Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

Zlatý AMPER 2022 - Přihlášené a vítězné exponáty


Document Actions
Zlatý AMPER 2022 - Přihlášené a vítězné exponáty
Současně s tradičním veletrhem AMPER vždy probíhá i prestižní soutěž o nejpřínosnější exponát veletrhu - ZLATÝ AMPER. Letos, po třech letech a dvouleté pauze, se účastnilo 20 vystavujících firem s 22 exponáty. Vždy lze přihlásit exponáty prezentované na tomto veletrhu. U přihlášených novinek se očekávají parametry srovnatelné se světovou úrovní a jejich inovace reagují na vývojové trendy ve svém oboru. Co se po takové době objevuje mezi přihlášenými do soutěže a co bylo nakonec odbornou porotou oceněno?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 23.05.2022
reklama


Odborná porota se na své rozhodnutí koncem prvního dne veletrhu připravuje již dopředu. Dalšími kritérii hodnocení přihlášených exponátů jsou technická a technologická úroveň, originalita řešení, bezpečnost a uživatelský komfort exponátu, nebo také možnosti zajištění servisu a náhradních dílů, ekologické parametry a celková úroveň prezentace exponátu.


PŘEHLED VŠECH PŘIHLÁŠENÝCH EXPONÁTŮ
  • ABB s.r.o.
    Automatický přepínač zdrojů TruONE
  • Beckhoff Automation s.r.o.
    XPlanar: Svoboda pohybu
  • Beckhoff Automation s.r.o.   
    XTS s bezkabelovou technologií  
  • Blue Panther s.r.o.   
    Snížení spotřeby elektrické energie založené na metodě signatur  
  • Brady s.r.o.   
    M211 Label Printer
  • Cognex Corporation   
    In-Sight 2800 vision system
  • GHV Trading, spol. s r.o.   
    C.A 8345 - Analyzátor kvality sítě třídy A  
  • HARTING s.r.o.   
    Modulární konektor Har-modular  
  • HellermannTyton GmbH   
    Autotool CPK hybrid  
  • IQHUBS s.r.o.   
    IQ andon + aplikace IQHUBS  
  • KONTAKT - SIMON.CZ s.r.o.   
    Simon 100
  • KOPOS KOLÍN a.s.   
    KPZ-1_PO krabice přístrojová protipožární
  • KOPOS KOLÍN a.s.   
    KP 68 D, KPR 68 D krabice přístrojové
  • M2C   
    Digitalizace logistických a bezpečnostních procesů  
  • PFISTERER Ges.m.b.H   
    PFISTERER DOC - Dry Outdoor Composite Termination
  • Rittal Czech, s.r.o.   
    Rozvaděčová chladící jednotka Blue e+S  
  • Seval Ihracat Ithalat ve Paz. Tic. Ltd. Sti   
    Power Cables  
  • TREVOS, a.s.   
    NANOTTICA HE  
  • Turck, s.r.o.   
    Kompletní řada fluidní senzorů Fluid+  
  • VIEWEG GmbH   
    Quality Control QC-100, most versatile pressure / measurement monitoring system
  • Vysoké učení technické v Brně   
    Pájecí stanice s přímo vyhřívanou šablonou pro proces reballing (HSR-01)
  • Západočeská univerzita v Plzni, FE
    Zařízení pro kompenzaci zemních poruch




A které firmy byly nakonec oceněné? 
ZLATÝ AMPER

Západočeská univerzita v Plzni, FE
Zařízení pro kompenzaci zemních poruch
Zařízení pro kompenzaci zemních poruch představuje novou technologii pro snížení úrovně poruchového proudu v místě poruchy místo tradiční zhášecí tlumivky. Hlavní přínos spočívá ve snížení nebezpečných krokových a dotykových napětí, což významně zvyšuje bezpečnost sítě při poruchách. Výzkum a vývoj byl realizován ZČU v Plzni, zařízení bylo úspěšně odzkoušeno v dvouletém pilotním provozu.

