Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

Ovladače a spínací přístroje v koupelnách


Document Actions
Ovladače a spínací přístroje v koupelnách
Nenajdu možnost připojení, tak to nepřipojím! Stará dobrá poučka je stále pravdivá. Všechny zásuvky vypadají stejně a spotřebitele žádná nebezpečí nenapadnou. Často se stává, že jediným omezením bývá hodnota předřazeného jističe. A v koupelně? Velice obdobné. Pokud lze vidlice spotřebiče zapojit do instalované zásuvky v některé ze zón, určitě nebude dítě nebo senior přemýšlet nad možným nebezpečím. Proto je odpovědnost na tom, kdo zásuvku instaluje a tom, kdo ji zreviduje. Vše bylo určitě mnohokrát vysvětleno a tak ještě jednou :-)
Autorský článek, ze dne: 26.01.2023
reklama


Spínací a ovládací zařízení v koupelnách. Uvedené požadavky se nevztahují na spínače a ovládače, které jsou zabudovány do zařízení vhodného pro použití v dané zóně. Dále jsou z těchto požadavků vyňaty bezdrátové ovladače (napájené obvykle z vestavěných či vložených baterií 1,5 V a podobných) s příslušnou ochranou krytem (obvykle IP66) pro ovládání různých pomůcek umožňujících například transport imobilních osob z vozíku do vany a podobně.

  • V zóně 0 se nesmí instalovat žádný spínač nebo příslušenství.
  • V zóně 1 se nesmí instalovat žádný spínač nebo příslušenství s výjimkou spínačů obvodů SELV napájených jmenovitým napětím střídavým nepřevyšujícím 12 V nebo stejnosměrným nepřevyšujícím 30 V, jehož bezpečnostní zdroj je instalován mimo zóny 0 a 1 a doporučuje se i mimo zónu 2.
  • V zóně 2 se nesmí instalovat žádné spínací zařízení a příslušenství zahrnující spínače nebo zásuvky, s výjimkou spínačů a zásuvek obvodů SELV s tím, že zdroj bezpečného napětí je instalován mimo zóny 0, 1 a 2. V této zóně je možno umístit jednotky pro napájení holicích strojků, pokud vyhovují ČSN EN 61558-2-5 ed. 2.
  • V zóně 3 jsou zásuvky dovoleny pouze tehdy, jsou-li chráněny buď oddělovacím transformátorem, nebo pomocí SELV, nebo samočinným odpojením od zdroje, s použitím proudového chrániče se jmenovitým vypínacím reziduálním proudem IΔn nepřesahujícím 30mA.

Jakákoliv zásuvka instalovaná uvnitř místnosti (to znamená koupelny nebo místnosti, v níž je koupací vana nebo sprchový kout) musí být opatřena ochranou jako pro zónu 3, což znamená, že zásuvky musí být napájeny z obvodu vybaveného proudovým chráničem se jmenovitým vypínacím reziduálním proudem IΔn nepřesahujícím 30mA. Na to je nutno dávat pozor při propojení koupelny s dalším prostorem (pokojem) neodděleným dveřmi. Za dveře nelze považovat různé závěsy atd.



Izolační šňůry tahových spínačů jsou dovoleny v zónách 1 a 2 za předpokladu, že vyhovují požadavkům ČSN EN 60669-1 ed. 3:2018 Spínače pro domovní a podobné pevné elektrické instalace – Část 1 Obecné požadavky.

Umísťování zásuvek a spínačů u umyvadel, mycích dřezů a výlevek. V současnosti jsou tyto požadavky dány v ČSN 332130 ed. 3 Elektrické instalace nízkého napětí – Vnitřní elektrické rozvody. Zásuvky a spínače mohou být umístěny pouze vně umývacího prostoru; jsou-li aspoň ve výši 1,2 m nad podlahou, mohou být umístěny těsně u hranice umývacího prostoru. Jsou-li umístěny níže, musí být vzdáleny svým nejbližším okrajem aspoň 0,2m od hranice umývacího prostoru. Toto ustanovení je však jednoznačně určeno pro dřez, umývadlo či výlevku volně namontovanou na stěnu. Je-li prostor určený k umývání (umývadlo monolitické s odkládacími plochami po stranách), považuje se za hranu umývacího prostoru okraj prostoru určeného k umývání.

Prostor pod mycím dřezem. V současnosti jsou tyto požadavky dány v ČSN 332130 ed.3 Elektrické instalace nízkého napětí – Vnitřní elektrické rozvody. Prostor pod mycím dřezem zapuštěným do pracovní desky s těsněním zabraňujícím stékání vody při normálním používání dřezu do prostoru pod samotný dřez se považuje z hlediska tohoto ustanovení za oddělený a ustanovení omezující umístění zásuvek pod dřez se na něj nevztahuje. Takto se rovněž zabezpečuje prostor pro umístění připojovacích bodů, například pro myčky nádobí.

Ostatní upevněná zařízení používající elektrický proud. V zóně 0 může být instalováno pouze upevněné zařízení používající elektrický proud, které může být účelně umístěno pouze v zóně 0 a musí vyhovovat podmínkám této zóny. Dále uvedené požadavky se nevztahují na upevněná zařízení používající elektrický proud, napájená pomocí SELV.


V zóně 1 mohou být instalována pouze tato zařízení používající elektrický proud:
  • vířivé vany,
  • ohřívače vody [norma nestanoví, že musí jít pouze o ohřívače, jejichž jediným topným médiem je elektřina; z toho lze odvodit, že lze v tomto prostoru umístit i plynový kotlík pro vytápění a přípravu teplé užitkové vody s elektrickou částí (regulace, čerpadlo), která samozřejmě musí splňovat požadavky na stupeň ochrany krytem], – sprchová čerpadla (slouží ke zvýšení tlaku při puštěné vodě do sprchové baterie při nízkotlakém vodovodním systému, například při přívodu vody z nízko uložených vodojemů – v tuzemsku se nepoužívají),
  • elektrická zařízení chráněná použitím SELV nebo PELV s napětím nepřesahujícím 12V AC nebo 30V DC,
  • ventilační zařízení,
  • sušiče ručníků,
  • svítidla,
  • jiná upevněná zařízení používající elektrický proud, která mohou být účelně umístěna pouze v zóně 1 za předpokladu, že jsou vhodná pro podmínky této zóny (vhodnost určuje závazně výrobce, respektive dodavatel) a napájecí obvod je vybaven doplňkovou ochranou proudovým chráničem se jmenovitým vypínacím reziduálním proudem IΔn nepřesahujícím 30mA.






Co se často v koupelnových zónách nedodržuje?
O tom diskutujeme v níže otevřené diskusi ...
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Máte představu, jak navrhnout konstrukci podlahového systému? Víte, z jakých částí se skládá? Víte, s jakými variantami lze počítat? Pokud hledáte přehledný útlý sešit, ve kterém není nic zbytečného, čtěte tento článek!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933