Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Projektanti budou muset zahrnout nové požadavky na požární zabezpečení již ve fázi návrhu. Budou potřeba detailnější plány a dokumentace, aby bylo zajištěno splnění všech požárních norem. Montážní práce budou časově náročnější a nákladnější. Budou ...
  • Poškozený pracoval na stavbě, když ztratil rovnováhu a spadl do nechráněné šachty, což mu způsobilo vážné zranění. Všichni si uvědomili, že i pád z menší výšky může mít katastrofální následky, a začali dávat větší pozor. Určitě by díky lepšímu ...

Principy (43.) A znovu opět k elektromagnetu


Document Actions
Principy (43.) A znovu opět k elektromagnetu
Když jsme dokončili výrobu galvanometrů, vraťme se ještě jednou a skutečně naposled k elektromagnetu. Je jedno užitečné zařízení, u něhož je elektromagnet podstatnou součástí - relé.
Margita Boháčová, ze dne: 22.08.2004
reklama

Když jsme dokončili výrobu galvanometrů, vraťme se ještě jednou a skutečně naposled k elektromagnetu. Je jedno užitečné zařízení, u něhož je elektromagnet podstatnou součástí - relé.
Relé je vlastně takový mechanicko-elektrický zesilovač. Například do cívky relé přitéká slabý proud z okruhu fotočlánku, termočlánku a pod. Slabý proud postačí, aby elektromagnet relé působil a spojil tím kontakty v okruhu silného proudu, například v okruhu zvonku, žárovky a pod. Relé tedy slouží k zapojování obvodů se silným proudem, kdy popud k tomu je vyvolán jen slabým proudem. Proto cívky relé mají mnoho závitů, navinutých tenkým drátem (průměr asi 0,1 nebo 0,2mm), aby i slabý proud vyvolal poměrně silné magnetické pole.
Podle potřeby může relé zapojovat i více okruhů současně, nebo jeden zapojit a současně druhý rozpojit atd. Podle toho jsou jeho kontakty upraveny. Při funkci relé přitáhne elektromagnet kotvičku a ta svým pohybem rozpojí nebo zapojí kontaktová péra. Takové relé se nám může k lecčemus hodit;proto neuškodí, když si alespoň dva druhy podrobněji popíšeme.
První druh je skříňkový. Kontakty jsou uspořádány na horní desce. Jejich mosazná péra jsou přinýtována k bakelitové destičce, k níž je opět přinýtována železná kotvička. Druhá část kontaktů, kterou tvoří krátká mosazná péra, je ukončena svorkami; druhé svorky jsou v koncích plochých per. Jádra elektromagnetu jsou zapuštěna o desetinku milimetru hlouběji pod vrchní desku, aby k nim kotvička nepřilnula. Podle vzájemné polohy per můžeme upravit kontakty na rozpojení nebo spojení obvodů anebo kombinovaně.

Elektromagnet se napájí ze svorek umístěných na boku skříňky. Podrobnosti výroby si jistě každý konstruktér vyřeší samostatně.
Druhého druhu relé se používá tam, kde je třeba, aby určitý obvod po zapojení relé zůstal trvale spojen nebo rozpojen. Tento úkon se zruší až po stisknutí knoflíku. Použijeme ho například u poplašného zařízení, chceme-li, aby zvonek zvonil trvale.
V základní poloze je péro P relé udržováno zoubkem Z. Jakmile se kotvička přitáhne k elektromagnetu, pustí zoubek Z páčku P a ta se pružností vrátí do klidové polohy. Tím se přeruší dotek s pérem M a utvoří se nový kontakt s pérem N. Může být tedy současně jeden obvod rozpojen a druhý zapojen. Tento stav trvá, dokud se nestiskne knoflík K. Jím se prohne péro P dolů, kde je znovu zachytí zoubek Z, a relé je připraveno k nové činnosti. Kontakt M je obnoven a kontakt N tím zrušen.

Při výrobě relé přišroubujeme nejdříve péro se zoubkem Z (k němu připájeným) k základnímu prkénku a ve vhodné vzdálenosti upevníme plechovým páskem elektromagnet. Užije se k tomu dřevěné podložky. Cívky elektromagnetu se připojí k postranním svorkám. Na protější stěně jsou připevněna všechna tři péra P,M a N. Drží je šrouby svorek. Péra se montují dříve, než je skříňka sesazena a pokud je boční stěna volná. V klidové poloze musí péro P tlačit směrem vzhůru a tvořit tak kontakt s pérem N. Péro M musí být jen zcela málo vzdáleno od péra P. Délku péra P nalezneme zkusmo. Musí být taková, aby péro bylo zoubkem Z bezpečně drženo, ale aby se snadno uvolnilo po přitažení kotvičky.
Aby se předešlo ulpění kotvičky na jádrech elektromagnetu zbytkovým magnetismem, musí být užito některé ochrany. Buď omezíme pohyb kotvičky zarážkami, nebo plochy jader opatříme malými záseky, aby dotek byl jen v bodech.
Místo na pružném péru může být kotvička připevněna k pevné páčce, kterou do původní polohy vrací zpružinka.

V takovém uspořádání se relé použije k elektrickému počitadlu. Základem je tu rohatka, postrkovaná zoubek po zoubku a natáčející tak po malých intervalech sčítací bubínek (kde jsou číslice). S rohatkou je soustředěně umístěna otočná mosazná páčka, která má na horním konci připájeno pérko P, zasahující do zoubků rohatky. Při pohybu otočné páčky v jednom směru zachytí pérko zoubek rohatky a posunuje ji, při pohybu v druhém směru po něm sklouzne. Prvý pohyb otočné páčky vyvolá elektromagnet, druhý zpružinka Z. Aby se při něm rohatka nepohnula, je držena ještě jedním pérkem M, které tomuto pohybu brání, dovoluje však pohyb ve směru opačném. K ose rohatky může být připojen bubínek s číslicemi na obvodu nebo může být její pohyb převáděn na jiné sčítací zařízení.

Reloaded Ladislav Smrz 1956 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
WAGO na jaře na veletrhu představila krabicové svorky Green Line. Jsou vyrobeny z recyklovaného materiálu a využívají technologii depolymerizace pro dosažení plnohodnotného nového plastu. I přes mírně vyšší cenu jsou pro technika zajímavé zejména díky jejich udržitelnosti a snaze o ochranu životního prostředí. Jsou vhodné, když je prioritou ekologický aspekt a kde není vyžadována extrémní odolnost.
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Plošné ozvučování skýtá celou řadu míst, která zvuk potřebují. V tomto díle se podíváme na spíše jednodušší případ, a to na ozvučení přepážek „obsluha - zákazník“. Jde např. o přepážky bank, pošt, čerpacích stanic, rychlých občerstvení a správních úřadů. Ozvučení lze navrhnout dvěma způsoby ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933