Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

BF #23.5: Kdy lze očekávat "prediktivní údržbu" v domácnostech?


Document Actions
BF #23.5: Kdy lze očekávat "prediktivní údržbu" v domácnostech?
Představa, že máme zahradníka, uklizečku, údržbáře, kominíka, automechanika, topenáře, elektrikáře, kteří myslí na blaho naší domácnosti a bez našeho přičinění pečují o blaho našeho rodinného domu je asi stejný sen jako vše pojmout technicky a vypůjčit si z průmyslu pojem "prediktivní údržba". Ovšem možná proč ne? Těch prvků, které dnes umí měřit, snímat a odesílat je tolik, že při troše fantazie by se snad dal vytvořit nějaký servisní home kit, nebo ne? Co nám v takové myšlence ještě brání? Ekonomický, technický, mentální, nebo bezpečnostní problém?
Miroslav Minařík, ze dne: 5.10.2023
reklama


Viceméně příběh automatického údržbáře tu už byl!
Eliška a Lukáš právě překročili práh svého nového domu. Jako novomanželé měli hlavy plné snů a představ o tom, jaký bude jejich společný život. Jedním z těchto snů byl moderní a "inteligentní" domov, kde vše funguje samo a majitelé se nemusí o nic starat. Koneckonců aby ne, sociální média je tím krmí už nějaký pátek, tak proč nebýt "cool"!

"Hele, Lukáši, co kdybychom měli vlastního zahradníka, uklizečku, topenáře a všechny ty ostatní profese v jednom?" řekla Eliška s nadšením. "Myslím tím takový technologický zázrak, který by nám říkal, co kdy a jak opravit."

Lukáš se zamyslel. A napadlo ho, že by se kolem jeho ženy v takovém případě nemuselo pohybovat tolik cizích mužů. "Myslíš něco jako servisní automat? Jsem si jistý, že technologie je dnes tak pokročilá, že by něco takového mohlo existovat. I ten Petr Mára pořád něco prezentuje ..."

O několik dní později měli doma schůzku s několika systémovými integrátory. Jeden navrhl integrovaný systém ovládání, druhý je upozornil na možné falešné hlášky, třetí mluvil o kompatibilitě a řidič, co je přivezl, zdůraznil potřebu pravidelného placeného školení.

Po několika hodinách diskuse a úvah se Lukáš zeptal: "Nebude lepší, když ještě o půl generace počkáme na nové verze? Vypadá to, že i když je to krásný sen, realizace bude složitější než jsme si mysleli."

Eliška souhlasila: "Možná máš pravdu. Raději si najmeme zahradníka a uklizečku až to bude potřeba a technologii necháme, až bude opravdu dokonalá."

Oba se usmáli a uvědomili si, že nejdůležitější je, že jsou spolu. Ať už je jejich domov "inteligentní" nebo ne. A cool budou o pár roků později, no!




A odborníci z našeho oboru?

Projektant elektrických zařízení
... koncepce je nepochybně zajímavá. Pro implementaci takového 'servisního home kitu' bychom potřebovali integrovaný systém ovládání a řízení, který by umožnil snímání dat z různých zdrojů a jejich následné zpracování a interpretaci ... možná by k tomu mohly posloužit existující systémové (pro marketing inteligentní nebo smart) elektroinstalace ..

Revizní technik elektrických zařízení
... byla by důležitá pravidelná kontrola a revize takových systémů ... pokud bychom měli zařízení, která hlásí blížící se poruchy, potřebovali bychom způsob, jak ověřit správnost těchto upozornění a zajistit, aby systém neposkytoval falešná hlášení ... mohlo by to vést k neplánovaným výpadkům, nebo nepotřebným opravám ...

Elektromontér
... z hlediska elektroinstalace by takový "home kit" vyžadoval mnoho práce, zvláště pokud by měl být integrován do stávajících domovních systémů ... ano, mám systémové elektroinstalace integrace všech dalších prvků by byla náročná. Mohly by vzniknout problémy s kompatibilitou nebo se standardizací ...

Údržbář elektrických systémů
... i když bych uvítal technologii, která by mi předem signalizovala potřebu údržby nebo blížící se poruchu, takový systém by také znamenal, že bych musel být více vybaven a školen k různým typům poruch a měl bych být připraven rychle reagovat ... a mít zálohový plán v případě selhání systému ...


Na další názory se ptáme jiných odborníků, kteří pracují v technické sféře, kde jsou přesné a rychlé informace důležité!









 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933