Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Výběr a stavba elektrických zařízení (1.)


Document Actions
Výběr a stavba elektrických zařízení (1.)
Požadavky této ČSN jsou určeny k tomu, aby zajistily dostatečně dlouhou dobu života vodičů a izolace vystaveným tepelným účinkům proudů .... Novelizovaná ČSN 33 2000-5-523 Elektrotechnická instalace budov – Část 5: Výběr a stavba elektrických zařízení – Oddíl 523: Dovolené proudy v elektrických rozvodech – ed. 2
Karel Dvořáček, ze dne: 30.08.2004
reklama

Nová ČSN 33 2000-5-523 Elektrická instalace budov – Část 5: Výběr a stavba elektrických zařízení – Oddíl 523: Dovolené proudy v elektrických rozvodech ed. 2 byla vytvořena v souladu s požadavky na přebírání harmonizačních dokumentů členskými státy CENELEC, v tomto případě se jednalo o dokument HD 384.5.523 S2.

Obecně
Požadavky této ČSN jsou určeny k tomu, aby zajistily dostatečně dlouhou dobu života vodičů a izolace vystaveným tepelným účinkům proudů vedených po dlouhá časová období normálního provozu. Také ostatní hlediska ovlivňují volbu průřez vodičů při používání jistících přístrojů odpovídajících současným požadavkům a předpisům, normám. Patří mezi ně požadavky na ochranu před úrazem elektrickým proudem (viz ČSN 33 2000-4-41), ochranu před tepelnými účinky (viz ČSN 33 2000-4-42), ochranu před nadproudy, úbytky napětí a omezení teplot svorek zařízení, k nimž jsou vodiče připojeny. V současné době se norma uplatňuje pouze na kabely bez pancíře a izolované vodiče, jejichž jmenovité napětí nepřesahuje 1 kV střídavého nebo 1,5kV stejnosměrného napětí. Tato norma neplatí pro jednožilové kabely s pancířem.

POZNÁMKA
Pokud jsou použity jednožilové kabely s pancířem, je možno požadovat podstatné omezení velikosti dovolených proudů stanovených touto normou. Tato otázka by se měla konzultovat s výrobcem kabelů. Tento přístup je možno uplatnit také v případě jednožilových kabelů bez pancíře vedených v kovových trubkách pro jednotlivé kabely (viz 521.5).

Normativní odkazy
Součástí této normy jsou i ustanovení dále uvedených normativních dokumentů, na něž jsou odkazy v textu tohoto oddílu ČSN 33 2000. V době uveřejnění této normy byla platná uvedená vydání. Norma určuje proud, který má být za normálního provozu dlouhodobě veden kterýmkoliv vodičem a který nesmí být větší než proud, při kterém by byla překročena nejvyšší dovolená provozní teplota určená v tabulce 52-A této normy.

Okolní teplota
Norma stanoví, že okolní teplota je teplota prostředí v okolí uvažovaného kabelu (kabelů) nebo izolovaného vodiče (izolovaných vodičů), když tyto kabely nebo vodiče nejsou zatíženy.

Jestliže se má určit dovolený proud v souladu s tabulkami tohoto oddílu, jsou referenční hodnoty předpokládaných okolních teplot následující:
- pro izolované vodiče a kabely na vzduchu, bez ohledu na způsoby uložení: 30°C;
- pro kabely uložené v zemi, a to buď přímo v půdě nebo v trubkách v zemi: 20°C.
Jestliže se použijí tabulky podle této normy a okolní teplota v daném místě, kde jsou vedeny izolované vodiče nebo kabely se liší od referenčních okolních teplot, musí se na hodnoty dovolených proudů uvedených v tabulkách (52-C1 až 52-C12) použít příslušný korekční součinitel podle tabulek (52-D1 a 52-D2); nicméně pro kabely uložené v zemi není nutné korekci provádět, pokud teplota půdy překračuje 25 °C pouze na několik málo týdnů v roce.

