Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Katalog vodičů a kabelů KABEX


Document Actions
Katalog vodičů a kabelů KABEX
Přestože na trhu máme širokou nabídku různých druhů vodičů a kabelů, stále sleduji dostupné alternativy. Snad proto, že se mění dodavatelé a tím i obchodní podmínky. Listuji katalogem, který je strukturován s ohledem na každodenní praktické potřeby a nabízí přímý a přehledný přístup ke škále kabelů a příslušenství. Zajímal jsem se o technické detaily a specifikace, zda máme k dispozici všechny potřebné informace pro správné rozhodnutí.
Filip Horáček, ze dne: 26.01.2024
reklama


Trh s kabely v České republice je zvláštní. Existuje zde několik výrobců, mnoho distributorů a utřídit si je v nějakou přehlednou systematickou mapu je sice možné, ovšem z časového pohledu špatně udržitelné. Kdysi v minulosti, myslím více než deset let, jsem měl na kabeláře skvělé kontakty. Využíval jsem jich vždy, když jsem potřeboval něco dohledat nebo vysvětlit. Mávnutím "covidu" všichni zmizely. Tedy nejen z firem, ale i firmy, z médií a veletrhů.


Pro více informací kliknout!


Jeden z mých oblíbených kontaktů pracoval s produkty Kabex, jehož katalog mám před sebou. Co v něm objevíme?
  • Slaboproudé kabely
    SCXFE-R, JCYFY, JCYFY/st/,  ... (další varianty JCYFY/st/, JCXFE-R atd.)
  • Silové kabely
    1-CYKFY, 1-CXKE-R, ... (další varianty 1-CXFE-R, 1-CXKE-R/ZE/, atd.)
  • Vysokonapěťové kabely
    6-CHKFE-R, 6-CXKFE-R, ... (další varianty 6-CHKFE-V, 10-CXKFE-R, atd.)
  • Datové kabely
  • Optické kabely
  • Koaxiální kabely
  • Prodlužovací a kompenzační kabely
  • Speciální kabely
    SUNEX, LIFTEX, MASCHINEX, ... (další speciální typy kabelů)
  • Kabelové příslušenství
    TrUBEX, HFFR, Burnex ... (další kabelové příslušenství)

  • Obecné informace
    - Značení kabelů: Vysvětluje, jak se kabely označují podle různých kritérií, jako je typ kabelu, materiál a provedení jádra, materiál izolace, materiál pláště, stupeň ohniodolnosti a složení kabelu.

    - UV Odolnost: Kabely jsou odolné proti UV záření, což je uvedeno ve třídě ANI dle ČSN 33 2000-5-51 ed.3.

    - Kabelové soubory: Při spojování kabelů lze využít kabelových souborů (příslušenství) z výrobního programu Kabex.

    - Použití kabelů

    - Specifikace použití: U každého typu kabelu je uvedeno, pro jaké napětí a v jakých podmínkách je kabel určen. Například, některé kabely jsou určeny pro přenos signálů o jmenovitém napětí 100V a jsou celkově stíněné pro ochranu proti elektromagnetickému rušení.

    - Pokládka kabelů: Uvádí se zde podmínky pro pokládku kabelů, jako je minimální poloměr ohybu a maximální povolená teplota na jádře kabelu. Kabely lze ukládat v kabelové chráničce v zemi, uložené v pískovém loži.

    - Odolnost kabelů: Některé kabely jsou odolné proti působení ropných produktů a lze je použít v prostředí s nebezpečím výbuchu za dodržení podmínek jiskrové bezpečnosti.
  • Technické Detaily
    - Barevné značení: Vysvětluje barevné značení žil v kabelech podle standardu IEC 60189-2 ed. 4, včetně možnosti individuálního značení dle přání zákazníka.
    - Rejstřík pojmů: Obsahuje definice technických termínů, jako jsou "bezhalogenový", "oheň nešířící", a "ohniodolný", a uvádí normy, kterým tyto vlastnosti musí vyhovovat.
    - Použité zkratky: Vysvětluje zkratky používané v katalogu, včetně označení norem, materiálů a dalších technických termínů.

A co poskytované podrobnosti?
Toto je alespoň pro mě tradičně to nejdůležitější. Titulní stránka kapitoly ukazuje přehled možných typů. Na další straně nalezneme legendu jednotlivých písmen a číslic, které se v označení používají. Praktická je tabulka barevného značení žil vyráběných typů a také vysvětlení použitých pojmů a zkratek.

Na stránce konkrétního typu nalezneme samozřejmě obrázek, název a popis použití. Pro snadnější orientaci jsou další vlastnosti zobrazovány v odrážkám s příslušnou ikonou vyjadřující vlastnost. Zajímavou funkcí je QR kód, který mobilním zařízením načteme a třeba někomu přepošleme. Zpravidla nalezne tabulku vyráběných alternativ.

A přílohy ...
jsou rovněž důležité. Nalezneme průvodce CPR, podrobnosti o reakcích na oheň, klasifikačních třídách, vývinu kouře, planoucích kapkách, acitidě, poloměrech ohybu, balení, pokládce kabelů,  a také o povinných informacích. Kolik jsem slyšel otázek na skutečné průřezy vodičů ... proč se neptat raději na odpor vodičů? To mi přijde relevantnější dotaz, než se ptát na průřez a počet vláken slaněného jádra. Informace tohoto typu zde jsou také!

Závěr
Katalog splňuje obsahově to, co očekávám. Samozřejmě to nic nevypovídá o ostatních obchodních disciplínách a patrně bych to studentům k nachytření informací o kabelech nedoporučil. Jde o běžný katalog ve vyšším stupni mé oblíbenosti :-)
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933