Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Co by měl elektrotechnik všechno znát?


Document Actions
Co by měl elektrotechnik všechno znát?
Jak popsat požadavky na dnešního úspěšného elektrotechnika? Jde o píli, známosti, vzdělání, znalosti, praxi, dovednosti, či dynamickou kombinaci všeho uvedeného? Co doporučit mladému, nadějnému odborníkovi, aby v budoucnu uspěl a nezamrzl v nějaké slepé uličce novodobých digitálních zkratek? Mezitím, co některé věci znát musíme v každém případě, pro jiné je především důležité si je umět obstarat až v případě potřeby. Jak se na svou sbírku vědomostí dívá zpětně Jan Lojkásek?
Miroslav Minařík, ze dne: 20.04.2023
reklama


Co by měl elektrotechnik všechno znát?
Aniž by se nad tím někdo pozastavoval, málokdo ví, co by měl znát. Za úsměvné lze určitě označit tvrzení, že je důležitý doklad o absolvování přezkoušení dle nařízení vlády194/2022Sb., respektive bývalé vyhlášky 50/1978Sb. Takové potvrzení nikdy elektrotechnika elektrotechnikem neudělalo, i když si to většina světa myslela.

Jana Lojkáska jsme se ptali, jaké základní minimum člověk ucházející se o odbornost v elektrotechnice musí znát.



To je ovšem začátek
Někdo na takovém začátku zůstává po celý zbytek života, většinou se slovy "elektrika přece kope stále stejně", jiný naopak vystuduje vše "s čím se potká". Přičemž oba extrémy mohou být dobré i špatné. Člověk ověnčený tituly zepředu, zezadu, který neudržuje aktuálnost svého odborného paprsku, je v praxi obvykle "ikonou" do počtu. Naopak vyučený, který svou úzkou odbornost po léta dovádí k dokonalosti, bývá okolím opěvován a považován za génia.

Doba se mění ...
Opravdu? Fyzikální zákony platí stále stejně. Ale to kolem se mění. V dávných dobách stačilo být odborníkem a vše ostatní zařídili ostatní. I když si o tom dnes myslíme své, něco na tom bylo. V minulosti vše vydrželo podstatně déle. I znalosti. Považte. Kolik změn v technologiích, software, předpisech, nebo třeba i v obchodních modelech zažíváme během jediného roku? Připomínám, že den má stále 24 hodin ...

Kolik elektrotechnických podprofesí existuje?
Dávný elektrikář měl bezplatné normy. Vytištěné a dlouho platné. Se znalostí stykačových kombinací si vydržel po několik desetiletí. A dnes? Může být elektroinstalatér, projektant domovních instalací i hromosvodářem, specialistou na EZS, EPS, systémové instalace, zdravotnictví, MaR v průmyslu ...? Proč by ne? Jen to nastudovat, získat praxi a pak pravidelně udržovat. Ale přiznejme si, jak dnes málo stačí, abychom vyšli ze "cviku a obrazu"?

Ale na začátku všeho jsou výše uvedená slova Jana Lojkáska ...





CO BYS DOPORUČIL MLADÉMU ELEKTRIKÁŘI?
Je něco, co by měl vědět než se pustí do budování kariéry?

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933