Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Zapojení po kapkách (2.část)


Document Actions
Článek
Reverzaci třífázového motoru dosáhneme přehozením libovolných dvou fází. Reverzace se provádí pomocí reverzačního přepínače nebo pomocí kombinace dvou stykačů.
Jirka Š. Svejkovský, ze dne: 27.11.2001
reklama

 

 

Silové obvody
Jištění bylo detailněji probráno v minulé části, samozřejmě platí i pro náš případ. Na obrázku je zřejmě zapojení reverzačních stykačů KM1 a KM2. Tuto kombinaci je možno vytvořit pomocí dvou stykačů nebo pomocí speciálního reverzačního stykače, který obsahuje v jednom krytu dva propojené stykače.

Abychom zabezpečili zapojení proti současnému sepnutí obou stykačů (nastane zkrat), používá se několik typů blokací. Nejčastěji se používají rozpínací pomocné kontakty stykačů v ovládacích obvodech, dále lze použít blok mechanického blokování stykačů, který se vkládá mezi oba stykače nebo kombinace obou.

Ovládací obvody
Typické zapojení reverzace je zřejmé z obrázku. Tlačítky SB1 a SB2 volíme směr otáčení, tlačítkem SB3 motor zastavíme. Zde se můžeme ještě zmínit o barvách tlačítek. Pro funkci start lze použít tlačítko barvy bílé nebo zelené a pro stop černé nebo červené.

V poslední části věnované motorům, popíši rozběh hvězda/trojúhelník.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933