Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Spínání různých zátěží


Document Actions
Spínání různých zátěží
Problematika spínání elektrických obvodů je stejně stará jako používání elektrického proudu pro náš jednodušší život. Při spínání vzniká mnoho zajímavých jevů, které se ale mohou nepříznivě projevit na spínacích přístrojích. Proto je důležité mít o některých jevech určitou představu a na základě znalosti, jak obvody ovlivňují spotřebiče volit správný typ spínacího přístroje.Zopakujme si charakter zátěží, odporová, induktivní, kapacitní ... jaké jsou proudy u odporové zátěže, cívky relé, motoru, žárovky nebo třeba kondenzátoru? Čtěte nebo poslouchejte tuto přednášku!
Autorský článek, ze dne: 3.01.2023
reklama


Charakter zátěže - Spotřebiče v elektrickém obvodu mohou mít tři typy zátěže a to odporovou, induktivní a kapacitní. Vždy se ale v obvodu vyskytuje kombinace těchto typů zátěží s tím, že některá z uvedených vlastností je dominantní. Typ zátěže způsobuje fázový posun mezi napětím a proudem. Teonto posun se nepříznivě projevuje právě při spínání elektrických obvodů.


Fázový posun mezi napětím a proudem (induktivní zátěž)
Pro větší náhled kliknout!


Odporová zátěž – ukázkou takového spotřebiče jsou například odporová topení, proud s napětím jsou ve fázi a v obvodech dochází při spínání k malým násobkům proudového nárazu.



Induktivní zátěž – typickým představitelem těchto spotřebičů jsou motory a transformátory. Obecně spotřebiče s vysokou indukčností. Při spínání dochází k proudovému nárazu který může dosahovat až dvanácti násobku jmenovitého proudu a k ustálení dochází v řádu jednotek až desítek vteřin.


Kapacitní zátěž – zde se setkáváme s druhým extrémem kdy proud předbíhá napětí, v tomto případě dosahuje spínaný proud poměrně extrémních hodnot a to až stonásobky jmenovitého proudu. Tato proudová špička má však poměrně krátkou dobu trvání od desítek mikrosekund do stovek milisekund. Bohužel ale v současné době má převážná část zátěží tento charakter. Jednáse například o spotřební elektroniku, počítače, frekvenční měniče  a v současné také o LED osvětlení.



V tabulce je základní přehled v jakém rozsahu se pohybují násobky jmenovitého proudu pro různé typy spotřebičů.



Výběr spínacího přístroje - Na základě těchto skutečností musíme přistupovat k výběru spínacích přístrojů v místě jejich použití na základě znalostí:
    
  • Typu zátěže
  • Velikosti spínaného proudu
  • Četnosti spínání


Na základě výše uvedených vlastech závisí kategorie užití kterou popisují příslušné předmětové normy.
  • EN 60947-1 (Spínací a řídicí přístroje nízkého napětí – Všeobecná ustanovení)
  • EN 60947-3    (Spínače, odpojovače, odpínače a pojistkové kombinace)
  • EN 60947-4-1    (Elektromechanické stykače a spouštěče motorů)
  • EN 61095    (Elektromechanické stykače pro domácnost a podobné účely)


Kategorie užití je charakterizována hodnotami proudů, napětí, účiníků nebo časových konstant a dalšími údaji uvedenými v těchto normách. Zde jsou uvedeny základní charakteristiky pro různé kategorie užití podle norem EN 60947-4-1 a EN 61095. Proč se zaměřuji na tyto dvě normy ? Protože se často přístroje navržené podle normy EN 61095 naprosto nevhodně používají například v obvodech kde převažuje induktivní nebo kapacitní charakter zátěže na což podle této normy nejsou přístroje konstruované. Norma EN 61095 předpokládá užití spínacích prvků pro převážně odporovou zátěž. Bohužel nevhodným použitím přístrojů mohou nastat fatální závady a s tím způsobené škody.


Výňatek z normy EN 60947-4-1



Výňatek z normy EN 61095


Zde z těchto výňatků z norem je zřejmé, jak se liší přístroje podle výše citovaných norem. A jak je proto důležité při realizaci spínacího obvodu a výběru vhodného spínacího prvku vycházet z předpokládaných požadavků na typ spínané zátěže. Typický přístroj navržený podle EN 61095 je například spínací přístroj typu RSI společnosti OEZ.




                                                           
Jako typické spínací přístroje podle normy EN 60947-4-1 jsou stykače a motorstartery společnosti Siemens





Zajímavou možností pro spínání je možnost použít moderní polovodičové spínací přístroje podle normy EN 60947-4-3 které mají zajímavé vlastnosti:
  • Spínání v nule napětí, což snižuje proudovou špičku při zapnutí
  • Vyznačují se vysokou elektrickou životností
  • Jako nevýhodu musíme uvést že se nejedná se o galvanické odpojení


Jako příklad je možné uvést zase přístroje společnosti Siemens 3RF



Pokud používáme přístroje podle norem EN 61095 musíme se v katalogu výrobce seznámit s redukcí jmenovitého proudu pro jiný typ zátěže než je odporová. Tato redukce je významná a dá se zhruba hovořit o tom že tato redukce mezi  AC-1 (AC-7a) a AC-3 (AC-7b) se pohybuje kolem čtyřnásobku jmenovitého tepelného proudu, jak je vidět na výňatku z katalogu OEZ pro stykač RSI.



Tento parametr je u seriózních výrobců uváděn také přímo na přístroji jak je vidět z bočního potisku přístroje RSI.
 





Zdeněk Suchomel OEZ

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OEZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933