Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Zapojení po kapkách (2.část) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.11.2001
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Zapojení po kapkách (2.část)


Reverzaci třífázového motoru dosáhneme přehozením libovolných dvou fází. Reverzace se provádí pomocí reverzačního přepínače nebo pomocí kombinace dvou stykačů.
Jirka Š. Svejkovský, ze dne: 27.11.2001

 

 

Silové obvody
Jištění bylo detailněji probráno v minulé části, samozřejmě platí i pro náš případ. Na obrázku je zřejmě zapojení reverzačních stykačů KM1 a KM2. Tuto kombinaci je možno vytvořit pomocí dvou stykačů nebo pomocí speciálního reverzačního stykače, který obsahuje v jednom krytu dva propojené stykače.

Abychom zabezpečili zapojení proti současnému sepnutí obou stykačů (nastane zkrat), používá se několik typů blokací. Nejčastěji se používají rozpínací pomocné kontakty stykačů v ovládacích obvodech, dále lze použít blok mechanického blokování stykačů, který se vkládá mezi oba stykače nebo kombinace obou.

Ovládací obvody
Typické zapojení reverzace je zřejmé z obrázku. Tlačítky SB1 a SB2 volíme směr otáčení, tlačítkem SB3 motor zastavíme. Zde se můžeme ještě zmínit o barvách tlačítek. Pro funkci start lze použít tlačítko barvy bílé nebo zelené a pro stop černé nebo červené.

V poslední části věnované motorům, popíši rozběh hvězda/trojúhelník.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.