Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Bezpečnostní předpisy pro elektrická zařízení (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.03.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Bezpečnostní předpisy pro elektrická zařízení


bezpredstop1.jpg
Co předepisuje ČSN 33 1310? Víte jak musí být napájena zařízení obsluhovaná laiky? Co musí být s takovým zařízením dodáváno? Jak mají být umístěna výstražná upozornění a co mají vše obsahovat?
Milan Bureš, Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.03.2003

Tato norma platí pro el. zařízení, která mohou obsluhovat osoby bez el. kvalifikace (dále laici) a stanovuje požadavky na obsah průvodní technické dokumentace pro užívání těchto zařízení.

Předepisuje bezpečnostní opatření pro zacházení s těmito zařízeními, která musí být obsahem dokumentace.

Zařízení, s nimiž přicházejí do styku nebo do jejich blízkosti laici, musí být provedena tak, aby jejich obsluha nebo práce s nimi, anebo jiná činnost nevyžadovala odborné znalosti nebo kvalifikaci v elektrotechnice. K jejich bezpečné obsluze a používání musí být provedena alespoň opatření podle této normy.

El. zař. určená k užívání laiky musí být napájena ze zdroje malého nebo nízkého napětí. Stupeň krytí musí odpovídat způsobu použití, ale nesmí být menší než IP 2X. Výjimku z tohoto požadavku tvoří objímky svítidel a závitové pojistky, které při výměně vyměnitelných částí nemají ochranu před úmyslným dotykem.

Živé i neživé části a části, které je třeba při obsluze nebo práci uchopit rukou nebo v ruce držet, musí mít provedenou ochranu podle ČSN 33 2000-4-41.

Pokud el. zařízení má živé části, kterých se smí laik dotýkat, musí být použito malého bezpečného napětí podle ČSN 33 2000-4-41.

Jmenovité bezpečné výstupní napětí zdroje nesmí být vyšší než 24V pro střídavý proud a 24 x Ö2 V pro nevyhlazený stejnosměrný proud. Jmenovitý výkon zdroje nesmí být vyšší než 200 VA nebo 200 W. Podrobnosti stanoví příslušné předmětové normy, např. ČSN 33 1330.

Za el. zařízení určené k užívání laiky se považují následující skupiny výrobků:

Skupina A:

- elektromechanické a elektrotepelné spotřebiče pro domácnost a podobné účely
- elektromechanické a elektrotepelné ruční nářadí
- přístroje spotřební elektroniky
- zařízení pro elektrické vytápění prostorů obytných budov všeho druhu
- elektrické kancelářské stroje, osobní počítače a jejich příslušenství
- elektrické a elektronické hračky a hry
- pracovní a stavební stroje malé mechanizace a elektrické nářadí

Skupina B:

- pohyblivé a prodlužovací přívody k el. spotřebičům

 

Skupina C:

- elektroinstalační materiál a elektrické regulační zařízení používaná v domácnostech jako součást elektrické instalace
- elektrické svítidla pro pevné připojení a připojení pohyblivým přívodem
- do působnosti této normy patří také pevné elektrické instalace v bytových jednotkách a společném příslušenství budov bytové výstavby, počínaje měřením (el.měrem, včetně rozvodnic a rozvaděčů)

Elektrické zařízení se smí používat jen v prostředí, pro které bylo konstruováno. Toto prostředí musí být uvedeno v průvodní dokumentaci. Pokud obsluhuje laik elektrické zařízení ve skříni (rozvaděč, rozvodnice), kterou smí otevřít, musí tomuto požadavku vyhovovat i zařízení uvnitř skříně.

S každým elektrickým zařízením určeným k užívání laiky musí být dodávána průvodní technická dokumentace, která kromě náležitostí stanovených
v předmětových normách musí obsahovat všeobecné poučení o správném a bezpečném využívání elektrické energie a elektrického zařízení. Průvodní technická dokumentace musí být dodávána současně s elektrickým zařízením určeným laikům a tvoří nedílnou součást dodávky.

Poučení o správném a bezpečném užívání el. energie při používání el. instalace laiky v bytových jednotkách a společném příslušenství budov bytové výstavby musí být předáno odběrateli nejpozději při uzavření dohody o odběru elektrické energie.

POŽADAVKY NA OBSAH PRŮVODNÍ TECHNICKÉ DOKUMENTACE

V průvodní technické dokumentaci elektrického zařízení určeného laikům musí být především poučení o tom, že obsluha elektrického zařízení zahrnuje:

- vypnutí a zapnutí zařízení
- připojení zařízení ke zdroji pomocí zásuvek a vidlic
- běžnou údržbu a čištění zařízení bez odnímání krytů pomocí nástroje a při odpojeném elektrickém zařízení od sítě
- výměnu žárovek a výměnu závitových pojistek při vypnutém stavu elektrickém zařízení.

