Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Revize (1.) ....elektrických zařízení a instalací – Komentář k ČSN 33 1500 a k ČSN 33 2000-6-61


Document Actions
Revize (1.) ....elektrických zařízení a instalací – Komentář k ČSN 33 1500 a k ČSN 33 2000-6-61
Revizní činnost na elektrických zařízeních organicky zapadá do kontextu výrobních, dodavatelských a provozních činností. To je zvláště patrné v návaznosti na zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, v platném znění i v návaznosti na nařízení vlády, kterými se uvedený zákon uplatňuje pro ...
Michal Kříž, ze dne: 22.12.2004
reklama

Příprava TNI 33 1500 Revize elektrických zařízení a instalací – Komentář k ČSN 33 1500 a k ČSN 33 2000-6-61 ed.2

K připravované technické informaci je vhodné uvést několik základních údajů, které ozřejmí, proč byla uvedená norma zpracována a proč se jejím správným uplatněním zabýváme nejen u nás ale i v ostatních evropských zemích, dále pak vztahy k ostatním předpisům a konečně cíle revize, její zařazení ve vztahu k ostatní elektrotechnické činnosti i o druzích zařízení, na nichž se revize provádějí, podle náročnosti revizí.
Úvodem je vhodné si připomenout, jaké je zařazení a postavení této normy v hierarchii předpisů ČR. Musíme si uvědomit, že nutnost provádění revizí a kontrol, a to nejen elektrických, ale i dalších zařízení, která se dlouhou dobu provozují a mohou nahodilou poruchou ohrozit bezpečnost nebo i život obsluhy i osob nezúčastněných, není výdobytkem posední doby, ani jenom našich zemí, ale že se v rámci vyspělých zemí uplatňuje v podstatě od dob, kdy se taková technická zařízení užívají.

To je dokumentováno i tím, že známá, i když nepříliš průrazně uplatňovaná vyhláška č. 48/1982 Sb., ve které je povinnost provádění revizí a kontrol technických zařízení zakotvena, nahradila i velmi staré předpisy z poloviny devatenáctého století, které v tehdejším Československu platily bez ohledu na změny vlád a společenských zřízení. Dokonce slovo „revize“ bylo v souvislosti s elektrickými zařízeními uvedeno v německých elektrotechnických předpisech již koncem devatenáctého století (pro udržení řádného stavu elektrických zařízení je třeba provádět pravidelné revize) v předpisech ESČ se toto slovo objevuje od roku 1923 v souvislosti s revizemi elektrických zařízení divadel. Nejprve se nám slovo revize objevuje v souvislosti s prováděním pravidelných revizí, tedy pravidelného ověřování stavu elektrických zařízení, a to na různých místech elektrotechnických předpisů – výchozí revize tehdy známy nebyly – užívalo se termínu přejímací zkoušky - a teprve po válce se systém provádění revizí – výchozích a pravidelných, vymezuje jedinou normou ČSN ESČ 170-1950.

Z tohoto stručného výčtu vidíme, že nutnost provádění kontrol, revizí a údržby elektrických zařízení elektrických zařízení zde byla již od počátků praktického využívání elektřiny.

Provádění revizí v kontextu technické praxe
Revizní činnost na elektrických zařízeních organicky zapadá do kontextu výrobních, dodavatelských a provozních činností. To je zvláště patrné v návaznosti na zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, v platném znění i v návaznosti na nařízení vlády, kterými se uvedený zákon uplatňuje pro jednotlivé druhy výrobků, tedy i elektrických zařízení (nařízení vlády č. 17/2003 Sb. a další).
V zásadě výrobce ručí za to, že jeho výrobek je bezpečný. Nemůže však ručit za to, že i sestava výrobků, tak jak je smontována, instalována a používána bude i nadále bezpečná. Tady vstupují do hry kromě výrobce ještě projektant, montážní firma a během užívání elektrického zařízení (elektrické instalace) v neposlední řadě i uživatel a s ním i soubor řady vnějších vlivů, které na elektrické zařízení v naprosté většině případů nepříznivě působí.

Není tedy divu, že se nadále věnuje pozornost kontrolám, tj. ověřování (verification) elektrického zařízení, zejména pak elektrických instalací, kterému my, u nás v České republice, shodou okolností a v důsledku historického vývoje říkáme revize. Přitom právě u nás došlo i k dalšímu průvodnímu rozdělení. Nad prověřováním elektrotechnických výrobků bdí zkušebny (pro většinu oblastí elektrotechniky je to EZÚ – Elektrotechnický zkušební ústav) provádění revizí elektrických zařízení zastřešuje odborný dozor – pro většinu aplikací představovaný a vedený ČÚBP (Českým úřadem bezpečnosti práce). Přitom je vhodné si uvědomit, že odborný dozor si hlídá (nebudeme hodnotit jakým způsobem) kvalifikace revizních techniků, jak je stanoveno ve vyhlášce č. 50/1978 Sb. v podstatě teprve nyní nás v této otázce dohání svět a Evropa, když se do mezinárodní a evropské normy doplnilo, že revizi musí provádět osoby znalé k provádění revizí kvalifikované.

Základní normou pro provádění revizí elektrických zařízení zůstává i nadále ČSN 33 1500:1990 Revize elektrických zařízení, která byla zpracována koncem osmdesátých let minulého století a která shrnula požadavky do té doby platných norem pro revize elektrických zařízení.
I když ČSN 33 1500 Revize elektrických zařízení chápeme z hlediska technického, tj. jako normu stanovující požadavky na to, jak musí být elektrické (technické) zařízeni zabezpečováno revizemi a kontrolami, není možné ji chápat bez širších souvislostí. Tyto souvislosti jsou představované:

  • 1. vztahy obchodními (dříve dodavatelsko-odběratelskými) při prodávání elektrického zařízeni odběrateli,
  • 2. obecnými požadavky na bezpečnost zařízení,
  • 3. vztahy provozovatele k provozovanému zařízení (co nejlepší využitelnost zařízení),
  • 4. vztahy obsluhy k provozovanému zařízení (bezpečný provoz),
  • 5. vztahy pracovníků zajišťujících kontrolu a údržbu zařízeni k provozovateli, k orgánům technického dozoru i k samotnému zařízení.

Pokud jde o obchodní vztahy spojené s dodáváním elektrických zařízení, platil pro ně v době tvorby normy Hospodářský zákoník, dnes pro ně platí Obchodní zákoník. Podle Obchodního zákoníku (zákon 6. 513/1991 $b.. kterým se od l. l. 1992 zrušil hospodářský zákoník č. 109/1964 Sb. se všemi změnami a doplňky) je prodávající povinen dodat zboží v množství, jakosti a provedení, jež určuje smlouva, popř. v jakosti a provedení, jež se hodí pro účel stanovený ve smlouvě, nebo není-li tento účel ve smlouvě stanoven, pro účel, k němuž se takové zboží zpravidla používá. Kupující je zase povinen prohlédnout zboží podle možnosti co nejdříve po převzetí. Z těchto důvodů je třeba dodávané zboží kontrolovat. Způsob kontroly záleží na charakteru zboží.

Přitom kontrola musí respektovat obecné požadavky na bezpečnost zařízení. Je nutno respektovat vyhlášku ČÚBP č. 48/1982 Sb., kterou se stanoví základní požadavky k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení a podle níž mohou být stroje a technická zařízení uvedeny do provozu, jen odpovídají-li příslušným předpisům a po provedení předepsaných kontrol, zkoušek a revizí.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933