POZNÁMKA
Pro kabely a izolované vodiče na vzduchu se možné použití tabulkových dovolených proudů pro případy, kdy okolní teplota příležitostně překročí referenční okolní teplotu, bez uplatnění korekcí, zvažuje.

Korekční součinitele v tabulkách (52-D1 a 52-D2) neuvažují zvýšení teploty v důsledku slunečního nebo infračerveného záření. Jestliže jsou kabely nebo izolované vodiče takovému záření vystaveny, musí se dovolené proudy odvodit metodami uvedenými v IEC 60287.

Tepelný odpor půdy
Dovolené proudy kabelů uložených v zemi uvedené v tabulkách tohoto oddílu jsou stanoveny za předpokladu, že měrný tepelný odpor půdy je 2,5 Km/W. Tuto hodnotu se doporučuje použít z důvodu opatrnosti při celosvětovém použití, jestliže typ půdy a zeměpisná poloha nejsou určeny (viz příloha A IEC 60287).

V místech, kde je skutečný měrný tepelný odpor půdy vyšší než 2,5 K*m/W, musí být provedeno odpovídající snížení dovolených proudů nebo půda bezprostředně okolo kabelů se musí nahradit vhodnějším materiálem. Takové případy se obvykle mohou vyskytnout u velmi suchých půd. Korekční součinitele pro měrné tepelné odpory půdy jiné než 2,5 K x m/W (jsou uvedeny v tabulce 52-D3).

POZNÁMKA
Dovolené proudy kabelů uložených v zemi v tabulkách tohoto oddílu jsou určeny pouze pro vedení v budovách a okolo budov. Pro ostatní uložení, pro něž jsou na základě průzkumu určeny přesnější hodnoty tepelného odporu půdy příslušející předpokládanému proudovému zatížení, mohou být dovolené proudy odvozeny metodami výpočtu uvedenými v IEC 60287 .

Seskupení obsahující více než jeden obvod
Redukční součinitele pro seskupení vodičů nebo kabelů se mohou uplatnit na seskupení izolovaných vodičů nebo kabelů, které mají stejnou maximální provozní teplotu.
Pro seskupení v němž jsou kabely nebo izolované vodiče s různou maximální dovolenou provozní teplotou, musí být dovolené proudy všech kabelů nebo izolovaných vodičů ve skupině založeny na nejnižší maximální provozní teplotě ze všech kabelů v seskupení, a to spolu s příslušným redukčním součinitelem pro dané seskupení.

Jestliže se v důsledku známých provozních podmínek předpokládá, že kabel nebo izolovaný vodič nepovede větší proud než 30 % proudu, který by odpovídal jeho maximálnímu zatížení v seskupení, není nutné s tímto kabelem pro účel určení redukčního součinitele seskupení počítat.

Seskupení obsahující různé průřezy
Redukční součinitele seskupení uvedené v tabulkách je možno uplatnit na seskupení složené z podobných stejně zatížených kabelů. Výpočet redukčních součinitelů pro seskupení obsahující různé průřezy stejně zatížených izolovaných vodičů nebo kabelů závisí na jejich celkovém počtu v seskupení a na tom, jak jsou průřezy promíšeny. Takovéto součinitele nelze uspořádat do tabulek, mohou však být pro každé seskupení vypočítány. Metoda výpočtu takových součinitelů je mimo rozsah platnosti této normy. Některé určité příklady toho, kde mohou být takovéto výpočty doporučeny, jsou uvedeny níže.

POZNÁMKA
Seskupení, které obsahuje vodiče průřezů, jejichž rozpětí je větší než tři po sobě následující normalizované průřezy, je možno považovat za seskupení s různými průřezy. Seskupení podobných kabelů se považuje za seskupení, ve kterém dovolený proud všech kabelů je založen na stejné maximální dovolené teplotě vodičů a kde rozsah průřezů vodičů v seskupení nepřesahuje více než tři po sobě následující normalizované průřezy.

Sborník přednášek výhodněji.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933