Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

EMC

EMC a ochrana proti blesku a přepětí 1

  • 14.11.2014
EMC a ochrana proti blesku a přepětí 1
Jak správně vypadá systém ochrany před bleskem? K čemu projektant musí znát měrný odpor půdy? Jak se počítá bezpečnostní vzdálenost? Jaká ochrana se používá na vstupu do budovy? A jaký odstup je třeba zachovat mezi slaboproudem a silnoproudem? To se dozvíte v této přednášce soudního znalce Vojtěcha Kopeckého zaměřené na EMC a ochranu proti blesku a přepětí, kterou doplnil řadou ukázek z praxe.

DEHN: Krabice pro zkušební svorku do zateplené fasády

  • 12.11.2014
DEHN: Krabice pro zkušební svorku do zateplené fasády
K největším nešvarům při provádění skrytých svodů v zateplené fasádě patří použití nevhodné krabice pro zkušební svorku. Jaké požadavky má taková krabice splňovat a jak se správně instaluje? A jak vypadá řešení, které nabízí společnost DEHN? Krabice umožňuje bezproblémovou manipulaci se svorkou i provádění měření klešťovými měřicími přístroji. Její kvalitní těsnění zabraňuje profouknutí pod víčkem. Podrobnější informace o krabici společnosti DEHN a jejích provedení se dozvíte v tomto článku.

DEHN: Aktivní hromosvod ESE versus soudní znalec

  • 27.10.2014
DEHN: Aktivní hromosvod ESE versus soudní znalec
Aktivní jímače ESE jsou využívány jako alternativní ochrana před bleskem. Při jejich instalaci a dimenzování ale dochází k chybám, které mohou zapříčinit například požár, ohrožení osob dotykovým napětím či zavlečení bleskových proudů do budovy. Jaké jsou nejčastější chyby při instalaci jímačů ESE? Jak se vypočítá velikost ochranného prostoru a jak dostatečná vzdálenost? A k jakým konkrétním příkladům selhání jímačů ESE v minulosti došlo? To se dozvíte v tomto článku.

DEHN: Jan Hájek o svodiči bleskových proudů typ 1 a jeho použití

  • 21.10.2014
DEHN: Jan Hájek o svodiči bleskových proudů typ 1 a jeho použití
Jan Hájek ze společnosti DEHN+SÖHNE s Janem Fraňkem na AMPERu 2014 představili svodič bleskových proudů typ 1 a jeho instalaci do pojistkové skříně. K čemu přesně svodič slouží? Jak vypadá pojistková skříň, do které se dá instalovat? Jak se řešení uzemňuje? A je možné do pojistkové skříně instalovat svodič typu 2 nebo svodič s kombinovanou schopností? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v článku s videem.

DEHN: Křížové svorky s vratovým šroubem

  • 22.09.2014
DEHN: Křížové svorky s vratovým šroubem
Snadnější montáž křížové svorky? Firma DEHN + SÖHNE přichází s křížovou svorkou s vratovým šroubem, při jejíž montáži už není třeba mít v ruce druhý klíč. Jak svorka vypadá a v jakých se vyrábí provedeních? Jaké má rozměry a jaké materiály se používají pro její výrobu? Jaké třídy je svorka a podle jakých norem byla testována? Odpovědi na otázky a další informace o nové křížové svorce s usnadněnou montáží se dozvíte v tomto článku.

DEHN: Novinky pro rok 2014

  • 11.09.2014
DEHN: Novinky pro rok 2014
Jaké novinky představila společnost DEHN v prvním pololetí letošního roku pro ochranu před bleskem? Objevil se mezi nimi například stožár pro vodič HVI power, svorky zkoušené bleskovým proudem 200kA vlnou 10/350 či svodiče a přepěťové ochrany SPD typu pro ochranu fotovoltaických systémů. Jedním z nich je i kombinovaný svodič přepětí SPD typu 1 a 2 DEHNcombo YPV SCI, který má kombinované odpojovací a zkratovací zařízení se zajištěným odpojením ochranného modulu před nebezpečím požáru v obvodech DC. Pro jaké provozní napětí je svodič určen? A jaké další novinky DEHN v tomto roce přichystal?

Edmund Pantůček o EMC a reálných rizicích

  • 8.09.2014
Edmund Pantůček o EMC a reálných rizicích
Soudní znalec v oboru elektrotechnika Edmund Pantůček nabízí poradenské a znalecké služby, spolupráci při přípravě projektů či stavební dozor v oblasti elektrotechniky a protipožární ochrany. Na AMPERu 2014 promluvil o tom, co plánuje dělat v budoucnu, kdo je jeho typickým klientem, jaké služby nabízí, jaká školení plánuje, kde na něj nalezneme kontakt nebo jaký je rozdíl mezi prací soudního znalce a jiných odborníků. Sledujte článek s videem.