Beckhoff Automation s.r.o.
XPlanar: Svoboda pohybu
XPlanar se skládá ze 4 hlavních částí: aktivní dlaždice (stator planárního motoru), pasivní pohyblivé segmenty (movery), komunikační sběrnice a průmyslový počítač s řídícím software. Aktivní dlaždice generují elektromagnetické pole. Mají rozměry 240x240 mm a lze je flexibilně uspořádat do různých tvarů. Dlaždice obsahují řídící a výkonovou elektroniku, napájení a komunikaci EtherCAT G.  Mechanická konstrukce moveru je z hliníkového těla a neodymových magnetů, které vytváří silné statické magnetické pole. Maximální rychlost pohybu moveru je 2m/s se zrychlením 20 m/s^2. Maximální nosnost jednotlivých typů moverů je v rozsahu 0,4 kg až 4,2 kg. Opakovatelná přesnost polohování je 50 μm. Počet dlaždic a moverů je daný hardwarovou konfigurací průmyslového počítače.  Software TwinCAT 3.1 v kombinaci s více jádrovými procesory zaručuje optimální využití výpočetního výkonu pro řízení systému Xplanar.

Cognex Corporation
In-Sight 2800 vision system
In-Sight 2800 Vision Systém kombinuje v jednom zařízení metodu deep learning s tradičními nástroji strojového vidění, založenými na pravidlech pro širokou škálu inspekčních úloh. Vyniká jednoduchou obsluhou a uvedením do provozu.

BRADY s.r.o
M211 Label Printer
Jednoduchá a intuitivní tiskárna etiket M211 je určena pro práci v terénu po celý den a zároveň je odolná vůči pádům, otřesům a nárazům. Etikety se navrhují a tisknou snadno na chytrém telefonu, která se připojuje k tiskárně bezdrátově.

Vysoké učení technické v Brně
Pájecí stanice s přímo vyhřívanou šablonou pro proces reballing (HSR-01)
HSR-01 je zařízení využívající patentovanou metodu (patent CZ 307441) přímo vyhřívané šablony pro znovuvytvoření kulových pájkových vývodů u elektronických pouzder BGA. Inovací je využití osazovacích šablon pro pájkové kuličky také jako topného elementu pro zajištění procesu přetavení bez nutnosti manipulace pouzdra. Hlavními výhodami jsou menší tepelná zátěž pro pájené elektronické pouzdro a možnost vytvoření spolehlivějšího pájeného spoje, jako je tomu u mnohem dražší metody pájení laserem.



ČESTNÁ UZNÁNÍ
ABB s.r.o.
Automatický přepínač zdrojů TruONE
Jedná se o automatický přepínač mezi dvěma primárními napájecími systémy. Jednoduché, flexibilní a kompaktní provedení, kombinující silové přístroje, senzoriku i řídící elektroniku. Zjednodušuje návrh, montáž i nastavení.

PFISTERER
PFISTERER DOC - Dry Outdoor Composite Termination
Samonosná venkovní suchá kabelová koncovka pro elektrické sítě do 170 kW je dodávána jak kompletní, úplně otestovaná jednotka. Hlavní přínos technologie spočívá v rychlé instalaci a šetrnosti k životnímu prostředí.

TREVOS, a.s.
NANOTTICA HE
Řada průmyslových svítidel Nanottica představuje novou generaci LED svítidel pro náročná průmyslová prostředí. Unikátnost spočívá mimo jiní v nanooptické struktuře nanesené na krytu svítidla, která umožňuje úplnou kontrolu nad vyzařovaným světlem od teploty chromatičnosti po šířku vyzařovací charakteristiky.

IQHUBS s.r.o.
IQ andon + aplikace IQHUBS
IQHUBS andon je unikátní hardware, který kombinuje dvanáctipolohový mechanický přepínač a IoT technologii. V kombinaci se senzory monitorující stav stroje, odstávky, počet ks a takt, dává ucelenou a přesnou informaci o výrobním procesu na daném stroji/lince. Veškerá data pak přes aplikaci IQHUBS putují do cloudu, tam je v aplikaci vyhodnocujeme a přes webové rozhraní si náš IQPartner kdekoliv a kdykoliv může zkontrolovat efektivitu jednotlivých zařízení.

M2C
Digitalizace logistických a bezpečnostních procesů
Systém digitalizace logistických a bezpečnostních procesů plně automatizuje pojištění zabezpečení areálu formou nepřetržitého dohledu kamerových systémů za využití analýzy obrazu. Součástí je automatizované odbavení řidičů prostřednictvím aplikace e-Reception.


Které exponáty z oceněných vás oslovují?

 
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

TERINVEST s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Elektroinstalační krabice do zateplení a montážní deska do zateplení vyráběné v Koposu Kolín přinášejí konkrétní řešení elektroinstalace při dodatečném zateplování fasád, které na trhu chybělo. Více informací o těchto produktech naleznete zde ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933