Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

DEHN: Novinky pro rok 2014


Document Actions
DEHN: Novinky pro rok 2014
Jaké novinky představila společnost DEHN v prvním pololetí letošního roku pro ochranu před bleskem? Objevil se mezi nimi například stožár pro vodič HVI power, svorky zkoušené bleskovým proudem 200kA vlnou 10/350 či svodiče a přepěťové ochrany SPD typu pro ochranu fotovoltaických systémů. Jedním z nich je i kombinovaný svodič přepětí SPD typu 1 a 2 DEHNcombo YPV SCI, který má kombinované odpojovací a zkratovací zařízení se zajištěným odpojením ochranného modulu před nebezpečím požáru v obvodech DC. Pro jaké provozní napětí je svodič určen? A jaké další novinky DEHN v tomto roce přichystal?
Jiří Kutáč, ze dne: 11.09.2014

V průběhu první poloviny roku 2014 představila firma DEHN nové výrobky pro vnější a vnitřní ochranu před bleskem.

Volně stojící stožár pro vodič HVI power (do výšky jímače 7,5m)
Samostatně stojící systém HVI se sestává z:
  • izolačního držáku,
  • tří nebo čtyřramenného podstavce
  • vodičů HVI (150kA, vlny 10/350)
  • nebo vodičů HVI power (200kA, vlny 10/350)
 

Montáž tří nebo čtyřramenného stativu je velice jednoduchá, protože vodič HVI nebo HVI power je instalován uvnitř izolační trubky. Vyrovnání potenciálu vysokonapěťových vodičů je dosaženo pomocí vodivého spojení kovové části stožáru a stativu. Ten je spojen zároveň s vnitřním potenciálem budovy. Hodnota rychlosti větru hraje u samostatně stojících stožárů důležitou roli. Proto je vhodné sledovat polohu místa instalace včetně materiálu jímací tyče, plochy stožáru a hmotnosti betonových podstavců. Důležité informace můžete nalézt v ČSN EN 1991 – 1 až 4: Obecná zatížení, zatížení větrem (je národní příloha NA, která určuje národně stanovené parametry platné pro území České republiky).

Svorky zkoušené bleskovým proudem 200kA vlnou 10/350 (pro LPS I a II)
V případě požadavků na nejvyšší zatížení vyvinula firma DEHN svorky, které jsou zkoušeny bleskovým proudem o celkové hodnotě 200kA, vlny 10/350. Tyto svorky jsou vhodné pro systémy ochrany před bleskem pro menší rozměry mřížové soustavy a mohou být instalovány v prostředí s nebezpečím výbuchu v zónách EX 2/22. Součásti, které jsou určeny pro hromosvody, musí splňovat mechanické a elektrické požadavky obsažené v souboru norem ČSN EN 62561-1 až 7. Součásti pro vnější ochranu před bleskem jsou podle funkčnosti rozděleny do částí norem ČSN EN 62561-1: Spojovací součásti, ČSN EN 62561 -2: Vodiče a zemniče.


Pro větší náhled kliknout!

Kritéria zkoušek jsou v normách popsány pro zkušební impulzní proud do 100kA, vlny 10/350. Z důvodu odmítnutí požadavku na zkoušku svorek pro proud 200kA, vlny 10/350 v normě ČSN EN 62561 –1, vyvinula a odzkoušela firma DEHN svorky vhodné pro tuto hodnotu bleskového proudu. Hodnota proudu 200kA, vlny 10/350 je vyražena na jejich povrchu, aby nedošlo k záměně svorek pro nejvyšší zatížení. Přehled všech svorek, které byly vyvinuty firmou DEHN:
  • zkušební svorka 200kA - rozsah Rd/Rd: Ø 16 / 8 - 10mm
  • zkušební svorka 200kA - rozsah Rd/Rd: Ø 10 / 10mm | Rd/Fl: Ø 10 / 30mm
  • svorka MV 200kA - rozsah Rd/Rd: Ø 8 - 10 / 8 - 10mm
  • svorka MV 200kA - rozsah Rd/Rd: Ø 16 / 8 - 10mm
  • svorka 200kA - rozsah Fl: 30 x 4mm
 
Pro větší náhled kliknout!

Všechny uvedené svorky jsou zkoušeny bleskovým proudem o hodnotě 200kA, vlny 10/350. Při montáži svorek je nutno dodržet utahovací momenty pro dané svorky.

DEHNguard SE H LI je vodič SPD typu 2 podle ČSN EN 61643-11 pro elektrické a elektronické obvody, kde je potřeba dříve diagnostikovat možný problém související s životností varistoru. Tato funkce se využívá především pro průmyslové a komerční objekty, např. pro automobilový průmysl, papírny, elektrárny, počítačová centra, multifunkční objekty.
Technické parametry:
Impulzní proud:     Imax = 65kA (vlny 8/20)
Jmenovité napětí:  UN = 230V
Ochranná úroveň: Up = 1,5kV
Provozní napětí:    Uc od 75V do 1.000V


  Pro větší náhled kliknout!

