Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

PZP#1 Přípravy před montáží kabelů na stavbě


Document Actions
PZP#1 Přípravy před montáží kabelů na stavbě
Než se mé zápisky, knihy, normy, skripta a staré katalogy uklidí na smetiště, ještě se podělím o několik vzpomínek. Když se dnes procházím po velkých stavbách, vše funguje podstatně lépe než kdysi za nás. Na vše je dnes více času, materiál je naprosto úžasný. S tím málem co jsme si museli vystačit my se to dnes často nedá srovnávat.Tehdy jsme většinu zkušeností přijímali z doslechu a praxe. Byla to holt jiná doba. Tak tady je něco málo, nač si vzpomínám ...
Z došlé pošty, Vilém Gracias, ze dne: 1.03.2024
reklama


Dnes už mi je tolik, že se bojím tu číslovku vyslovit, ale když mi bylo ... náct, tak nám mistři říkali ...

Připravujeme se jako tým na velkou hru. Nejprve pečlivě plánujeme, abychom věděli, kde co má být, jako když na stole skládáme stavebnici. Pak spolupracujeme jako tým na fotbalovém hřišti, každý hraje svou roli a podporuje ostatní. Jsme připraveni změnit taktiku, pokud to situace vyžaduje. Před zahájením si prostudujeme plán, abychom věděli, co máme dělat, jako když sledujeme recept při vaření. Dáváme pozor na bezpečnost, abychom se nezranili. Ujistíme se, že máme všechny potřebné věci, jako když se balíte na výlet. Během hry sledujeme průběh a kontrolujeme, že vše jde podle plánu, jako když pečete koláč a sledujete, aby byl akorát. Na konci provádíme finální kontrolu, abychom se ujistili, že všechno je připravené a funguje, přesně jako před velkým zápasem.

... tedy takové hlášky v dnešních návodech podle normy ISO 9001 určitě nenajdete. Popravdě tato lidskost mi dodnes chybí. Vše se píše buď jazykem akademickým nebo jazykem reklamním. Přičemž nevím, co je větší zlo, pokud tomu nerozumí ten, pro koho je to určeno!



Když se na průmyslových stavbách berou do ruky kabely abychom přečetli jejich štítky, uvědomujeme si podle označení, počtu číslic a znaků jak asi rozsáhlá stavba může být. Vždy jsem byl klidnější, kdy jsem byl v označování štítku dobře orientován. Ale pro zbytek stavby šlo o číslo, které bude někde ve výkresu sedět. Nic víc.
 

V těch složitějších budovách, kde je plno různého strojního vybavení, se muselo dávat bacha na to, jaký je tam prostředí, a podle toho vybírat i materiál. Od ocelových konstrukcí až po příchytky a tak dále. S materiálem se kdysi šetřilo tak, že zbývaly přebytky a ty se pak doplňovaly tam, kde se něco ukradlo, ehm, vlastně ztratilo. A tak volba materiálu byla často na těch na stavbě. Připomínám, že tehdy stavební supermarkety nebyly!

Jak se budou kabely ukládat a jaký typ kabelů se použije, to určuje projekt elektroinstalace, ať už jde o světlo, motory, ovládačka nebo signalizace. Ale samotný výběr cesty pro kabely mohl být docela oříšek, protože se muselo brát v potaz i jiné vedení jako vzduchotechniku, voda, plyn, a tak dále. Nespočetněkrát jsem zažil, že projekt navrhoval něco a projekt Hutních montáží něco zcela jiného. Některé konflikty jsme vyřešili sami k jiným se volali znovu projektanti na stavbu!

Ještě před tím, než se začalo montovat, bylo potřeba se domluvit s ostatníma, co tam taky pracovali. Ať už to byli montéři strojů, stavební firmy, nebo jiní hostující dodavatelé. Jakýkoli velký změny musel projektant schválit a zapsat do montážního deníku. Klíčový je být dobře připravenej a mít všechno pod kontrolou na stavbě. 

To znamenalo:
  • Přečíst si, co se bude montovat (např. zjistit, jestli se budou táhnout kabely pro osvětlení nebo pro napájení strojů). To byly vždy balíky dokumentace po večerech doma a na ubytovně! Jen naši nádeníci měli za to, že to studuju v pracovní době.
  • Projít výkresy a rozpočty (třeba zkontrolovat, kde mají být rozvodné skříně nebo kolik metrů kabelu je potřeba).
  • Připravit se na montáž a domluvit se s investorem (např. domluvit se na termínech a požadavcích na práci).
  • Sestavit montážní týmy (rozdělit lidi do skupin podle toho, co budou dělat). Když nám chyběli lidi, tak si na některý části vypůjčit jiné montéry jiných skupin nebo třeba využít místních kapacit na údržbách.
  • Rozvrhnout práci do etap (naplánovat, co se bude dělat první den, druhý den atd.).
  • Rozdělit úkoly (přidělit konkrétní práce jednotlivým parťákům nebo montérům).
  • Instruktáž ohledně bezpečnosti práce (připomenout si pravidla pro bezpečnou práci ve výškách nebo s elektrikou). To je dnes tabu.
  • Postarat se o sklady a pomocnou montážní dílnu na stavbě (zajistit, aby bylo dostatek místa pro skladování materiálu). 
  • Převzít materiál (ověřit, jestli máte dostatek kabelů, trubek, upevňovacích prvků atd.)
  • Zkontrolovat nářadí, montážní pomůcky a stroje (třeba se ujistit, že máte funkční vrtačku a dostatek šroubů).
  • Poslechnout si instrukce spolupracujících vedoucích staveb (třeba se dozvědět, jaké mají plány ti druzí).
  • Hlídat, aby montáž šla podle plánu a stavba byla připravená (zkontrolovat, jestli jsou dokončeny stěny, kde se budou kabely montovat).
  • Zkontrolovat a umístit hlavní rozvodné uzly podle projektu (ověřit, že rozvodné skříně jsou tam, kde mají být).
  • Zajistit potřebný stavební úpravy (např. provést průchodky pro kabely ve stěnách).
  • Zkontrolovat směrové a výškové údaje pro montáž (ověřit, že kabely budou vést správně podél stěn a stropů).
  • Kontrolovat a srovnávat s ostatními instalacemi (ujištění, že kabely nebudou křížit např. potrubí pro vodu nebo vzduchotechniku).
  • Zajistit hlavní montážní pomůcky a stroje (připravit vše potřebné pro práci, třeba žebříky nebo zdvihací plošiny).
  • Vést montážní deník (zapisovat, co se každý den na stavbě udělalo, jaké materiály se použily atd.).


Mrzí mě, že jsem schovával staré technické normy. Těch všichni mají plné skříně. Myslím ty A5kové. Za nás existovaly montážní postupy. A existovaly snad úplně na vše. Vše co jsem měl jsem už poslal.
Vzpomínky JB z Vyškova zpracoval Vilém Gracias.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933