 

Průvodní technická dokumentace výrobků skupiny -A- musí obsahovat alespoň:

a) údaj o druhu prostředí podle ČSN 33 0300, nebo podle ČSN 33 2000-3 ve kterém smí být spotřebič umístěn, provozován a udržován
b) u lokálních spotřebičů a zdrojů tepla údaje podle ČSN 06 1008
c) pokyny pro instalování, ve kterých je uvedeno:
- u spotřebičů, u nichž je dovoleno vestavění nebo zabudování
- u tepelných spotřebičů bezpečná vzdálenost podle ČSN 06 1008
- upozornění, že spotřebiče určené k pevnému připojení smí připojovat výhradně odborný závod nebo oprávněný pracovník s elektrotechnickou kvalifikací
d) pokyny pro obsluhu a údržbu
- pokyny pro seřízení, uvedení do provozu a pro obsluhu, včetně upozornění, které činnosti s el. spotřebičem nesmí laik provádět
- u spotřebičů, u nichž se vyžaduje podle ČSN 36 1050 a norem k ní

přidružených, dozor obsluhujícího na jejich správnou činnost, způsob jeho provádění

- pokyn pro bezpečné čištění povrchu a okolí spotřebiče
- v případě potřeby upozornění, v jakých termínech má být prováděna pravidelná údržba a revize a kdo je k této činnosti oprávněn
- seznam a podpis oprav a výměn náhradních dílů, které smí při splnění

 

v pokynech uvedených podmínek provádět laik sám

- zakázaná manipulace

Se samostatnými pohyblivými přívody pro spotřebiče, dodávanými do obchodní sítě, musí být dodáváno bezpečnostní upozornění obsahující zejména:

- popis významu barevného kódu volných vývodů žil
- upozornění, že ochranný vodič označený barevnou kombinací zelená/žlutá smí být připojen výhradně na ochrannou svorku spotřebiče třídy ochrany I a že tento typ přívodu nesmí být použit pro spotřebiče třídy II.

 

U přívodů určených výhradně pro spotřebiče třídy ochrany II. označení, že jsou použitelné jen pro tyto spotřebiče a nesmějí být použity pro spotřebiče tř. ochrany I. vyžadující připojení ochranného vodiče. Se samostatnými prodlužovacími přívody pro spotřebiče dodávanými do obchodní sítě musí být dodáváno bezpečnostní upozornění obsahující text: "Nezasahuj do zapojení zapojení"

Pohyblivý přívod musí být vždy trojžilový se správně připojeným ochranným vodičem s barevnou kombinací zelená/žlutá.

S elektroinstalačním materiálem, el. regulačním zařízením a s elektrickými svítidly pro pevné připojení musí být dodáváno upozornění, že bezpečnost osob před úrazem elektrickým proudem a majetku závisí na správné montáži, kterou smí provádět odborník s elektrotechnickou kvalifikací.

Poučení o správném a bezpečném užívání elektrické instalace v bytových jednotkách a společném příslušenství budov bytové výstavby musí obsahovat:

- základní údaje o rozvodné soustavě (napětí, kmitočet)
- způsob a stručný popis ochrany před úrazem el. proudem
- stručný popis instalace
- upozornění na způsob užití el. zař. v prostorách se zvýšeným nebezpečím úrazu nebo na okolnosti, které by zvýšené nebezpečí spojené s užíváním zařízení mohly vyvolat.
- bezpečnostní pokyny pro obsluhu el. instalace, kterou může provádět laik, jako např.výměnu žárovek a závitových pojistek ve vypnutém stavu elektrického zařízení.
- upozornění, že při odejmutých pojistkových vložkách a hlavicích a žárovkách jsou přístupné živé části.
- upozornění na zákaz jakéhokoliv jiného než výše uvedeného zásahu do instalace laiky.
- jednopólové schéma jištění.

 

Poučení o správném a bezpečném užívání el. instalace v bytových jednotkách a společném příslušenství budov bytové výstavby musí také obsahovat upozornění na zakázanou činnost v dosahu elektrického zařízení, zejména:

- zákaz instalovat a upevňovat antény, jiná vedení nebo předměty pod nebo přes el. vedení nebo v jejich blízkosti, nebo na stožáry vedení
- zákaz přibližovat se k přetrženým vodičům el. vedení spadlým na zem a dotýkat se jich
- zákaz takových činností, při nichž by bylo nebezpečí snižování bezpečných vzdáleností nebo zneužívání konstrukcí el. zařízení, dále musí poučení o správném a bezpečném užívání obsahovat doporučení zaslepení zásuvek zátkami v rodinách s malými dětmi
- vyžaduje-li to druh technologického provedení el.instalace, musí poučení o správném a bezpečném užívání obsahovat také upozornění na správné umístění bytového zařízení nebo připojení el. spotřebičů nebo zařízení.

V případech, kde to vyžadují předmětové normy nebo charakter spotřebiče, tj. zejména v případech zvýšeného nebezpečí, musí být výstražné upozornění ve smyslu této normy, nebo jeho část, umístěná přímo na spotřebiči nebo zařízení.

Výstražné údaje na spotřebiči musí být výrazné, stručné, dobře čitelné a trvanlivé. Výstražná upozornění musí být umístěna na vnější straně spotřebiče ve směru obvyklé obsluhy, nemají však být na spodní straně. Ve zvláštních případech je lze umístit i na jiném místě.

Identicky text výstražného upozornění musí být uveden i v návodu k obsluze, je-li se zařízením návod k obsluze dodáván.

Veškerá upozornění, poučení a bezpečnostní pokyny ve smyslu této normy musí obsahovat text, zdůrazňující nutnost jejich respektování.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.