Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Bezpečnostní předpisy pro elektrická zařízení


Document Actions
bezpredstop1.jpg
Co předepisuje ČSN 33 1310? Víte jak musí být napájena zařízení obsluhovaná laiky? Co musí být s takovým zařízením dodáváno? Jak mají být umístěna výstražná upozornění a co mají vše obsahovat?
Milan Bureš, Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.03.2003
reklama

Tato norma platí pro el. zařízení, která mohou obsluhovat osoby bez el. kvalifikace (dále laici) a stanovuje požadavky na obsah průvodní technické dokumentace pro užívání těchto zařízení.

Předepisuje bezpečnostní opatření pro zacházení s těmito zařízeními, která musí být obsahem dokumentace.

Zařízení, s nimiž přicházejí do styku nebo do jejich blízkosti laici, musí být provedena tak, aby jejich obsluha nebo práce s nimi, anebo jiná činnost nevyžadovala odborné znalosti nebo kvalifikaci v elektrotechnice. K jejich bezpečné obsluze a používání musí být provedena alespoň opatření podle této normy.

El. zař. určená k užívání laiky musí být napájena ze zdroje malého nebo nízkého napětí. Stupeň krytí musí odpovídat způsobu použití, ale nesmí být menší než IP 2X. Výjimku z tohoto požadavku tvoří objímky svítidel a závitové pojistky, které při výměně vyměnitelných částí nemají ochranu před úmyslným dotykem.

Živé i neživé části a části, které je třeba při obsluze nebo práci uchopit rukou nebo v ruce držet, musí mít provedenou ochranu podle ČSN 33 2000-4-41.

Pokud el. zařízení má živé části, kterých se smí laik dotýkat, musí být použito malého bezpečného napětí podle ČSN 33 2000-4-41.

Jmenovité bezpečné výstupní napětí zdroje nesmí být vyšší než 24V pro střídavý proud a 24 x Ö2 V pro nevyhlazený stejnosměrný proud. Jmenovitý výkon zdroje nesmí být vyšší než 200 VA nebo 200 W. Podrobnosti stanoví příslušné předmětové normy, např. ČSN 33 1330.

Za el. zařízení určené k užívání laiky se považují následující skupiny výrobků:

Skupina A:

- elektromechanické a elektrotepelné spotřebiče pro domácnost a podobné účely
- elektromechanické a elektrotepelné ruční nářadí
- přístroje spotřební elektroniky
- zařízení pro elektrické vytápění prostorů obytných budov všeho druhu
- elektrické kancelářské stroje, osobní počítače a jejich příslušenství
- elektrické a elektronické hračky a hry
- pracovní a stavební stroje malé mechanizace a elektrické nářadí

Skupina B:

- pohyblivé a prodlužovací přívody k el. spotřebičům

 

Skupina C:

- elektroinstalační materiál a elektrické regulační zařízení používaná v domácnostech jako součást elektrické instalace
- elektrické svítidla pro pevné připojení a připojení pohyblivým přívodem
- do působnosti této normy patří také pevné elektrické instalace v bytových jednotkách a společném příslušenství budov bytové výstavby, počínaje měřením (el.měrem, včetně rozvodnic a rozvaděčů)

Elektrické zařízení se smí používat jen v prostředí, pro které bylo konstruováno. Toto prostředí musí být uvedeno v průvodní dokumentaci. Pokud obsluhuje laik elektrické zařízení ve skříni (rozvaděč, rozvodnice), kterou smí otevřít, musí tomuto požadavku vyhovovat i zařízení uvnitř skříně.

S každým elektrickým zařízením určeným k užívání laiky musí být dodávána průvodní technická dokumentace, která kromě náležitostí stanovených
v předmětových normách musí obsahovat všeobecné poučení o správném a bezpečném využívání elektrické energie a elektrického zařízení. Průvodní technická dokumentace musí být dodávána současně s elektrickým zařízením určeným laikům a tvoří nedílnou součást dodávky.

Poučení o správném a bezpečném užívání el. energie při používání el. instalace laiky v bytových jednotkách a společném příslušenství budov bytové výstavby musí být předáno odběrateli nejpozději při uzavření dohody o odběru elektrické energie.

POŽADAVKY NA OBSAH PRŮVODNÍ TECHNICKÉ DOKUMENTACE

V průvodní technické dokumentaci elektrického zařízení určeného laikům musí být především poučení o tom, že obsluha elektrického zařízení zahrnuje:

- vypnutí a zapnutí zařízení
- připojení zařízení ke zdroji pomocí zásuvek a vidlic
- běžnou údržbu a čištění zařízení bez odnímání krytů pomocí nástroje a při odpojeném elektrickém zařízení od sítě
- výměnu žárovek a výměnu závitových pojistek při vypnutém stavu elektrickém zařízení.

