Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

PZP#2 Jak jsme dělali montáž kabelů na stavbě – starý montér vzpomíná


Document Actions
PZP#2 Jak jsme dělali montáž kabelů na stavbě – starý montér vzpomíná
Kdo dnes komu říká, jak to probíhá na stavbě? Dnešní svět elektromontéra je se zcela jinými materiály, nářadím a jinými okolnostmi. Přesto je dobré vědět, jak byli montéři pečliví kdysi. Ale koho to dnes skutečně zajímá? Učně to nezajímalo ani před půl stoletím a dnes také ne. Třeba až dorostou, tak si rádi připlatí za online besedu u nějaké agentury nebo?
Z došlé pošty, Jiří Macháček, ze dne: 13.03.2024
reklama


Na jedné stavbě v rámci školní praxe nám učitel přivedl svého bývalého mistra. Domníval se, že ho někdo z nás bude poslouchat, ale to fakt nešlo! Tak jsem ho alespoň nahrál na mobil a poslal do Elektriky. Tam je všechno a tak i tento pán se tam určitě neztratí ...

Pamatujte kluci, že příprava materiálu a nářadí je klíčová. Vždycky jsme si připravili jen to, co jsme potřebovali na danou etapu práce. Někdy to byly ocelové profily, jindy zase trubky. Vždycky jsme se řídili plánem, aby se nám materiál neznehodnotil nebo neztratil, zvlášť když na stavbě bylo víc montážních týmů.

Nářadí jsme si vždycky důkladně zkontrolovali. Elektrický nářadí muselo mít revizi a všechny řezný nástroje ostrý. Pamatujte, že bezpečnost je na prvním místě, takže všechny násady na pilníky a kladiva musely bejt hladký a dobře zajištěný.



A teď k těm hlavním uzlům - rozvaděčům. Polohu těch hlavních nám vždycky určoval projekt, ale někdy jsme museli udělat změny kvůli stavebním úpravám. Na zdi nebo podlaze jsme si vyznačili, kam máme dát ty ocelový upevňovací konstrukce pro rozvaděče. A když ještě nebyly stavební úpravy hotový, dali jsme zedníkům pokyny, co mají udělat.

No a trasy pro kabely a přístroje? Ty jsme si taky vždycky důkladně naplánovali. Snažili jsme se vést kabely co nejpříměji, bez zbytečných zatáček. Vždycky jsme brali ohled na to, jak vypadá celý objekt, aby to všechno hezky ladilo.

Na těch složitějších stavbách, kde bylo hodně železobetonu nebo ocelových konstrukcí, jsme kabely vedli na roštech. Ale vždycky jsme dávali pozor, aby odbočky a rozvětvování vedení byly přesně kolmý - tak, aby všechno vypadalo dobře a bylo to funkční.

A co vám říkám kluci, značení je taky důležitý. My jsme používali uhel, barevnou křídu nebo hrubou tužku. A když jsme označovali trasy pro kabely, vždycky jsme si nejprve rozměřili, kde budou krabice nebo vypínače. Vzdálenosti mezi příchytkama musely bejt stejný, aby to vypadalo dobře a bylo to pevný.

A pamatujte, že výška vypínačů a zásuvek od podlahy je taky důležitá. Většinou to bylo v projektu, ale když ne, tak jsme si to vybírali sami – obvykle tak metr a půl nad podlahou.

Takže kluci, tohle jsou základy. Když tohle budete umět, tak budete na dobrý cestě stát se šikovnými montéry, jako jsem byl já a moji kolegové.

  1. Ocelové profily a trubky: Používány v rámci dané etapy práce, výběr podle plánu a potřeb.

  2. Nářadí: Důkladná kontrola před použitím. Elektrické nářadí muselo mít revizi, řezné nástroje ostré, násady na pilníky a kladiva hladké a zajištěné.

  3. Hlavní uzly - rozvaděče: Poloha určená projektem, někdy potřeba změn kvůli stavebním úpravám. Vyznačování polohy pro ocelové upevňovací konstrukce rozvaděčů na zdi nebo podlaze.

  4. Kabely a přístroje: Plánování tras pro kabely, snažení se vést je co nejpříměji a brání ohledu na celkový vzhled objektu.

  5. Rošty: Použití v složitých stavbách s mnoha železobetonovými nebo ocelovými konstrukcemi, vedení kabelů na nich.

  6. Značící materiály (uhel, barevná křída, hrubá tužka): Použití pro označování tras pro kabely, vyznačení polohy krabic, spínačů a příchytek.

  7. Spínače a zásuvky: Důležitost výšky jejich umístění, často určené projektem nebo vybrané podle potřeb – typicky 1,30 až 1,50m nad podlahou.


Do Elektriky.cz poslal KS z Kadaně, zpracoval Jiří Macháček







 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 10)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933