Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Principy (63.) Podivuhodné měření 1.díl


Document Actions
Principy (63.) Podivuhodné měření 1.díl
Když si chceme něco odvážit na obyčejné rovnoramenné váze, dáme předmět na jednu misku a na druhé jej vyvážíme závažím. Všechno je nám jasné. S elektřinou je to trochu horší. Měřte něco, co není vidět.
Margita Boháčová, ze dne: 18.12.2004
reklama

Když si chceme něco odvážit na obyčejné rovnoramenné váze, dáme předmět na jednu misku a na druhé jej vyvážíme závažím. Všechno je nám jasné.
S elektřinou je to trochu horší. Měřte něco, co není vidět. Počítejte, jak silný proud prochází žárovkou, když vidíte jenom rozžhavené vlákno. Na štěstí elektřina se všelijak projevuje navenek. Poznali jsme už její účinky magnetické, tepelné, chemické a silové. Toho všeho se dá použít ke konstrukci měřicích přístrojů. Některé z nich jsme už poznali.
Když chceme určit velikost proudu, procházejícího nějakým přístrojem, zapojíme k němu do série ampérmetr.

Tím je zajištěno, že stejný proud protéká jak oním přístrojem, tak i ampérmetrem.
Velikost napětí připojeného na svorky nějakého přístroje měříme voltmetrem. Zapojíme jej paralelně k měřenému přístroji, na stejné svorky. Tím máme zaručeno, že měříme stejné napětí, jaké je k přístroji připojeno.

Mnohokrát jsme už slyšeli také o výkonu nějakého zařízení, ať už motoru, žárovky nebo parní lokomotivy. Co si však máme pod tímto pojmem představit?
Základem všeho je práce. Máme třebas za úkol vyprázdnit vodní nádrž s obsahem mnoha tisíc litrů vody. Jsou na vybranou dvě pumpy, malá a velká. Vyprázdnění malou pumpou potrvá třeba 100 hodin. Velkou pumpou vyprázdníme nádrž za 10 hodin. Vidíme hned, že veliká pumpa je výhodnější, výkonnější. K témuž výsledku přijdeme, když si srovnáme práci, kterou vykoná každá pumpa za stejnou dobu, na příklad za vteřinu. Malá pumpa čerpá za vteřinu 1 litr vody, velká pumpa 10 litrů. Velká pumpa je tedy výkonnější, má desetkrát větší výkon než malá pumpa. Z toho vidíme, že výkon je práce vykonaná za jednu vteřinu.

Mechanickou jednotkou výkonu je kilogrammetr za vteřinu, značený kgm/sek. Takového výkonu dosáhneme, když zvedneme závaží velikosti 1 kg do výše 1 metru za 1 vteřinu.
A jak je to s elektřinou? Elektrický výkon nutně musí růst se zvětšujícím se proudem i napětím. Vzpomeňme si jen na vodní nádrž, z níž vytéká voda na mlýnské kolo. Jistě bude výkon tím větší, čím bude nádrž výše a čím víc vody bude vytékat. Výkon je zde dán součinem obou hodnot. Proto i u elektrického výkonu můžeme psát:

   elektrický výkon = elektrické napětí X elektrický proud    

Jednotkou výkonu je tedy voltampér, který dostal jméno watt. Značka je VA a W. Jednotka byla pojmenována po J. Wattovi. James Watt byl universitní mechanik, který se vlastní pílí vypracoval na znamenitého inženýra. Sestrojil prvý parní stroj, který byl technicky dokonalý. Podle rovnice výkonu platí, že:

1 VA = 1 W = 1 V.1 A,

neboli 1 voltampér nebo 1 watt je výkon proudu velikosti 1 ampéru a napětí velikosti 1 voltu.
U střídavého proudu to však není tak jednoduché. Víme, jak se okamžité hodnoty střídavého napětí i proudu ustavičně mění. Pohybují se mezi největší hodnotou kladnou a největší hodnotou zápornou. A může se stát, že tyto změny neprobíhají stejně u proudu a napětí.

Napětí má například hodnotu maximální a proud je v témž okamžiku nulový. Pak ovšem elektrický výkon, který je jejich součinem, je v tomto okamžiku nulový. Když si napětí a proud znázorníme šipkami, vypadá to, jako by se jedna z nich za druhou opožďovala nebo ji předbíhala. Je mezi nimi jakýsi úhel, krajně podezřelý. Tady už asi nebude výkon jen prostým součinem proudu a napětí.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933