pravidla umístění hlavní domovní skříně (HDS) ve zděných anebo panelových domech? Jak je to myšleno s upevňováním do zdi? V kterých případech se nesmí použít běžná montážní pěna a je nutné volit jinou výplňovou hmotu? Umístění a výměna hlavní domovní skříně bez ohledu na typ, je u panelových objektů umísťována samostatně, obvykle ústí na přístupovou cestu do objektu nebo přiléhá k objektu. Při její výměně v těchto případech nevznikají žádné omezující požadavky, které by se dotýkaly i objektu. A nesmíme zapomínat, že jakoukoliv opravu, změnu, či jinou činnost na hlavní domovní skříni je nutné prokazatelně projednat s distributorem elektřiny.

Typické rozvody bytových domů k rekonstrukci

  • 3.02.2023
Typické rozvody bytových domů k rekonstrukci
Koupíme byt ve starém bytovém domě, paneláku a už si plánujeme rekonstrukci. Při dnešních technologických možnostech to není takový problém jako kdysi. Jaké nedostatky lze u těchto typů elektroinstalací očekávat? Jak je u rekonstrukcí elektroinstalace důležitý statik? Je běžné, že si každý, kdo chce uložit elektrické vedení do nové trasy starého domu, řeší statiku plánovaného místa? Jakou má kvalifikaci a znalosti pracovník, který drážku pro vedené ve starém objektu vysekává? A co takový panelák? S čím počítat a nač pamatovat?

EH# Zalévání kabelové koncovky, spojky kabelovou hmotou (1970)

  • 28.01.2023
EH# Zalévání kabelové koncovky, spojky kabelovou hmotou (1970)
Mnozí z nás si pamatují ukončování nebo spojování kabelů prostřednictvím eprosinu. Ve velkých montážních firmách k tomuto úkonu byli přímo určení specialisté, kteří dělali spojky převážnou dobu pracovního nasazení. Jak se kdysi pohlíželo na kabelové soubory? Jakou měly výhody zalévací hmoty před provedením litinových souborů? A jako každá jiná montážní činnost i práce s kabely, bubny a chemikáliemi měla svá bezpečnostní pravidla. A jak je to dnes? Provádíte kabelové spojky? Jak se dnešní postup liší od tehdejšího?

Ovladače a spínací přístroje v koupelnách

  • 26.01.2023
Ovladače a spínací přístroje v koupelnách
Nenajdu možnost připojení, tak to nepřipojím! Stará dobrá poučka je stále pravdivá. Všechny zásuvky vypadají stejně a spotřebitele žádná nebezpečí nenapadnou. Často se stává, že jediným omezením bývá hodnota předřazeného jističe. A v koupelně? Velice obdobné. Pokud lze vidlice spotřebiče zapojit do instalované zásuvky v některé ze zón, určitě nebude dítě nebo senior přemýšlet nad možným nebezpečím. Proto je odpovědnost na tom, kdo zásuvku instaluje a tom, kdo ji zreviduje. Vše bylo určitě mnohokrát vysvětleno a tak ještě jednou :-)
FIREMNÍ TIPY
Nová éra přípravy na pravidelné přezkušování elektrotechniků je zde, a s ní přichází i příslušná publikace. Aktuální vydání dle současných předpisů a norem je k dispozici v 16. aktualizovaném vydání. Co se dozvíme? Jaká je struktura zkoušky a jak se liší od předchozích standardů? Členové zkušební komise hrají klíčovou roli v ověřování znalostí lokálních technologických postupů a bezpečnostních pravidel. Proč vznikají běžné chyby, které dělají elektrikáři při přezkoušení? Zde přichází na řadu podpůrný učební materiál PŠIS, nabízející aktualizované informace a praktickou přípravu ke zkouškám. Nakonec, jaká je zkušenost s používáním učebních materiálů mezi fanoušky elektrotechniky?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933