 

Průvodní technická dokumentace výrobků skupiny -A- musí obsahovat alespoň:

a) údaj o druhu prostředí podle ČSN 33 0300, nebo podle ČSN 33 2000-3 ve kterém smí být spotřebič umístěn, provozován a udržován
b) u lokálních spotřebičů a zdrojů tepla údaje podle ČSN 06 1008
c) pokyny pro instalování, ve kterých je uvedeno:
- u spotřebičů, u nichž je dovoleno vestavění nebo zabudování
- u tepelných spotřebičů bezpečná vzdálenost podle ČSN 06 1008
- upozornění, že spotřebiče určené k pevnému připojení smí připojovat výhradně odborný závod nebo oprávněný pracovník s elektrotechnickou kvalifikací
d) pokyny pro obsluhu a údržbu
- pokyny pro seřízení, uvedení do provozu a pro obsluhu, včetně upozornění, které činnosti s el. spotřebičem nesmí laik provádět
- u spotřebičů, u nichž se vyžaduje podle ČSN 36 1050 a norem k ní

přidružených, dozor obsluhujícího na jejich správnou činnost, způsob jeho provádění

- pokyn pro bezpečné čištění povrchu a okolí spotřebiče
- v případě potřeby upozornění, v jakých termínech má být prováděna pravidelná údržba a revize a kdo je k této činnosti oprávněn
- seznam a podpis oprav a výměn náhradních dílů, které smí při splnění

 

v pokynech uvedených podmínek provádět laik sám

- zakázaná manipulace

Se samostatnými pohyblivými přívody pro spotřebiče, dodávanými do obchodní sítě, musí být dodáváno bezpečnostní upozornění obsahující zejména:

- popis významu barevného kódu volných vývodů žil
- upozornění, že ochranný vodič označený barevnou kombinací zelená/žlutá smí být připojen výhradně na ochrannou svorku spotřebiče třídy ochrany I a že tento typ přívodu nesmí být použit pro spotřebiče třídy II.

 

U přívodů určených výhradně pro spotřebiče třídy ochrany II. označení, že jsou použitelné jen pro tyto spotřebiče a nesmějí být použity pro spotřebiče tř. ochrany I. vyžadující připojení ochranného vodiče. Se samostatnými prodlužovacími přívody pro spotřebiče dodávanými do obchodní sítě musí být dodáváno bezpečnostní upozornění obsahující text: "Nezasahuj do zapojení zapojení"

Pohyblivý přívod musí být vždy trojžilový se správně připojeným ochranným vodičem s barevnou kombinací zelená/žlutá.

S elektroinstalačním materiálem, el. regulačním zařízením a s elektrickými svítidly pro pevné připojení musí být dodáváno upozornění, že bezpečnost osob před úrazem elektrickým proudem a majetku závisí na správné montáži, kterou smí provádět odborník s elektrotechnickou kvalifikací.

Poučení o správném a bezpečném užívání elektrické instalace v bytových jednotkách a společném příslušenství budov bytové výstavby musí obsahovat:

- základní údaje o rozvodné soustavě (napětí, kmitočet)
- způsob a stručný popis ochrany před úrazem el. proudem
- stručný popis instalace
- upozornění na způsob užití el. zař. v prostorách se zvýšeným nebezpečím úrazu nebo na okolnosti, které by zvýšené nebezpečí spojené s užíváním zařízení mohly vyvolat.
- bezpečnostní pokyny pro obsluhu el. instalace, kterou může provádět laik, jako např.výměnu žárovek a závitových pojistek ve vypnutém stavu elektrického zařízení.
- upozornění, že při odejmutých pojistkových vložkách a hlavicích a žárovkách jsou přístupné živé části.
- upozornění na zákaz jakéhokoliv jiného než výše uvedeného zásahu do instalace laiky.
- jednopólové schéma jištění.

 

Poučení o správném a bezpečném užívání el. instalace v bytových jednotkách a společném příslušenství budov bytové výstavby musí také obsahovat upozornění na zakázanou činnost v dosahu elektrického zařízení, zejména:

- zákaz instalovat a upevňovat antény, jiná vedení nebo předměty pod nebo přes el. vedení nebo v jejich blízkosti, nebo na stožáry vedení
- zákaz přibližovat se k přetrženým vodičům el. vedení spadlým na zem a dotýkat se jich
- zákaz takových činností, při nichž by bylo nebezpečí snižování bezpečných vzdáleností nebo zneužívání konstrukcí el. zařízení, dále musí poučení o správném a bezpečném užívání obsahovat doporučení zaslepení zásuvek zátkami v rodinách s malými dětmi
- vyžaduje-li to druh technologického provedení el.instalace, musí poučení o správném a bezpečném užívání obsahovat také upozornění na správné umístění bytového zařízení nebo připojení el. spotřebičů nebo zařízení.

V případech, kde to vyžadují předmětové normy nebo charakter spotřebiče, tj. zejména v případech zvýšeného nebezpečí, musí být výstražné upozornění ve smyslu této normy, nebo jeho část, umístěná přímo na spotřebiči nebo zařízení.

Výstražné údaje na spotřebiči musí být výrazné, stručné, dobře čitelné a trvanlivé. Výstražná upozornění musí být umístěna na vnější straně spotřebiče ve směru obvyklé obsluhy, nemají však být na spodní straně. Ve zvláštních případech je lze umístit i na jiném místě.

Identicky text výstražného upozornění musí být uveden i v návodu k obsluze, je-li se zařízením návod k obsluze dodáván.

Veškerá upozornění, poučení a bezpečnostní pokyny ve smyslu této normy musí obsahovat text, zdůrazňující nutnost jejich respektování.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933