Moduly řady DEHNguard SE H LI mají mechanickou blokaci proti záměně modulů. Výměna modulů je možná bez použití nářadí. Tyto moduly jsou zkoušeny podle ČSN EN 65068- 2 proti vibracím a otřesům. Uvnitř tohoto svodiče se nachází inteligentní diagnostika, která pomocí tří barevných terčíků (zelená- žlutá- červená) a pomocných kontaktů průběžně signalizuje stav vnitřních obvodů přepěťové ochrany. Je-li varistor energeticky přetížen a tím uměle zestárnul, přepne se kontakt dálkové signalizace a zobrazí se žlutá barva na terčíku. Svodič by měl být co nejdříve vyměněn. Tato včasná diagnostika umožní zvýšení provozní disponibility zařízení.

DEHN chrání fotovoltaické systémy



  Pro větší náhled kliknout!

DEHNcombo YPV SCI je kombinovaný svodič přepětí SPD typu 1 a 2 pro ochranu fotovoltaických systémů. Vnitřní zapojení přepěťové ochrany v sobě zahrnuje kombinované odpojovací a zkratovací zařízení se zajištěným odpojením ochranného modulu před nebezpečím požáru v obvodech DC (patent SCI). Svodič je určen pro provozní napětí 600V, 1.000V a 1.500V a impulzní bleskový proud 12,5kA (vlny 10/350).

DEHNcube - přepěťová ochrana SPD typu 2 pro stejnosměrnou stranu fotovoltaických systémů v krytí IP65, např. před měniče nebo před stringy. Osvědčené zapojení Y chrání svodič při poškození izolace v obvodech FVE generátoru a patentované zapojení SCI před požárem.

DEHNguard YPV SCI je svodič SPD typu 2 o impulzním proudu 40kA (vlny 8/20) pro ochranu fotovoltaických systémů na střechách objektů, ale také na volných plochách. Šířka ochrany je třímodulová. Vnitřní obvody svodiče obsahují zapojení Y a SCI.

DEHNcord – přepěťová ochrana SPD typu 2. Je flexibilní svodič, který je vhodný např. do kabelových kanálů dvojitých podlah a podhledů (je úsporný z hlediska místa). Může být instalován na rozhraní zóny ochrany před bleskem LPZ 0B -1 nebo vyšší. Je vhodný například pro ochranu veřejného osvětlení pomocí LED diod.


Pro větší náhled kliknout!

Celkový impulzní proud svodiče podle ČSN EN 61643 -11 činí 20kA (vlny 8/20), zkratová odolnost je 25kA a ochranná úroveň 1,5kV. Signalizace poruchy přepěťové ochrany je provedena pomocí bezpotenciálního kontaktu. Uvnitř svodiče je integrováno termodynamické odpojovací zařízení. Při jeho reakci nedochází k vypnutí předjištění z důvodu vysoké schopnosti následného proudu 100kA (N-PE).

BLITZDUCTOR SP je nový výkonný dvoudílný vícepólový svodič přepětí určený pro instalaci na rozhraní zón ochrany před bleskem LPZ 0B – 2 na lištu TS 35. Šířka modulu je 12mm.

Pro větší náhled kliknout!

Byl vyvinut především pro ochranu datových, informačně-technických sítí a obvodů MaR. Ochranné obvody svodiče zajistí svádění jmenovitého impulzního proudu o hodnotě 20kA(vlny 8/20) pro různá provozní napětí a ochranná úroveň je závislá na jejich hodnotách. Základní díl svodiče může být ve dvou variantách: s nebo bez přerušení signálního obvodu. Ochranný modul neobsahuje testovací technologii actiVsense (LifeCheck). Konstrukce svodiče umožňuje rychlé a bezpečné zajištění ochranného modulu v základním dílu. Přepěťová ochrana BLITZDUCTOR SP je testována na zkoušky proti vibracím a otřesům.

Krátce o DEHN+SÖHNE...
V průběhu 100leté existence vyvinul DEHN tři oblasti výroby: vnější ochrana před bleskem, ochrana před přepětím a ochranné pracovní pomůcky. Více než 900 zaměstnanců se podílí na zvyšování technické úrovně, počínaje první generací svodičů přepětí z roku 1957. V průběhu dalších desetiletí DEHN stihnul vyvinout výrobky a ochranné systémy splňující nejvyšší požadavky neustále citlivější elektrotechniky a elektroniky.

POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si o aktuální katalog
produktů DEHN+SÖHNE zažádat

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!




 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933