Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Prozatímní rozvody


Document Actions
provi1.jpg
Co jsou to prozatímní zařízení? Kdo zodpovídá za provoz staveništního rozvaděče? Kdy se takové zařízení musí odpojit? Co vše musí toto zařízení obsahovat?
Milan Bureš, Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.06.2003
reklama

Tato norma stanoví hlavní zásady pro navrhování, provádění a provoz prozatímních elektrických zařízení. Prozatímní rozvody ČSN 34 1090 a zařízení jednoúčelová a ve zvláštních případech - staveniště a demolice ČSN 33 2000-7-704.

Prozatímní zařízení jsou taková, která z důvodů předpokládané krátké doby trvání není ekonomicky nutné provádět tak důkladně jako zařízení určená k trvalému užívání. Každé prozatímní zařízení musí být ihned odstraněno nebo nahrazeno definitivním, jakmile zanikl důvod pro jeho zřízení.

Za bezpečný stav prozatímního zařízení zodpovídá provozovatel. Prozatímní zařízení smějí zřizovat podle platné dokumentace jen odborníci. Provozovatel je povinen zajistit demontáž prozatímního zařízení, po ukončení jeho činnosti.

V domácnostech, objektech zemědělských (s vyjímkou nutného osvětlení při výmlatu na dočasných výmlatištích) a objektech občanské výstavby se prozatímní elektrická zařízení zřizovat nesmějí.

Pro všechny druhy prozatímních elektrických zařízení platí:

  • - zařízení smí zřizovat pouze odborník

  • - zařízení musí být opatřeno hlavním vypínačem

  • - zařízení se musí v době mimo provoz vypínat

  • - zařízení je zakázáno zřizovat v prostředí s nebezpečím výbuchu a požáru snadno zápalných látek.

Prozatímní zařízení musí být pod pravidelným dohledem pověřeného odborníka. Provede se inspekční obchůzka zařízení minimálně jedenkrát za den elektroúdržbářem. O odstranění závad musí být proveden zápis v knize závad.

Prozatímní zařízení se musí vypínat nejen v době pracovního klidu, nýbrž i v pracovní době, pokud není z provozních důvodů zapotřebí.

Elektrické zařízení v objektech dřevěných musí být odpojitelná spínačem vně objektu. Rozvodnice musí být z bezpečnostních důvodů uzamčené. Přístupný musí zůstat jen hlavní vypínač. Vyskytují-li se v bezprostředním okolí hořlavé látky, jistí se vedení pojistkou o jeden stupeň nižší.

Pracující musí být prokazatelně poučeni o nebezpečí z neopatrného a nešetrného zacházení s prozatímním zařízením.

Provozovatel zodpovídá, že hlavní vypínač bude volně přístupný a schopen vypínání. Poškozené zařízení nesmí být ponecháno dále v provozu.

Prozatímní elektrická zařízení v průmyslových závodech.
Prozatímní zařízení je zde dovoleno zřizovat v případech nezbytné nutnosti.

Zřizovat prozatímní zařízení v prostorách mokrých, parných s chemickým působením se nedoporučuje a v prostorách s nebezpečím požáru nebo s ne-bezpečím výbuchu se zakazuje. Prozatímní zařízení mohou být zřízena jen s písemným souhlasem vedení závodu na dobu co nejkratší, nejvýše na 1/2 roku.

Prozatímní zařízení musí mít vypínač, který musí být výrazně označen červeným kruhem a výstražnou tabulkou VYPNI V NEBEZPEČÍ.

Ochrana před nebezpečným dotykovým napětím se zřizuje podle ČSN 33 2000-4-41.

Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních případech. Elektrická zařízení na staveništích a demolicích ČSN 33 2000-7-704
Související normou je ČSN 34 1090 Předpisy pro prozatímní zařízení. Požadavky této ČSN doplňují, upravují nebo ruší všeobecné požadavky ostatních částí normy ČSN 33 2000 tato norma byla zrušena v červenci 1995 a je nahrazena  ČSN 33 2000-1 poslední vydání leden 2003.

Předmětem normy je el. zařízení na staveništích a demolicích

Zvláštní požadavky platí pro práce:

- spojené s novou pozemní výstavbou
- spojené s opravou, přestavbou, přístavbou nebo demolicí
- veřejné inženýrské práce
- a podobné práce

Napájení
Elektrické zařízení musí být slučitelné s konkrétním zdrojem, ze kterého je napájené a musí sestávat ze součástí zapojených ve stejné instalaci. Vyjímkou mohou být ovládací a signalizační obvody a přívody ze záložních zdrojů.

Jedno staveniště smí být napájeno z několika napájecích zdrojů, včetně mobilních zdrojových zdrojů.

Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Ochrana samočinným odpojením od zdroje:

V sítích IT musí být zajištěna kontrola zemního spojení. V rozvodech se samočinným odpojením zařízení od zdroje (sítě TN,TT) kromě ustanovení v čl.471 ČSN 33 2000-4-41 musí být navíc splněna následující opatření:

  • - nejvyšší dovolené dotykové napětí UL nesmí překročit 25V ef. hodnoty st. proudu

  • - nejvyšší dovolené dotykové napětí UL nesmí překročit 60V hodnoty ss. proudu

zásuvky musí být chráněny:
- proudovým chráničem s vypínacím proudem jež nepřekročí 30mA nebo
- bezpečným napětím SELV nebo
- elektrickým oddělením, kdy každá zásuvka musí být napájena ze samostatného oddělovacího ochranného trafa

Všeobecné předpisy
Všechny rozvaděče pro rozvod el.energie musí splňovat požadavky ČSN EN 60439-1 a ČSN EN 60439-2. Zařízení el. instalace musí mít krytí alespoň IP44. Staveništní rozvaděče musí mít krytí podle normy ČSN EN 60439-4. Ostatní zařízení musí mít krytí odpovídající vnějším vlivům.

Elektrická instalace musí být provedena tak, aby nedocházelo k nadměrnému namáhání na zakončení vodičů. Aby se zabránilo poškození, nemají být kabely pokládány přes cesty nebo ochozy na staveništi. Tam, kde je to nutné, musí se zajistit zvláštní ochrana proti mechanickému poškození.

Každá instalace musí vycházet z rozvaděče, který obsahuje hlavní řídící a hlavní ochranný přístroj. Přívodní kabel ke každému přívodnímu a podružnému rozvaděči musí být vybaven jedním nebo i více přístroji pro spínání a odpojování.

Na přívodech ke všem el.spotřebičům u nichž z důvodu bezpečnosti je nutné zvláštní opatření, musí být instalováno zařízení pro nouzové vypínání. Odpojovací přístroj silového přívodu musí být možno zajistit ve vypnuté poloze. 

Každý podružný rozvaděč musí obsahovat:

  • - vývodové vybavení pro napájení zařízení

  • - nadproudovou ochranu

  • - zařízení k zajištění ochrany před nebezpečným dotykem neživých částí

Připojovací zásuvky, které mohou být:

  • - uvnitř rozvaděčů

  • - vně na stěnách těchto rozvaděčů

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933