MERSEN: Katalog Jištění elektrických obvodů/Přepěťové ochrany

  • 19.08.2014
MERSEN: Katalog Jištění elektrických obvodů/Přepěťové ochrany
Ještě neznáte výrobce Mersen? Značka vznikla spojením jedné známé a druhé pro mě naprosto neznámé značky. Podívejme se na dnes aktuální katalog, který popisuje pojistky a pojistkové systémy a částečně i přepěťové ochrany. Proč uvádím částečně? Inu, pokud se podíváme na rozsáhlou problematiku ochrany proti blesku a přepětí, pak mi v tomto katalogu vyčleněná část připadá nezvykle malá. Posuďte sami ...

S Janem Hájkem a Lukášem Rotreklem o chybách při instalaci hromosvodů 2

  • 1.08.2014
S Janem Hájkem a Lukášem Rotreklem o chybách při instalaci hromosvodů 2
Jak správně postupovat při instalaci hromosvodu? V jaké části stavby je dobré hromosvod namontovat? Jak postupovat u stavby, která je obklopena stromy? Jaké instalační trubky nepoužívat pro skryté svody? To vše se dozvíte v druhé části rozhovoru s Janem Hájkem a Lukášem Rotreklem o ochraně před bleskem.

OBO: Nový design série přepěťových ochran V20 a V50

  • 28.07.2014
OBO: Nový design série přepěťových ochran V20 a V50
Zajímáte se o ochranu proti přepětí? Jde pro vás o každodenní problematiku? Na letošním Light+Building OBO představilo nové série přepěťových ochran spolu s novým designem. Na německém trhu by se měly objevit postupně v průběhu tohoto roku. Podívejme se co zachytily naše objektivy a co nám k tomu řekli techničtí zástupci německého OBO Bettermann. Podívejte se co u nás ještě není. Fotografie, video a krátké poznámky přímo z expozice OBO ...

S Janem Hájkem a Lukášem Rotreklem o chybách při instalaci hromosvodů

  • 25.07.2014
S Janem Hájkem a Lukášem Rotreklem o chybách při instalaci hromosvodů
S Janem Hájkem a Lukášem Rotreklem jsme si povídali o tom, zda jsou instalace hromosvobodů v České republice provedeny správně. Jak často se stává, že je hromosvod proveden špatně? Jak je na tom Česká republika ve srovnání se zahraničím? A v čem se nejčastěji chybuje?

DEHN: O vnější ochraně před bleskem

  • 1.07.2014
DEHN: O vnější ochraně před bleskem
Na AMPERfóru 2014 hovořil Anton Gérer s Jiřím Kroupou na téma vnější ochrany před bleskem. Jak připravit návrh a projektovou dokumentaci v praxi? Na jaké důležité body z hlediska projektové přípravy a technické dokumentace nezapomenout? Jaké jsou zásadní chyby při realizaci vnější ochrany v praxi? Jak správně určit dostatečnou vzdálenost?

Ochrana před bleskem a přepětím pro systémy nouzového osvětlení

  • 4.06.2014
Ochrana před bleskem a přepětím pro systémy nouzového osvětlení
Druhá část Blitzplaneru se zmiňuje o odbornících, kteří často opomíjejí instalaci svodičů přepětí SPD typu 1 pro podružné vývody. Pokud pak udeří blesk do objektů nebo zařízení mimo chráněnou stavbu, může dojít k zavlečení části bleskového proudu do stavby a jejímu následnému zapálení. Pokud je ochrana před bleskem vaším oborem, rozhodně sledujte i tento díl. Seznámíte se se škodou za 30 miliónů korun, která vznikla vlivem úderu blesku do koruny stromu.

Ochrana průmyslu před přepětím v bodech

  • 21.05.2014
Ochrana průmyslu před přepětím v bodech
Uvažujete o ochraně před bleskem a přepětím průmyslového objektu? Prvním krokem by mělo být vyhodnocení možných rizik. Následuje výběr zóny ochrany před bleskem a správné dimenzování předjištění. Je nutno také uvažovat ochranu datových vedení a zařízení. Seznamte se s celým postupem Jiřího Kutáče, který shrnuje v bodech základní aspekty při uvažování o ochraně před bleskem a přepětím v průmyslových prostředích právě v tomto článku!

KURIOZITA: Není vysazení netřesku lepší, než investice do aktivního hromosvodu?

  • 2.05.2014
KURIOZITA: Není vysazení netřesku lepší, než investice do aktivního hromosvodu?
Vědu a vývoj nezastavíte. To je fakt, s kterým je nutno se smířit. Na druhou stranu je pravda, že některé fyzikální zákony přetrvávají století. Po přečtení pěkného článku doktora Tesaříka o skalničce se nabízí třetí alternativa. Implementovat český netřesk do souboru norem ČSN EN 62 305 jako alternativu k aktivním hromosvodům. Pokud se na tuto problematiku podíváme s určitým nadhledem, pak můžeme dojít k daleko lepším výsledkům, než za použití nejisté moderní technologie ...
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933